Utrikesminister Tuomioja främjade Finlands säkerhetsrådsmedlemskap i Etiopien

Finlands kandidatur i säkerhetsrådet, förbindelserna med de afrikanska organisationerna och aktuella frågor som berör Afrika, såsom den internationella vapenhandelskonventionen, togs upp i Erkki Tuomiojas diskussioner vid sidan av Afrikanska unionens toppmöte.

Tuomioja i Addis Abeba Tuomioja i Addis Abeba.

Utrikesminister Erkki Tuomioja deltog i utrikesministersmötet som ordnades i samband med Afrikanska unionens toppmöte i Addis Abeba den 12 - 13 juli 2012. Under sitt tvådagars besök hann han träffa afrikanska utrikesministrar från tjugo olika länder.

Minister Tuomioja hade i samband med toppmötet ett gott tillfälle att främja Finlands kampanj för ett icke-permanent medlemskap i säkerhetsrådet 2013 - 2014. Som medlem av säkerhetsrådet skulle Finland delta i tryggandet av global fred och säkerhet samt i främjandet av hållbar utveckling och mänskliga rättigheter.

I de bilaterala mötena med de afrikanska utrikesministrarna betonades Finlands goda förbindelser med de afrikanska organisationerna, såsom Afrikanska unionen och den regionala samarbetsorganisationen för Afrikas horn (Intergovernmental Authority on Development, IGAD).

Utrikesminister Erkki Tuomioja med utrikesministerns särskilde representant Pekka Haavisto, särskilde representant, ambassadör Pasi Patokallio med Sierra Leones utrikesminister, Joseph B. Daudan. Utrikesminister Erkki Tuomioja med utrikesministerns särskilde representant Pekka Haavisto, särskilde representant, ambassadör Pasi Patokallio med Sierra Leones utrikesminister, Joseph B. Daudan.

Ministrarna tog i sina diskussioner också upp den internationella vapenhandelskonventionen (Arms Trade Treaty, ATT) och massförstörelsevapen. I själva verket är handeldvapen i Afrika ett större gissel än massförstörelsevapnen, och både Etiopien och Afrikanska unionen arbetar för att förebygga deras användning.

Etiopiens utrikesminister Hailemariam Desalegn var nöjd med det samarbete som idkas med Finland. Han berättade Tuomioja att han önskade ett ökat samarbete i fråga om högskoleundervisning med Helsingfors Universitet och Tampereen yliopisto, i synnerhet på det tekniska området.

Tuomioja biträddes i arbetet med säkerhetsrådskampanjen av utrikesministerns särskilde representant Pekka Haavisto och särskilde representant, ambassadör Pasi Patokallio.

Etiopiens utrikesminister Hailemariam Desalegn. Etiopiens utrikesminister Hailemariam Desalegn.

Särskilde representant Pekka Haavisto mötte i slutet av sitt besök internationella representanter och representanter för Afrikas horn, såsom generalsekreteraren för FN:s ekonomiska kommission för Afrika (UN Economic Commission for Africa, UNECA) Abdoulie Janneh.

UNECA anser temat för AU:s aktuella toppmöte, dvs. främjande av frihandel och förenhetligande av Afrikas interna handelspolitik utgöra en stor utmaning för länderna i Afrika.