Den utvecklingspolitiska kommissionen är orolig över hur utvecklingssamarbetets administration ska skötas

Utmaningarna för den utvecklingspolitiska kommissionen inom den närmaste framtiden är att följa upp hur det utvecklingspolitiska programmet förverkligas och den DAC-utvärdering av Finlands bistånd som blir klar i december. “Det nya utvecklingspolitiska programmet har godkänts, nu måste vi överväga hur det ska omvandlas till handling och hur förverkligandet ska följas upp”, säger kommissionens ordförande Nina Suomalainen.

Nina Suomalainen. Bild: Vuokko Ritari. Den utvecklingspolitiska kommissionens ordförande Nina Suomalainen (saml) är chef för Kyrkans utlandshjälps enhet för utveklingspolitik och ekumeniska relationer. Bild: Vuokko Ritari

Enligt Suomalainen måste det stå klart att den personal som administrerar utvecklingssamarbetsanslagen måste öka i samma takt som anslagen ökar. Enligt henne kunde kommissionen ta ställning till personalfrågan och vädja till finansministeriet i saken.

Den nya utvecklingspolitiska kommissionen samlades i förrgår till sitt konstituerande möte. Nästa år kommer kommissionen att vara sysselsatt bland annat av riksdagens utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelse, EU:s utvecklingspolitik och det multilaterala samarbetet.

“Den statliga administrationens produktivitetsprogram och ökningen av utvecklingssamarbetets anslag är en svår ekvation att lösa och ett allvarligt orosmoment. Förutom utvecklingssamarbetet växer också utrikesministeriets övriga funktioner och bland annat koordineringen av EU-samarbetet kräver stora personalresurser. Finland måste vara en aktiv aktör i globala frågor och ministeriets personalsituation måste göra det här möjligt”, sade understatssekreterare Marjatta Rasi som svarar för utvecklingspolitiken.

Enligt Rasi lämnar det nya utvecklingspolitiska programmet mer utrymme för dem som förverkligar det. “Det utvecklingssamarbete som pågår är inte i konflikt med det nya programmet, men i fortsättningen koncentrerar vi oss mer än tidigare bland annat på skogsprogram och på företagsverksamhet i samband med skogssektorn. Förverkligandet av programmet har redan börjat och bland annat har vi besökt samarbetsländer. Målet är att i alla Finlands samarbetsländer föra diskussioner om aktuella områden i samband med programmet.”

Framgångar måste föras fram offentligt

Den utvecklingspolitiska kommissionens konstituerande möte. Bild: Vuokko Ritari Understatssekreterare Marjatta Rasi och avdelningschef Ritva Koukku-Ronde (t.h.) under den utvecklingspolitiska kommissionens konstituerande möte. Bild: Vuokko Ritari

Enligt Rasi är den utvecklingspolitiska kommissionen en viktig resurs för utrikesministeriet. “Kommissionen har en betydande roll som utrikesministeriets supporter och för att väcka allmän diskussion om utvecklingspolitiken. Ministeriet vill också ha konstruktiv kritik. Kommissionen kunde också bättre än för tillfället föra fram framgångar inom utvecklingssamarbetet till offentligheten. Enligt opinionsmätningarna stöder finländarna utvecklingssamarbetet, men känner dåligt till speciellt vad stödet har för inverkan”, konstaterade Rasi.

Av kommissionens medlemmar tog också Gunvor Kronman (sfp), Katja Syvärinen (vf.) och Helena Laukko (sdp) ställning till personalfrågan. Enligt Laukko är det oroande om anslagen och personalen inte växer i samma takt. Enligt henne måste kommissionen fortsätta diskussionen om hur man kunde påverka personalsituationen. Laukko hoppades också på något slag av program för att hjälpa kommissionen att följa med hur det utvecklingspolitiska programmet förverkligas.

Enligt Katja Syvärinen måste kommissionen fortsätta att betona kvaliteten på utvecklingssamarbetet. För att trygga kvaliteten behövs det tillräckligt med kunniga människor både i Finland och på beskickningarna för att förbereda, förverkliga och följa med utvecklingssamarbetet. Enligt henne är tillräckliga administrativa resurser nära förbundna med hjälpens kvalitet och pålitlighet. Också Syvärinen krävde en verksamhetsplan för att ge kommissionen ett fönster för att följa med hur det nya utvecklingspolitiska programmet förverkligas.

“På ministeriet har man sagt att det inte behövs ett nytt verkställighetsprogram utan att man för uppföljningen av programmet kan använda de verksamhets- och finansieringsplaner som finns. Finland respekterar de långvariga avtal och förbindelser som redan gjorts och enligt vilka budgetstödet ökar märkbart inom de kommande åren. Det finns ändå många villlkor som måste uppfyllas för att budgetstödet ska beviljas och de här villkorens förverkligande följer man noga med i samarbetsländerna”, konstaterade den utvecklingspolitiska avdelningens chef Ritva Koukku-Ronde. Hon påminde också om att de administrativa kostnaderna för det finländska utvecklingssamarbetet hör till de lägsta i OECD-länderna.

Statsrådet tillsatte i oktober en ny utvecklingspolitisk kommission, vars mandat sträcker sig till år 2011. Till kommissionens jobb hör bland annat att främja den utvecklingspolitiska konsekvensen inom politikens olika delområden.

Den utvecklingspolitiska kommissionen är ett rådgivande organ för utvecklingspolitiken, tillsatt av statsrådet. Den följer med och utvärderar utvecklingspolitikens verksamhet och beslutsfattandet inom olika områden av politiken. Kommissionen utvärderar utvecklingssamarbetets kvalitet och inverkan samt följer med nivån på de offentliga anslagen för utvecklingspolitiken. Kommissionen främjar också en diskussion i Finland om globala utvecklingsfrågor. Verksamheten är parlamentariskt och samhälleligt representativ.

Outi Einola-Head