FAOn Rooman kokous: Ruokaa ei saa käyttää poliittisena aseena

YK:n torstaina päättynyt ruokakokous päätti puolittaa aliravittujen määrän viimeistään vuoteen 2015 mennessä. Tällä hetkellä aliravitsemuksesta kärsii noin 860 miljoonaa ihmistä. Roomassa pidetyn kokouksen päätösjulistuksessa todettiin myös, että ruokaa ei pidä käyttää poliittisena aseena.

FAOn ruokahuippukokouksen avajaisistunto 4. kesäkuuta 2008. Kuva ©FAO/Giulio Napolitano Köyhimmät joutuvat käyttämään miltei kaikki tulonsa ruuan hankkimiseen, painotti YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon Roomassa. Kuva ©FAO/Giulio Napolitano

YK ilmoitti myös uudesta lähes kolmen miljardin dollarin eli noin kahden miljardin euron avusta ruokakriisin helpottamiseksi. YK:n pääsihteerin Ban Ki Moonin mukaan tämä on kuitenkin vain murto-osa avusta, jota tarvittaisiin vuosittain kaikkiaan 20 miljardin dollarin verran.   

Maailmanpankin mukaan ruuan hinta on keskimäärin kaksinkertaistunut kolmessa vuodessa. Tämä on aiheuttanut mellakoita ja levottomuuksia eri puolella maailmaa, ja monet maat, kuten Intia ja Brasilia ovat rajoittaneet elintarvikkeiden vientiä.

Rooman kokouksessa oli tarkoitus keskittyä alun perin ilmastonmuutoksen ja biopolttoaineiden vaikutukseen ruokaturvaan, mutta ruuan hintojen jyrkkä nousu pakotti ottamaan asialistalle myös tämän polttavaksi ongelmaksi nousseen ilmiön.

Yhteistyötä
tiivistetään

FAOn kokoukseen osallistunut kansainvälisten asiain ylijohtaja Veli-Pekka Talvela maa- ja metsätalousministeriöstä piti kokousta onnistuneena ja osallistujien lähestymistapaa hyvinkin konkreettisena ja rakentavana.

”Syyttely on jäänyt vähemmälle, ja täällä on ollut yleisesti ottaen hyvä henki. Kokous luo hyvän pohjan monenlaisille hankkeille ja tiivistää yhteistyötä”, toteaa Talvela.

Suuret YK-järjestöt kuten Maailman elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO, Maailman ruokaohjelma WFP, Kansainvälinen maatalouden kehittämisrahasto IFAD sekä Afrikan Vihreän Vallankumouksen Liitto AGRA ovat avainroolissa ruokakriisin suhteen ja aikovat tiivistää yhteistyötään huomattavasti erityisesti Afrikassa.

Tavoitteena on lisätä ruuan tuotantoa Afrikan hedelmällisemmillä alueilla, jotka tunnetaan mantereen vilja-aittoina sekä lisätä yhteyksiä pienviljelijöihin.

Keskustelu jatkuu
vielä Japanissa

”Keskustelu elintarvikekysymyksestä ja hintojen noususta jatkuu edelleen G8-ryhmän kokouksessa Japanissa, missä nämä teemat ovat keskeisellä sijalla asialistalla”, sanoo Talvela.

”Rooman kokouksen loppujulistuksessa kerrotaan sekä lyhyen että pitkän tähtäimen suunnitelmista ja toimenpiteistä. Nälästä kärsivät ihmiset tarvitsevat ruoka-apua välittömästi, mutta tilanteen ratkaisemiseen tarvitaan myös pitemmän aikavälin toimia. Tärkeintä on saada lisättyä maataloustuotantoa ja ruuan tuotantoa.”

Bioenergia nousi odotetusti kokouksen kaikkein kuumimmaksi aiheeksi. Biopolttoaineiden suurimpia ja näkyvimpiä kannattajia ovat Yhdysvallat ja Brasilia.

Yhdysvallat on maissin suurtuottaja ja suunnittelee käyttävänsä vuonna 2022 etanolin valmistukseen jo neljänneksen koko maissisadostaan. Brasilia taas käyttää etanolin raaka-aineena sokeriruokoa.     

Bioenergian tuottajat lähettivät Rooman kokoukseen kirjeen, jossa he vaativat poliitikkoja toimiin öljyn hinnannousun pysäyttämiseksi, jotta myös elintarvikkeiden hinnat lähtisivät laskuun.

Riitta Saarinen

Kirjoittaja on kehityskysymyksiin perehtynyt vapaa toimittaja

FAO