Israels utrikesminister Liberman träffade minister Stubb i Helsingfors

Israels utrikesminister Avigdor Liberman träffade sin kollega Alexander Stubb i Helsingfors den 6 juli. Ministrarna diskuterade förutom Finlands och Israels bilaterala förbindelser även situationen i Mellanöstern och framför allt fredsprocessen i regionen samt utvecklingen av Israels förbindelser med Europeiska unionen.

Utrikesministrarna Liberman och Stubb diskuterade bland annat utvecklingen av Israels förbindelser med Europeiska unionen. Foto: Raino Heinonen. Utrikesministrarna Liberman och Stubb diskuterade bland annat utvecklingen av Israels förbindelser med Europeiska unionen. Foto: Raino Heinonen.

Vid en presskonferens i statsrådets festvåning konstaterade minister Stubb att Finland och Israel har problemfria bilaterala relationer. Det återspeglades i ministrarnas samtal, som både Liberman och Stubb beskrev som fruktbara.

I fråga om situationen i Mellanöstern ansåg Stubb att Finland är en pragmatisk aktör, vars syfte är att finna lösningar som stöder fredsprocessen. Han betonade också hur viktigt det är att Mellanöstern kan utnyttja den aktuella lämpliga tidpunkten för att främja processen.

Minister Liberman tackade i sitt anförande Finland för dess verksamhet på internationella arenor och konstaterade att han hoppas att det fruktbara samarbetet och dialogen fortsätter.

Den israeliske ministerns Finlandsbesök ingick i en större rundresa i Östersjöregionen. Till Helsingfors kom Liberman från Riga. På besöksprogrammet stod förutom samtalen med Stubb även möten med utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen och republikens president Tarja Halonen.
 

Utrikesminister Stubb och Israels utrikesminister Liberman mötte pressen i statsrådets festvåning. Foto: Raino Heinonen. Utrikesminister Stubb och Israels utrikesminister Liberman mötte pressen i statsrådets festvåning. Foto: Raino Heinonen.