Utvecklingen vid vägskäl i Helsingfors och New York

Akuta ekonomi-, livsmedels- och klimatkriser hotar miljoner människors levebröd och framtid. Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen anser att utvecklingsforumet DFC som äger rum i New York i juni erbjuder en utmärkt möjlighet att ta itu med dessa problem. Han öppnade i torsdags ett två dagars möte i Helsingfors som förbereder forumet.

I Helsingfors dryftar 160 representanter för internationella organisationer, frivilligorganisationer, den privata sektorn och parlament från industriländer och utvecklingsländer effektivare sätt att främja utvecklingsmålen.

Sha Zukang, Hamidon Ali, Paavo Väyrynen, Supatchai Panichpakdi, Ján Kubiš. Foto: Eero Kuosmanen Minister Väyrynen diskuterade gemensamma utvecklingspolitiska målsättningar vid ett frukostmöte med FN-ledare. Foto: Eero Kuosmanen

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen betonade utvecklingsländernas eget engagemang och egna insatser för sin utveckling. ”Minskningen av fattigdom leder till snabba och hållbara resultat bara genom god förvaltning, respekt för de mänskliga rättigheterna, demokratin och rättsstaten”.

”I kristider kan man uppnå resultat när samarbetet vilar på principer för hållbar utveckling. Det mest effektiva sättet att reducera fattigdom är ekonomisk tillväxt som utgår från den privata sektorns verksamhet, från inhemska och utländska investeringar samt från handeln. I handelns utveckling finns många outnyttjade möjligheter. Den ekonomiska tillväxten måste sporras med effektiva nationella program för minskande av fattigdom”, ansåg minister Väyrynen.

Ny arbetsfördelning för biståndsgivarna

”De traditionella biståndsgivarna skulle kunna göra mera för att utveckla infrastrukturen och produktionssektorn i utvecklingsländerna. Samtidigt kunde nya biståndsgivare delta mera i utvecklingen av grundutbildning, hälsovård och den sociala sektorn, där de har mycket att erbjuda utgående från sina egna erfarenheter”, underströk ministern.

”Alla biståndsgivare och partnerländer måste förbättra sitt samarbete och koordinera sin verksamhet bättre. Ett viktigt steg i den här riktningen är EU:s och USA:s beslut att intensifiera samarbetet för att främja hållbar utveckling”, konstaterade ministern.

En konsekvent utvecklingspolitik är grundförutsättningen för att fattigdomen ska kunna minska, betonade undersekreterare Sha Zukang (till vänster). Foto: Eero Kuosmanen En konsekvent utvecklingspolitik är grundförutsättningen för att fattigdomen ska kunna minska, betonade undersekreterare Sha Zukang (till vänster). Foto: Eero Kuosmanen

FN:s undersekreterare Sha Zukang kallade Finland för supermakt när det gäller multilateralt samarbete och att främja FN:s verksamhet. ”Alla länder lider av den ekonomiska krisen och de rika länderna blir också fattigare, men vi måste garantera tillräcklig finansiering för utvecklingen. De fattigaste länderna drabbas allra hårdast av kriserna, och det är viktigt att vi inte äventyrar andra länders utveckling på grund av våra egna utvecklingssträvanden. Konsekvent utvecklingspolitik, som Finland förtjänstfullt har bedrivit, är det viktigaste av allt. Om man får den att fungera kan man åstadkomma fina resultat.”

Mötets andra ordförande, utrikesministeriets understatssekreterare Ritva Koukku-Ronde, betonade vikten av ett brett deltagande. ”Det här är inte något byråkratiskt möte där tjänstemännen talar med varandra, utan alla närvarande från regeringar, parlament, internationella organisationer och frivilligorganisationer söker tillsammans efter svar och lär sig av varandra. Utgående från dessa diskussioner är det lätt att konstatera att hjälpen lönar sig, och att finländarnas skattepengar går till rätt ändamål. Finlands egen historia visar att utvecklingen behöver alla samhällets aktörer”, ansåg Koukku-Ronde.

Jämställdhet är biten som saknas i utvecklingen

”Jämlikheten mellan könen, som betonas i Helsingforsdiskussionerna, är fortsättningsvis den bit som saknas i utvecklingen”, sade ECOSOC:s ordförande Hamidon Ali.

Dödlighetssiffrorna bland mammor och barn är alarmerande i många länder och FN:s millenniemål för dessa områden har inte framskridit som man önskat. För det här ändamålet måste man hitta lösningar och mera pengar. Finland är en föregångare också när det gäller att främja jämställdhet.

Ingrid Srinath, CIVICUS. Foto: Eero Kuosmanen Finlands modell för utvecklingspolitiskt samarbete mellan medborgarsamhälle och statförvaltning duger som föredöme för andra, ansåg Ingrid Srinath från organisationen CIVICUS. Foto: Eero Kuosmanen

”Många länder i världen sitter hårt fast i krisernas grepp. Nu behövs internationellt samarbete och solidaritet mera än någonsin. Nyckelfrågan är hur vi ska kunna göra vår verksamhet effektivare och nå bättre resultat med vårt bistånd. Alla parter inom utvecklingssamarbetet bär lika mycket ansvar för utvecklingen, och alla parter måste kunna lita på varandra”, konstaterade Ali.

Organisationen CIVICUS representerades av Ingrid Srinath som berömde växelverkan mellan statsförvaltningen och medborgarsamhället i Finland. Enligt henne är Finland också en supermakt när det handlar om att införliva medborgarorganisationer i utvecklingen. ”Frivilligorganisationerna är starkt representerade i Helsingfors. Vi kan föra in nya aspekter i verksamheten och kräva regeringarna på ansvar och insyn”, berättade hon.

Enligt Srinath är det verkliga hotet mot utvecklingen en global ledning där en liten krets beslutar om allt och länder som Finland inte får göra sig hörda. ”Här tas inga politiska beslut, men vi kan skapa en atmosfär där man kan uppnå beslut”, sammanfattade Srinath.

Mera om samma ämne