Tätare samarbete mellan utvecklingspolitiken och företagsvärlden

Finland förändrar sitt utvecklingspartnerskap till ett bredare ekonomipartnerskap i många av de långvariga samarbetsländerna. Utrikesministeriet uppmuntrar företag att sikta mot nya marknader som Afrika.

kehityspolitiikka, yritysfoorumi. Kuva: Timo Ikonen. Ett utvecklingspolitiskt företagsforum arrangerades den 14 mars. På bilden Metsos direktör för handelspolitik Jukka Seppälä, utvecklingsminister Heidi Hautala, Tanzanias turism- och naturresursminister Khamis Kagasheki, Finnpartnerships programdirektör Siv Ahlberg och utrikesrådet Kari Alanko. Foto: Timo Itkonen.

”Samarbetet mellan utrikesministeriet och företagsvärlden har utvecklats på ett synnerligen positivt sätt. Vi har lärt oss mycket av varandra och nu börjar vi hitta verkliga synergier i vårt samarbete, som det lönar sig att studera närmare”, konstaterade utvecklingsminister Heidi Hautala, när hon öppnade det utvecklingspolitiska företagsforum som utrikesministeriet ordnade den 14 mars i Ständerhuset.

För närvarande letar finländska företag efter nya marknader i länder som traditionellt har varit Finlands utvecklingssamarbetsparter.

Förändringen är på många sätt en naturlig process. Den kommer att öppna möjligheter för ett nytt slag av samarbete, också mellan den offentliga sektorn och den privata.

Blicken mot Afrika

”Afrika är den snabbast växande marknaden i världen. Nu när alla Finlands samarbetsländer i Afrika håller på att ta sig ur sitt biståndsberoende önskar de sig samarbete med oss också inom handel och affärsverksamhet”, påpekade utvecklingsminister Hautala.

Möjligheternas fönster står öppna – företagen kan dra nytta av Finlands långa samarbetshistoria och leta reda på affärspartners i dessa länder.

Som ett konkret tecken på det täta samarbetet mellan utveckling och handel gör utvecklingsminister Hautala och utrikeshandelsminister Stubb en gemensam resa till två av Finlands långvariga samarbetsländer i maj, Tanzania och Zambia.

Tanzania: Från bistånd till business

”Tanzanias mål är att stiga till medelinkomstländernas skara senast år 2025”, berättade Tanzanias turism- och naturresursminister Khamis Kagasheki i sitt anförande.

Kehityspolitiikka, yritysfoorumi. Kuva: Timo Ikonen. Forumdeltagare i Ständerhuset. Foto: Timo Itkonen

”Det är vi själva som bär ansvaret för utvecklingen, men vi når inte vårt mål utan internationellt samarbete.”

Samarbetet är nu även ekonomiskt. Tanzanias bruttonationalprodukt har ökat i rask takt under de senaste åren, med 6–7 procent varje år. Tillväxten har i stor utsträckning berott på efterfrågan i utlandet på Tanzanias naturresurser.

”Med tanke på våra mänskliga resurser och naturråvaror står det klart att utvecklingsstödet någon dag måste upphöra. Den dagen kommer allt närmare. Nu behöver vi ekonomiskt samarbete”, slog minister Kagasheki fast.

Han och Hautala var överens om att övergångsåren från utvecklingspartnerskap till ekonomiskt partnerskap kommer att vara helt avgörande för Tanzanias nya utveckling.

Minister Kagasheki förhåller sig realistiskt men hoppfullt till Tanzanias utvecklingsmöjligheter. Utgångspunkterna är goda, bara man inte glömmer bort god förvaltning, rättsstatsprincipen, befolkningens utbildning och naturvärden i utvecklingen.

Tanzanias regering och privata sektor har redan i ett par års tid haft ett intensivt samarbete för att förbättra landets businessmiljö och investeringsmöjligheter.

Känn ditt Afrika

”Även om bruttonationalprodukten har vuxit i många länder har det inte lett till att arbetsplatserna har ökat i samma utsträckning”, påpekade utrikesrådet Kari Alanko, som har tjänstgjort flera år i Afrika.

Enligt Alanko skulle många afrikanska länder nu behöva klok industripolitik som skulle skapa produktiv industri och arbetsplatser.

Man borde också satsa på jordbrukets utveckling på ett helt nytt sätt. Alanko konstaterade att vikten av god förvaltning är särskilt stor just nu, när många länders välstånd ökar på grund av deras naturliga råvaror.

För en utländsk investerare är infrastrukturen en av de viktigaste frågorna i Afrika, påpekade i sin tur Jukka Seppälä som är Metsos direktör med ansvar för intressegruppsrelationer och handelspolitik.

”Människor och produkter måste kunna röra sig – för tillfället är det här en verklig flaskhals.”

Varför har finska företag inte hittat de väldiga möjligheternas Afrika?

”Det handlar helt enkelt om bristande kunskap”, svarade Kari Alanko.

UM:s finansieringsinstrument förnyas

Finländska företag har på senare tid framställt önskemål att utrikesministeriets finansieringsinstrument skulle förses med en hävarm, som till exempel kunde bidra till att Afrikas marknader öppnas mera.

”Vi har på kort tid genomfört några förnyelser, av vilka de flesta har att göra med partnerskapsprogrammet Finnpartnerhsip”, berättade minister Hautala.

Också Finnfunds verksamhet har utvecklats.

”Dessutom har vi tillsammans med arbets- och näringsministeriet inrättat en utvecklingsgrupp vars uppgift är att framställa förslag till åtgärder för att utveckla hur vi främjar utvecklingspolitiken, närings- och innovationspolitiken samt internationaliseringen på lång sikt i Team Finland-anda.”

Finnpartnership stödjer yrkesutbildning

Minister Hautala konstaterade att det har kommit många önskemål om stöd av yrkesutbildning från den privata sektorn, i form av samarbete mellan den offentliga och den privata sektorn. Det finns inte tillräckligt mycket kunnig arbetskraft med yrkes – eller teknisk utbildning, så företagen har blivit tvungna att utbilda arbetskraft själva.

Man har lagt till yrkesutbildning som en möjlighet inom Finnpartnership, och antalet dagar som får användas till intern utbildning inom företag har höjts till hundra. Andra förändringar som förbättrar flexibiliteten har också genomförts.

Tässä palvelussa myös

kauppa