Iran och Kosovo huvudteman vid rådet för utrikes frågor

Råden för utrikes frågor och allmänna frågor sammanträdde i Bryssel måndagen den 26 juli. Bland frågorna på agendan för de sista ministerråden före sommaruppehållet väckte sanktionerna mot Iran och västra Balkan mest diskussion mellan medlemsländerna. Ständige representanten Jan Store representerade Finland vid råden.

Medlemsländerna utbytte flitigt åsikter om det iranska kärnprogrammet, som även tidigare stått på utrikesrådets dagordning. EU önskar att Iran enbart ska använda programmet för fredliga ändamål, men landet har inte kommit till mötes i frågan. EU stöder resolutionen som FN:s säkerhetsråd tidigare antog om sanktionerna mot Iran, men Europeiska rådet i juni hoppades på en komplettering av sanktionerna. På måndagen utökades listan således med sanktioner som rör finansiering, handel, energi och transport. Dessutom träder viseringsförbud mot enskilda personer i kraft.

Trots sanktionerna fortsätter EU med diplomatiska ansträngningar för att få parterna till ett gemensamt förhandlingsbord. Ständige representanten, Finlands EU-ambassadör Jan Store berättade vid en presskonferens i Bryssel att EU:s höga representant Catherine Ashton även planerar ett möte med Irans chefsförhandlare Saeed Jalili i höst.

Kosovo och Serbien - två europeiska stater

Såväl Ashton som medlemsländerna välkomnade Internationella domstolens yttrande förra veckan om legitimiteten i Kosovos självständighet och konstaterade att frågan nu är utredd och att vi därmed kan blicka mot framtiden. Ashton fick brett understöd då hon konstaterade att både Kosovo och Serbien får stöd och att båda parterna borde se positivt på domstolens beslut.

Fem EU-länder har fortfarande inte erkänt Kosovo, men enligt Store kom länderna med mycket konstruktiva inlägg. ”EU ska även i fortsättningen vara aktivt och se positivt på utvecklingen på västra Balkan. Vi hoppas att båda länderna blir fullvärdiga europeiska stater”, sade Store vid presskonferensen.

Rådet diskuterade även EU:s närvaro i Bosnien och Hercegovina. EU anser att det politiska läget i landet är oroväckande. Det stundande valet kan spetsa till motsatsförhållandena. EU hoppas dock att valet ska äga rum i god samarbetsanda.

På dagordningen stod även folkomröstningen i Sudan 2011 om eventuell självständighet för landets södra del. Rådet betonade EU:s stöd för landets förberedelser inför omröstningen.

När det gäller Mellanöstern betonades EU:s starka stöd för att främja förhandlingsprocessen.

Före utrikesrådet sammanträdde även allmänna rådet. Vid rådet presenterades det belgiska ordförandeskapsprogrammet. Rådet fattade dessutom enhälligt beslut om inrättandet av den europeiska avdelningen för yttre åtgärder och om de isländska anslutningsförhandlingarna, som inleds på tisdag, och deras praktiska arrangemang.

Mer information: enhetschef Leena-Kaisa Mikkola, tfn 09 1605 5026