En god Finlandsbild är fortfarande viktig för ekonomisk framgång

Pekka Lähteenkorva och Jussi Pekkarinen En god Finlandsbild är i dag av central vikt för Finlands ekonomiska framgång i ett globalt verksamhetsfält, konstaterade utrikesminister Ilkka Kanerva i sin hälsning då boken "Idän etuvartio? Suomi-kuva vuosina 1945-1981" om Finlandsbilden 1945-1981 presenterades på tisdagen. Det är inte en propagandabok, utan forskarna Pekka Lähteenkorvas och Jussi Pekkarinens eget projekt, som behandlar utrikesministeriets arbete för att göra Finland känt.

Boken "Idän etuvartio" handlar om tiden då Finlandsbilden spelade en central roll för Finlands säkerhet. Tyngdpunkten ligger numera enligt Kanerva på annat håll. "Finlands anseende som utbildnings- och kulturland eller till exempel som föregångare inom miljöpolitik och främjare av krishantering inverkar också direkt på hur frågor som vi driver får understöd, det vill säga vårt internationella inflytande."

"I ett rum där en allt större mängd allt större aktörer ropar sitt eget namn måste ett land som Finland kunna fokusera sitt budskap och rikta det mot rätt mål. Det kräver också i fortsättningen stora ansträngningar av det här huset, det vill säga informations- och kulturavdelningen, och Finlands utlandsbeskickningar", ansåg utrikesminister Kanerva.

Klargörande av finlandiseringen

Idän etuvartio? Utrikesministeriets pressavdelning hade efter krigen framför allt som uppgift att klargöra den speciella relationen mellan Finland och Sovjetunionen i väst. I öst fanns det i det avseendet ingen allmän åsikt, och Finland kunde därför inte i traditionell bemärkelse göras känt där.

För den finländska statsledningen var det oerhört viktigt att få Finland att uppfattas som en del av den västerländska värdegemenskapen - utan att relationerna med Sovjet blev lidande.

Boken redogör mycket noggrant för kampen mot en spridning av finlandiseringsbegreppet på 1970-talet, för hur Finland mot sin vilja blev ett begrepp inom internationell politik och för de metoder som utrikesministeriets pressavdelning förfogade över i kampen mot finlandiseringspåståendena.

Boken är en självständig fortsättning på boken "Ikuisen poudan maa", som utkom 2004. Boken fokuserar på politisk information, men tangerar också ekonomi.

Kekkonen käynnisti VKE-matkat - artikel i publikationen Kauppapolitiikka(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Boken Ikuisen poudan maa

Webbutsändning av bokpresentationen