Kansainväliset ilmastoneuvottelut jatkuvat – käytännön työ maatasolla etenee

Viralliset neuvottelut kansainvälisestä ilmastosopimuksesta jatkuvat parhaillaan Bonnissa. Suomi on pitänyt tasa-arvonäkökulmaa kokouksessa näkyvästi esillä.

Oxfamin tempaus Bonnin ilmastoneuvotteluissa, kuva: Flickr/Adopt A Negotiator, cc 2.0 Ilmastorahoitus ei saa lisätä kehitysmaiden velkaa, muistutetaan Oxfam-järjestön tempauksessa. Kuva: Flickr/Adopt A Negotiator, cc 2.0

Suomen yhtenä tavoitteena ilmastoneuvotteluissa on ollut naisten osallistumisen vahvistaminen sekä neuvotteluissa että kansallisessa päätöksenteossa ja toiminnassa. 

Vaikka asiakysymyksissä on yleisesti ottaen edetty hitaasti, ovat tasa-arvokysymykset ja naisten osallistuminen varsinaisessa neuvotteluprosessissa hyvin esillä. Puheenjohtajan valmistelemassa, Kööpenhaminan tuloksiin perustuvassa neuvotteluasiakirjassa, tasa-arvokysymykset ovat hyvin mukana. Näkökulma on saanut myös uutta merkittävää poliittista pontta, kun Yhdysvaltain delegaatio on asettunut näkyvästi tukemaan naisten panoksen vahvistamista. 

Naisten työ mukana sopeutumisohjelmissa

Neuvotteluprosessin ohessa käytännön työ maatasolla on merkittävästi voimistunut.

Kööpenhaminan huippukokouksessa annetun lupauksen mukaisesti Suomi tukee edelleen köyhimpien maiden naisen osallistumista neuvotteluihin. Tämän työn rinnalla on aloitettu kehitysmaiden sopeutumisohjelmien viimeistely ja tarkistaminen. Tavoitteena on saada naisten osallistumista koskeva työ näkyviin ohjelmissa. 

Naisten panos sopeutumisohjelmissa onkin tärkeä, koska ohjelmat koskevat ruuan tuotantoa, veden hankintaa ja kotitalouskäyttöön tarkoitettua uusiutuvaa energiaa – työtä, josta valtaosan tekevät naiset. Esimerkiksi Afrikassa ruoan tuotannosta 80 prosenttia on naisten käsissä. 

Suomi sai Kööpenhaminan ilmastokokouksessa Gender Championship -palkinnon naisnäkökulman edistämisestä. Kuva: Matti Nummelin Suomi sai Kööpenhaminan ilmastokokouksessa Gender Championship -palkinnon naisnäkökulman edistämisestä. Kuva: Matti Nummelin

Bonnissa Suomi esitteli tätä työtä Global Gender and Climate -järjestön kanssa. Yhdessä järjestetyssä tapahtumassa kerrottiin käynnistymässä olevista kansallisten toimintasuunnitelmien tarkistuksista, joita tehdään yhteensä kymmenessä maassa. Suurin osa maista on Suomen kahdenvälisen yhteistyön kumppanimaita. Esimerkkeinä esiteltiin Mosambikin maaohjelma ja Väli-Amerikan alueellinen ohjelma. Suomen puolesta yhteistyöstä kertoi erityisedustaja Aira Kalela. 

Suomen työ esimerkkinä 

Suomi on ollut myös ilmastoneuvottelujen muissa oheistapahtumissa näkyvästi esillä. Euroopan unionin kokonaisohjelman yhteydessä erityisasiantuntija Markku Aho esitteli Suomen ja Nepalin yhteistyössä toteuttamaa Nepalin metsien arviointihanketta. EU on käyttämässä ohjelmaan 2,4 miljardia dollaria ja unionin nopean toiminnan hankkeet ovat saaneet runsaasti huomiota ja kiitosta. 

Erityisasiantuntija Matti Nummelin oli puolestaan mukana ilmastonmuutosta ja biodiversiteettiä käsitelleessä tapahtumassa.     

Toukokuun 31. päivä alkanut Bonnin kokous jatkuu 10. kesäkuuta asti. Tämän vuoden osalta neuvottelut huipentuvat Cancunissa Meksikossa 29.11.–10.12.2010 järjestettävään osapuolikokoukseen. Lisäksi on sovittu, että Bonnin ja Cancunin kokousten välissä järjestetään kaksi virallista neuvottelukokousta, joiden aikataulut ovat kuitenkin vielä auki.  

Lisää aiheesta

 

ilmastonmuutokset