EU:s utrikesministrar förberedde toppmöte med bred agenda

Europeiska unionens utrikesministrar hade måndagen den 15 juni fullt upp med Mellanöstern, västra Balkan och förberedelser inför det stundande toppmötet. Utrikesminister Alexander Stubb och Europaminister Astrid Thors tror att medlemsländerna godkänner en fortsatt mandatperiod för kommissionsordförande Jose Manuel Barroso redan vid toppmötet på torsdag och fredag. Utrikesministrarna gav Serbien grönt ljus i fråga om viseringssamarbete, men antagandet av ett partnerskapsavtal lades fortfarande på is i rådet för allmänna frågor och yttre förbindelser.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt och utrikesminister Alexander Stubb träffades i Luxemburg den 15 juni. Foto: EU:s råd Det rådde än en gång en hektisk stämning då EU:s utrikesministrar sammanträdde i Luxemburg inför det stundande toppmötet medan nyheter strömmade in från Mellanöstern. Enligt utrikesminister Stubb medförde den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahus linjetal både goda och dåliga nyheter: "Den goda nyheten var att premiärminister Netanyahu för första gången accepterade målet om en tvåstatslösning, det vill säga grundandet av en palestinsk stat. Den dåliga nyheten var att det var förknippat med ett antal hårda krav."

Enligt Stubb väckte Netanyahus utspel mycket diskussion bland utrikesministrarna, men "det var absolut inte fråga om en uppgradering av förbindelserna med Israel". Allmänt taget ansåg utrikesministrarna att situationen utvecklas i rätt riktning.

När det gäller Mellanöstern diskuterade utrikesministrarna också Iran. Utrikesminister Stubb anser dock att det är mycket svårt att bedöma situationen i Iran efter valet där president Mahmoud Ahmadinejad förklarades som segrare, eftersom "det är mer oklart än klart hur valet egentligen gick till". Stubb betonade dock att "en fortsatt dialog är viktig, men mycket mer vågar man ännu inte säga".

Endast små framsteg i fråga om Serbien

Utrikesministern hade hoppats att ministrarna skulle ha nått ett mer långtgående resultat när det gäller Serbien. "Det är fint att vi nu får viseringslättnader, men det är märkligt att det fortfarande inte gick att godkänna ett avtal som gör det möjligt för Serbien att närma sig EU."

Serbien har enligt utrikesminister Stubb redan fått beröm för sina åtgärder av Internationella krigsförbrytartribunalen ICTY, och borde belönas för det. "Det här är ett exempel på varför EU:s utrikespolitik borde vara mer enhetlig och på att Lissabonfördraget behövs", summerade Stubb det aktuella läget i förhållande till Serbien.

Toppmötet närmar sig

Toppmötet på torsdag och fredag diskuterades i Luxemburg såväl i mötessalen som i korridorerna. Både Europaminister Astrid Thors och utrikesminister Alexander Stubb ansåg att toppmötet åtminstone kommer att nå politisk enighet om en fortsatt mandatperiod för kommissionsordförande Jose Manuel Barroso.

I samband med mötet formulerades också garantier för Irland. Utrikesminister Stubb utarbetade tillsammans med sin svenska och österrikiska kollega en förbättrad text för säkerhetspolitikens del. "Det viktigaste för oss är att Finland binder sig hundraprocentigt vid EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik och försvarspolitik", sade Stubb, som ansåg att den nya formuleringen garanterar detta.

Europaminister Thors redogjorde bland annat för de ekonomiska förberedelserna inför toppmötet. Samtidigt belyste hon ekonomiska utmaningar för den nya kommissionen, som sannolikt kommer att ledas av Barroso: "Syftet borde vara mindre skuldsättning och bättre sysselsättning. EU måste nu kunna förnya sig", sade Thors om de kommande utmaningarna.