Biståndskommissionär berömde Finlands aktivitet i EU:s utvecklingspolitik

Europeiska unionens kommissionär för utvecklingsbistånd Andris Piebalgs träffade utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen i Helsingfors på fredagen. Piebalgs och Väyrynen diskuterade bland annat Väyrynens förslag om en global strategi för Europeiska unionen, strategiska partner och biståndseffektivitet.

Andris Piebalgs. Foto: Raino Heinonen Biståndskommissionär Andris Piebalgs intresserade medierna. Foto: Raino Heinonen

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen föreslog i juni vid ett möte för EU:s utvecklingsministrar att EU borde få en övergipande global strategi som kunde utgöra en ram för EU:s samtliga yttre förbindelser och främjande av en miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbar utveckling i hela världen.

Den globala strategin skulle enligt Väyrynen stärka EU:s internationella betydelse och konkurrenskraft och effektivt främja utvecklingspolitisk koherens genom att koppla den bland annat till handelspolitiken, miljö- och klimatpolitiken, utvecklingen av det finansiella systemet samt utrikes- och säkerhetspolitiken.

Kommissionär Andris Piebalgs håller med om att det behövs en mer övergripande och omfattande strategi i stället för flera separata strategier. Han anser att FN bör spela en central roll och att EU måste vara starkare.

”FN är ett system som vi redan har.”

Piebalgs berömde Finlands aktivitet i EU:s utvecklingspolitik. Enligt honom kunde Finland vara en förebild för nya medlemsländer.

Utvecklingspolitiken ska vara en central del av EU:s yttre förbindelser

Förklaringen om EU:s utvecklingspolitik från år 2005 styr EU:s utvecklingssamarbete. Från och med i höst ska förklaringen uppdateras. Minister Väyrynen ser goda element i den nuvarande förklaringen, men önskar nytt tänkande i debatten i och med nya utvecklingspolitiska utmaningar och genomförandet av Lissabonfördraget. Förklaringen har antagits av rådet och parlamentet och dokumentet styr kommissionens och medlemsländernas utvecklingssamarbete.

I genomförandet av Lissabonfördraget är det enligt Väyrynen viktigt att beakta även fördragets starka fokus på utvecklingspolitik och hållbar utveckling.

På basis av den ska utvecklingspolitiken spela en central och väsentlig roll i EU:s totala yttre förbindelser.
 

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen och EU:s biståndskommissionär Andris Piebalgs. Foto: Raino Heinonen Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen och EU:s biståndskommissionär Andris Piebalgs diskuterade bland annat Lissabonfördragets inverkan på EU:s utvecklingspolitik. Foto: Raino Heinonen

Lissabonfördraget, som trädde i kraft i december 2009, medförde avsevärda förändringar i Europeiska unionens yttre åtgärder och representation.

I år inrättas en europeisk avdelning för yttre åtgärder som ska bistå den höga representanten. Syftet med avdelningen är att förenhetliga och effektivera unionens yttre verksamhet.

Enligt biståndskommissionär Piebalgs är kommissionen enig om hur utvecklingssamarbetet ska hanteras i det nya systemet i gott samarbete med den höga representanten.

Före detta energikommissionären Piebalgs och minister Väyrynen diskuterade även energifrågor och hur man till exempel kunde öka användningen av förnybar energi genom utvecklingssamarbete. De var överens om att lokalt producerad energi, såsom trä- eller solenergi, främjar hållbar utveckling. Piebalgs betonade att även om energin inte ingår i FN:s millenniemål spelar energifrågor en central roll i strävan efter att minska fattigdom och främja hållbar utveckling.

Väyrynen berättade att Finland är aktivt inom energisektorn i flera länder i samarbete med andra biståndsgivare. Finland har startat ett energi- och miljöpartnerskap i Centralamerika och samma verksamhetsmodell ska nu utvidgas till södra Afrika, Mekongregionen och Anderna.

Europeiska kommissionen deltar bland annat i finansieringen av partnerskapsprojektet i Centralamerika.

Biståndskommissionär Piebalgs träffade även utrikesminister Stubb för att diskutera genomförandet av Lissabonfördraget, EU:s strategiska partnerskap och EU:s förbindelser med Afrika.

 

EU