Humanitaarinen apu saa kiitosta VTV:ltä

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) antaa Ulkoministeriölle kiitosta sen humanitaarisesta toiminnasta.

Tarkastusviraston mukaan Suomi on ollut aktiivinen ja asiantunteva avunantaja, joka on järjestänyt hyvin myös avun hallinnoinnin. Sekä avustusjärjestöillä että avunantajayhteisöllä on myönteinen kuva Suomesta humanitaarisena toimijana. Tämä käy ilmi humanitaarista apua koskevasta tarkastuskertomuksesta, joka julkaistiin tänään ja jonka VTV luovuttaa ulkoministeriölle virallisesti torstaina 14.6.2012.

Humanitaarisen toiminnan tavoitteena on ihmishenkien pelastaminen ja inhimillisen kärsimyksen lieventäminen kriisitilanteissa. Suomi antoi viime vuonna humanitaarista apua 91 miljoonaa euroa, mikä on 10 prosenttia varsinaisen kehitysyhteistyön määrärahoista. Kansainvälisen avustustoiminnan koko vuosivolyymi on noin 15 miljardia dollaria. Tärkeimmät humanitaarisen avun toimijat ovat YK-järjestöt, kansainvälinen Punainen Risti ja Punaisen Puolikuun liike sekä kansalaisjärjestöt. Suurin osa Suomen avusta kanavoidaan YK-järjestelmän kautta.

"Toiminta on tuloksellista"

Tarkastuksen perusteella Suomen humanitaarinen toiminta on tuloksellista ja avun hallinnointi ulkoasiainministeriössä on järjestetty pääosin hyvin.

Joitakin kehittämiskohteitakin löytyi: raportin mukaan ministeriön tulisi parantaa sisäisiä prosessejaan, avun ohjeistusta, avustusten käyttöä säänteleviä sopimuksia ja avustusten käytön seurantaa.

Ministeriö on jo tarkastuksen aikana ryhtynyt tarvittaviin toimiin laatimalla rahoitusta koskevan yksityiskohtaisemman ohjeistuksen, vahvistamalla  avun monitorointia uuden seurantamatriisin avulla ja tarkentamalla sopimustekstejä. Ministeriö uudistaa parasta aikaa myös humanitaarisen avun linjaustaan.

Tutkimusraportissa korostetaan, että Suomen antaman avun tuloksellisuus riippuu viime kädessä maailmanlaajuisen apujärjestelmän toimintakyvystä. Viraston mielestä eräs keskeinen keino parantaa avun tuloksellisuutta on lujittaa humanitaarisen avun, kriisien ennaltaehkäisyn ja erilaisten kehitystoimien välistä yhteyttä. Avustamisen painopistettä tulisikin siirtää katastrofien ehkäisyyn, sillä on arvioitu, että jokainen ennaltaehkäisyyn panostettu euro säästäisi neljä euroa hätäavussa.

Luonnononnettomuuksien riskien minimointi on otettu osaksi Suomen kehitysyhteistyötä tänä vuonna julkaistussa Suomen kehityspoliittisessa toimintaohjelmassa.

Tarkastuskertomus on luettavissa tarkastusviraston verkkosivuilla www.vtv.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

turvallisuus