Kenyas kris under kontroll men hjälp behövs fortfarande

Biträdande generalsekreterare Sir John Holmes som ansvarar för FN:s humanitära bistånd har just anlänt från Kenya där han diskuterat med landets regering och representanter för oppositionen och samlat information om det humanitära krisläget. Sir Holmes redogjorde för situationen i Kenya vid en presskonferens i utrikesministeriet måndagen den 11 februari.

Enligt biträdande generalsekreterare John Holmes har Kenya snabbt förmått reagera på den humanitära krisen. Enligt biträdande generalsekreterare John Holmes har Kenya snabbt förmått reagera på den humanitära krisen.

På grund av oroligheterna har hundratusentals människor blivit tvungna att lämna sina hem. Ungefär 300 000 flyktingar har samlats i läger som har uppstått i samband med bland annat skolor, kyrkor och polisstationer. Det finns ungefär 300 av dessa, än så länge temporära, flyktingläger. Förutom dem som har sökt skydd i lägren har en stor mängd människor sökt sig till andra delar av landet eller är fortfarande i rörelse. Flyktingarnas totala antal kan vara 600 000.

Enligt Holmes har Kenya snabbt förmått reagera på den humanitära krisen. Biståndsåtgärderna kom effektivt igång under Röda Korsets ledning. Hjälp utifrån behövs ändå. I medlet av senaste månad vädjade FN till sina medlemsländer om 42 miljoner dollar. Av den summan har man nu samlat ihop hälften. Förutom att FN har gett nödhjälp har organisationen också fungerat som medlare i den politiska konflikten.

Politisk lösning bara början

Holmes sade att krisen är speciellt tragisk eftersom Kenya har ansetts vara en relativt stabil och välfungerande stat. Stämningen i Kenya är nu avvaktande, berättade Holmes. Enligt hans bedömning hyser den politiska konfliktens parter äkta vilja att finna en lösning på situationen, men Holmes påpekade att i bakgrunden till kontroversen finns många olika problem som inte går att lösa i en handvändning. Samhällslugnet kan rubbas lätt i framtiden också om man inte reder ut etniska meningsskiljaktigheter och lyckas minska på arbetslösheten bland ungdomar.

Det finns ändå inte anledning till stor pessimism, ansåg Holmes. Landets utvecklingsnivå är relativt hög och man kan förnimma en lust att visa världen att ett undantag har ägt rum.

Man måste i alla fall arbeta hårt för att komma fram till en lösning, särskilt på lokal nivå, menade han.

FN:s biståndskoordinator Holmes deltog i det seminarium om det humanitära biståndets framtid som arrangeras i riksdagen tisdagen den 12 februari. Seminariet arrangerades av utrikesministeriets avdelning för globala frågor och Holmes talade bland annat om reformen av det humanitära biståndssystemet.