Kenialaiset hyväksyivät uuden perustuslain kansanäänestyksessä

Kenialaiset äänestivät selkeästi uuden perustuslain puolesta 4. elokuuta 2010 pidetyssä kansanäänestyksessä, joka sujui rauhallisesti.

Lakiehdotus meni läpi 67,25 prosentin enemmistöllä ja yli 5,9 miljoonalla äänellä. Ei-puoli keräsi 30,35 prosentin kannatuksen eli lähes 2,7 miljoonaa ääntä. 

Itse äänestys sujui eri puolilla maata rauhallisesti, hyvin organisoidusti ja ilman suurempia ongelmia. Kenian väliaikainen vaalilautakunta oli valmistautunut hyvin ja vain muutamilla alueilla oli ongelmia vaalimateriaalien, äänestysrekistereiden ja aikataulujen kanssa.

Ei -ääniä ajanut korkeamman koulutuksen ministeri William Ruto myönsi jo vaalien jälkeisenä päivänä tappionsa, tosin hieman ehdollisesti. 

Vain Rift Valleyn alueelta raportoitiin muutamia jännitteitä, mutta toistaiseksi väkivallalta on vältytty. Turvatoimet ovat olleet hyvin tiukat ympäri maata ja myös poliisi hoiti työnsä hyvin ja ilman välikohtauksia. 

Myös perustuslakiehdotuksen vastustajat, kuten entinen presidentti Moi ja ministeri Ruto olivat jo ennen äänestystä olivat pyytäneet ihmisiä pysymään rauhallisina ja Keniaa yhtenäisenä voittipa kumpi puoli tahansa. 

Kansainvälisen yhteisön järjestämään vaalitarkkailuun osallistui 180 tarkkailijaa ja se kattoi 700 äänestyspaikkaa. 

Virallisesti nyt on 14 päivää aikaa valittaa tuloksista. Tämän jälkeen vaalilautakunta julkistaa tulokset Kenian virallisessa lehdesä ja presidentin oletetaan allekirjoittavan uuden perustuslain saman tien. Kuukauden sisällä maan koko johdon täytyy vannoa virkavalansa uudelleen. Kolmen kuukauden sisällä on muodostettava komissio, joka johtaa uuden perustuslain täytäntöönpanoa ja ylimenokautta.