EU:n ulkosuhteista vastaava pääjohtaja Robert Cooper: Yhdysvaltojen sitoutuminen Eurooppaan ei vähene joukkojen myötä

Yhdysvallat on edelleen sitoutunut Eurooppaan ja sen puolustukseen huolimatta äskeisestä ilmoituksestaan vähentää Euroopan-joukkojaan, totesi EU:n neuvoston ulko- ja turvallisuuspolitiikasta vastaava pääjohtaja Robert Cooper tiedotustilaisuudessaan Helsingissä torstaina. Yhdysvaltain sitoutuminen on poliittista eikä ole riippuvainen joukkojen määrästä. Itse asiassa ihmettelen, että amerikkalaiset ovat ylläpitäneet nykyisen suuruisia tukikohtia näinkin pitkään, totesi Cooper, joka vieraili Suomessa puhumassa kansainvälisestä turvallisuudesta ja transatlanttisista suhteista Helsinkiin kokoontuneille Suomen ulkomaanedustustojen päälliköille.

Suurin osa Naton jäsenistä on myös EU:n jäseniä ja toisinpäin, eikä kumpikaan järjestö pysty toimimaan sotilaallisesti ilman toista. EU:n ja Naton läheinen yhteistyö on väistämätöntä, mutta ne pätevät eri aloilla. EU ei tällä hetkellä kykene suuriin sotilaallisiin ponnistuksiin Naton tavoin, mutta EU pystyy tuomaan tilanteisiin siviilikriisinhallinnan keinoja ja poliittisia suhteitaan. Ehkä tulevaisuuden kriiseissä tarvitaankin enemmän juuri EU:n hallitsemia keinoja kuin järeätä sotakalustoa, pohti Cooper.

Turkin mahdollinen EU-jäsenyys ei toisi mitään ratkaisevaa muutosta turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen, arvioi Cooper ajankohtaista aihetta. Eurooppa-neuvoston on määrä päättää joulukuussa Turkin kanssa käytävistä neuvotteluista. Turkki kasvattaisi Cooperin mukaan EU:n sotilaallista varustusta, mutta kyseessä on lähinnä suuri maa-armeija, josta ei ole ratkaisuksi EU:n sotilaspulmiin, kuten nopeiden ilmakuljetusten tarpeeseen. Turkki veisi EU:n myös lähemmäs kriisipesäkkeitä, mutta Lähi-itä-politiikka on jo nyt EU:n ulkopolitiikassa kyllin etusijalla.

Tärkeintä kansainvälisen turvallisuuden ja transatlanttisten suhteiden kannalta on saada EU toimivaksi, ja siinä tarkoitan nimenomaan sotilaallista toimivuutta, totesi Cooper, joka on aiemmin toiminut muun muassa brittipääministeri Tony Blairin erityisavustajana ja on vastikään julkaissut keskustelua herättäneen kirjan eurooppalaisesta turvallisuudesta. Sotilaallisesti maailmassa on vain kaksi valtaa, Yhdysvallat ja muut, ja jos EU haluaa tulla kuulluksi maailmanpolitiikassa, sen on kehitettävä sotilaallista voimaansa sanojensa vakuudeksi, sanoi Cooper.





Kun Cooperilta kysyttiin, uskooko hän Yhdysvaltain ulkopolitiikan muuttuvan, jos demokraattien ehdokas John Kerry valitaan presidentiksi, hänen vastauksensa oli yksiselitteinen: en tiedä. Joka tapauksessa Cooper varoitteli eurooppalaisia luulemasta, että maailman johtavan suurvallan ulkopoliittikka muuttuisi olennaisesti eurooppalaisemmaksi, vaikka presidentti olisikin ranskan kielen taitoinen. Mitä kampanjan aikana sanotaan, on eri asia kuin mitä Valkoisen talon hallinnossa tapahtuu, huomautti Cooper. George Bushkin julisti vaalikamppailunsa aikana, etteivät jälleenrakennustehtävät kuulu amerikkalaisjoukoille, ja mihin joukot ovatkaan sen jälkeen joutuneet.

Maailmanlaajuinen turvallisuustilanne on Cooperin mukaan pirstoutunut ja muuttunut epävarmaksi, mihin on vaikuttanut ennen kaikkea valtioiden heikentyminen. Kärjistetysti voisi sanoa, että aiemmissa sodissa puolustettiin arvoja, kuten yksilönvapautta ja riippumattomuutta, mikä on johtanut siihen, että yksilöt voivat nyt hyökätä valtiota vastaan.

Epävakautta ovat lisänneet myös isänmaallisuuden ja kansallishengen katoaminen, joiden tilalle on tullut yksilökeskeisyys, erilaiset yhden asian aatteet sekä uskonnot, kuten islam ja kristinusko, joista viimeksimainittu elää uutta nousua Afrikassa.

Kolmas epävakautta lisännyt tekijä on aseiden ja teknologian yleistyminen. Vaikka eniten leviävät tavalliset aseet, kuten Kalashnikovit, joukkotuhoteknologia leviää myös nopeasti. Mikään ei tee ihmistä niin tasa-arvoiseksi kuin biologinen ase, huomautti Cooper. Ulkoministeri Tuomiojan arvio Cooperin kirjasta The Breaking of Nations(Linkki toiselle web-sivustolle.)





EU