Kauppi, Julin, Tuunanen och Jokela blir nya avdelningschefer och biträdande avdelningschefer

Statsrådet beslutade den 18 juni att utnämna följande avdelningschefer och biträdande avdelningschefer vid utrikesministeriet:

Kirsti Kauppi Utrikesrådet Kirsti Kauppi blir avdelningschef för utrikesministeriets avdelning för Afrika och Mellanöstern den 1 september 2009.

Kauppi har sedan år 2005 varit Finlands ambassadör samt ständig representant vid IAEA och FN-organen i Wien. Kauppi kom till utrikesministeriet år 1983 och hon har tjänstgjort vid ambassaden i Bangkok, Finlands ständiga representation vid EU i Bryssel och ambassaden i Washington. Åren 2003-2005 var hon minister vid ambassaden i Berlin. Vid utrikesministeriet har hon arbetat bland annat på avdelningen för utvecklingssamarbete och på politiska avdelningen som tjänstemannasekreterare för ledningen och statssekreteraren samt som chef för enheten för Europakorrespondenten.

Jorma Julin Utrikesrådet Jorma Julin blir avdelningschef för utrikesministeriets utvecklingspolitiska avdelning den 1 september 2009.

Julin är sedan 2005 ambassadör vid Finlands ambassad i Tokyo.

Julin kom till utrikesministeriet år 1971 och har tjänstgjort vid Finlands ambassader i Bonn och Teheran och OECD-representationen i Paris. Han har varit ambassadör i Söul och chef för den ständiga representationen vid OECD i Paris åren 2000-2005. Vid utrikesministeriet har han bland annat varit byråchef och avdelningschef vid handelspolitiska avdelningen åren 1996-2000.

Heikki Tuunanen Utrikesrådet Heikki Tuunanen blir biträdande avdelningschef vid utrikesministeriets avdelning för Afrika och Mellanöstern den 1 september 2009.

Tuunanen är Finlands ambassadör i Pretoria sedan 2005.

Tuunanen kom till utrikesministeriet 1975 och har tjänstgjort vid ambassaderna i Nairobi och Harare. Vid ministeriet har han bland annat varit byråchef och biträdande avdelningschef på avdelningen för utvecklingssamarbete och linjechef på linjen för Afrika och Mellanöstern. Åren 2000-2005 var han Finlands ambassadör i Bangkok.

Mikko Jokela Utrikesrådet Mikko Jokela blir utrikesministeriets protokollchef den 1 februari 2010.

Jokela har varit ambassadör i Haag sedan 2005. Han kom till utrikesministeriet 1976, varefter han har arbetat vid Finlands ambassader i Bonn, Budapest och Stockholm. Jokela var generalkonsul i Hamburg 2001-2005.

Vid utrikesministeriet har Jokela innehaft olika uppdrag på handelspolitiska och politiska avdelningen, bland annat som utrikesministerns och statssekreterarens tjänstemannasekreterare och som chef för enheten för forskning och planering.