Kabulkonferens stödde afghanskt ansvar för landets utveckling

Finland deltog tisdagen den 20 juli i en stor internationell Afghanistankonferens i Kabul. Konferensen preciserade åtgärder som ger den afghanska regeringen ett mer övergripande ansvar för utvecklingen och säkerheten i Afghanistan.

Ordförande för konferensen var Afghanistans president Hamid Karzai och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon. I konferensen deltog representanter för över 70 länder, flera internationella organisationer och det afghanska civila samhället. Konferensen ingick i en serie möten om stabiliseringen av landet, och den ägde nu för första gången rum i Afghanistan.

Samtalen fokuserade på god samhällsstyrning, social och ekonomisk utveckling, säkerhet och regionalt samarbete. Den afghanska regeringen har gjort upp detaljerade utvecklingsplaner för dessa teman. Den har dessutom angett tidtabeller för många konkreta åtgärder.

President Karzai betonade att Afghanistan är inne i ett nytt skede i strävan efter ett fredligt, välmående och stabilt samhälle.

Konferensdeltagarna betonade särskilt vikten av att bekämpa korruption och stärka mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen. Även kvinnornas roll i fredsbyggandet lyftes fram. Finland anser att framsteg i dessa frågor spelar en avgörande roll.

Nato- och ISAF-länderna betonade att överföringen av säkerhetsansvaret inte är bunden till en förutbestämd tidtabell. Det viktiga är att den afghanska nationella polisen och armén blir mer handlingskraftiga. Syftet är ändå att de afghanska säkerhetsstyrkorna ska ha fullt ansvar för landets säkerhet år 2014.

Finland har i år ökat sitt övergripande stöd till Afghanistan genom civil och militär krishantering, utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd.

Mer information: utrikesrådet Kimmo Pulkkinen, ledare för den finländska delegationen, tfn 040 578 4344, och vid ministeriet enhetschef Johan Schalin, tfn 040 776 5028
 

kriisinhallinta