EU:s utrikesministrar beslutade att delvis frysa Turkiets medlemskapsförhandlingar

EU:s utrikesministrar enades om att delvis frysa Turkiets medlemskapsförhandlingar vid sitt möte i Bryssel måndagen den 11 december efter att Turkiet vägrat öppna sin handel för Cypern. Ministrarna berättade att de lägger åtta av de 35 kapitlen i anslutningsförhandlingarna på is.

Greklands utrikesminister Dora Bakoyannis diskuterade med EU-ordförandelandets utrikesminister Erkki Tuomioja. Foto: EU:s råd EU-ordförandelandets utrikesminister Erkki Tuomioja såg resultatet som en uppmuntran för Turkiet. "Ingen ifrågasatte Turkiets möjligheter att ansluta sig till EU när landet uppfyller alla kriterier", sade han vid en presskonferens.

Vid rådet för allmänna frågor och yttre förbindelser enades EU:s utrikesministrar om tre dokument som behandlar utvidgningen. De antog slutsatser som innebär att förhandlingarna med Turkiet fortsätter och enades om ett uttalande från ordförandeskapet om EU:s stöd för FN:s strävan efter en lösning på Cypernfrågan. Ministrarna nådde även politisk överenskommelse om ramarna för ekonomisk utveckling på norra Cypern.

"Summa summarum: det blir inget Turkiettoppmöte på torsdag och fredag", sade utrikesminister Erkki Tuomioja, som var nöjd med vad han beskrev som en äkta kompromiss. Minister Tuomioja hänvisade till EU-ledarnas kommande EU-toppmöte i slutet av veckan. Tuomioja litade på att utrikesministrarnas möte resulterade i slutsatser som behagade alla deltagare.

Fortsatt bistånd till palestinierna

Vid en lunch diskuterade ministrarna fredsprocessen i Mellanöstern inför Europeiska rådet den 14-15 december på basis av en redogörelse av EU:s höge representant Javier Solana, som nyligen besökte regionen.

Ministrarna kom överens om att förlänga den tillfälliga internationella mekanismen TIM ytterligare tre månader. Mekanismen skulle ha löpt ut i slutet av månaden. Den har kanaliserat över 200 miljoner euro till palestinierna sedan juni. Enligt EU-tjänstemän har mekanismen gett 1,3 miljoner palestinier tillgång till vatten, hälsovårdstjänster och sanitetstjänster, medan den kringgått den Hamasledda regeringen.

Rådet antog även slutsatser om det strategiska partnerskapet mellan EU och Kina samt om västra Balkan och Afghanistan.

Uttalande från EU-ordförandeskapet om Cypernfrågan

Rådets slutsatser(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)