HRW: Somalipakolaiset saavat julmaa kohtelua Keniassa

Human Rights Watch julkisti kesäkuussa tutkimuksen ”Welcome to Kenya - Police Abuse of Somali Refugees”, jonka mukaan Keniassa elävät somalipakolaiset joutuvat jatkuvasti vakavien ihmisoikeusloukkauksien uhreiksi.

Human Rights Watchin mukaan vuoden 2010 neljän ensimmäisen kuukauden aikana 40 000 somalia on ylittänyt Somalian ja Kenian välisen suljetun rajan. Keniassa elää järjestön arvion mukaan jopa 600 000 somalialaista, joista noin puolet ilman virallista oleskelulupaa.

Dadaabin pakolaisleirillä, joka mitoitettiin alunperin noin 90 000 pakolaiselle, on tällä 280 000 asukasta.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat tuoneet jatkuvasti esille huoltaan Kenian pakolaispolitiikasta, jonka mukaan avustuksiin oikeutettuja ovat ainoastaan UNHCR:n leireissä asuvat ihmiset. Kaupungeissa elävät pakolaiset ovat tästä syystä suurelta osin avustusten ulkopuolella ja kokevat laajalti poliisien väärinkäytöksiä ja syrjintää.

Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat tietenkin laittomasti maassa oleskelevat.

Viranomaisten väärinkäytökset tapahtuvat kansallisen turvallisuuden nimissä

Human Rights Watchin tämän kevään aikana tekemän tutkimuksen mukaan Keniassa elävät somalipakolaiset ja -turvapaikanhakijat joutuvat jatkuvasti vakavien ihmisoikeusloukkauksien uhreiksi.

Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat naiset ja lapset. Tutkimusraportin mukaan he eivät saa millään tavalla erityiskohtelua.

Kenian lain mukaan pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden on rekisteröidyttävä lähimmässä UNHCR:n toimistossa 30 vuorokauden kuluessa maahan saapumisesta. Poliisit kuitenkin käyttävät laajasti hyväksi ihmisten vähäistä tietoisuutta omista oikeuksistaan ja järjestöt raportoivat toistuvista poliisien tekemistä laittomista käännytyksistä ja lahjusten vaatimisesta.

Poliisien on sanottu osallistuneen toistuvasti myös pakolaisten pahoinpitelyihin ja raiskauksiin. HRW:n arvion mukaan vuoden 2010 kymmenen ensimmäisen viikon aikana satoja ellei jopa tuhansia somalialaisia turvapaikanhakijoita käännytettiin laittomasti Kenian rajalta.

Kenia myös rajoittaa tiukasti pakolaisten liikkumista: HRW:n mukaan vuonna 2009 Dadaabin kaikista asukkaista ainoastaan 6 000 ihmistä sai matkustaa leirin ulkopuolelle.

Poliisien tekemiä väärinkäytöksiä puolustellaan ja niitä oikeutetaan kansallisen turvallisuuden nimissä somalialaisten aiheuttamalla turvallisuusuhalla ja terrorismin pelolla.

UNHCR ei huolehdi pakolaisten oikeusturvasta

Kenian ja Somalian rajalla toimi ennen rajan sulkemista Liboin transit center, jossa pakolaiset ja turvapaikanhakijat saattoivat rekisteröityä heti maahan saavuttuaan. Tällöin matka leireille tai kaupunkeihin oli turvallisempaa. Tällä hetkellä, koska turvapaikkaa ei ole vielä tässä vaiheessa, ihmiset joutuvat helpommin poliisin väärinkäytösten uhreiksi matkalla rekisteröitymisasemille ja myös vastoin kansainvälisiä sopimuksia käännytetyiksi heti rajalla.

HRW vaatii Keniaa avaamaan uudelleen Liboin transit centerin mahdollisimman nopeasti pakolaisten turvallisuuden ja oikeusturvan parantamiseksi.

Poliisiasemilla tapahtuneita rikoksia, poliisien väärinkäytöksiä ja raiskauksia ei ole tutkittu tarpeeksi eikä tekijöitä ole saatettu vastuuseen. Turvallisuusministeri Saitoti kertoi kirjeessään HRW:lle asettaneensa erityisen komitean selvittämään rikoksia. HRW:n Gerry Simpsonin mukaan komitea ei ole vielä koskaan kokoontunut.

HRW pyysi raportin julkistamistilaisuuden jälkeen käydyssä keskustelussa Suomea ja EU:ta ottamaan mahdollisuuksien mukaan esille komitean toiminnan ja kysymään, mitä konkreettista he ovat itse asiassa saaneet tähän mennessä aikaiseksi. HRW vaatii Keniaa tutkimaan poliisien pakolaisia vastaan tekemät rikokset ja rankaisemaan syyllisiä.

HRW moittii myös UNHCR:n toimintaa, koska he eivät pidä huolta pakolaisten kansainvälisten oikeuksien toteutumisesta toiminnassaan Keniassa. Dadaabin leirillä ei myöskään pidetä asukkaiden turvallisuudesta huolta ja siellä tapahtuu esimerkiksi paljon raiskauksia.

HRW vaatii UNHCR:ä kehittämään monitorointisysteemin, jonka avulla he voivat seurata rikoksia ja väärinkäytöksiä leireillä ja puuttua niihin.
 

ihmisoikeudet
muuttoliike