EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasopimusneuvottelut: Neuvottelujen neljännen kierroksen anti

EU:n ja Yhdysvaltojen välisten TTIP-neuvottelujen neljäs kierros käytiin Brysselissä 10.-14.3.2014. Neuvottelujen yhteydessä sidosryhmille järjestettiin tilaisuuksia, joissa keskustelua käytiin laaja-alaisesti yli kolmen sadan eurooppalaisen ja yhdysvaltalaisen organisaation ja järjestön kanssa.

Neljännellä neuvottelukierroksella käsiteltäviä teemoja olivat markkinoillepääsy, sääntely ja säännöt, joista sääntelykysymyksille oli varattu eniten aikaa. Kaikilla neuvottelualueilla edettiin tasaisesti. Käsiteltävänä olivat kaikki aiheet tullitariffeja lukuun ottamatta. Pieniä ja keskisuuria yrityksiä koskeva luku on päätetty lisätä mukaan sopimukseen, ja tämän tarkoituksena on selvittää kauppa- ja investointikumppanuuden pk-yrityksille tarjoamia hyötyjä. Sekä EU:n että USA:n pääneuvottelijat vahvistivat sitoutumisensa siihen, että neuvottelujen kaikilla osa-alueilla edettäisiin vakaasti koko vuoden 2014 ajan.

Seuraava neuvottelukierros on päätetty järjestää Washingtonissa ennen kesää. Ajankohtaa ei ole vielä vahvistettu.

Markkinoillepääsy

Tavarakaupan markkinoillepääsyn osalta ei käyty yksityiskohtaisia keskusteluita tullitariffeista.

Palvelut ja investoinnit

Palveluissa neuvoteltiin tekstiehdotusten pohjalta ja käsiteltiin edellisen kierroksen tapaan laajasti eri palveluaiheita. Esillä olivat muun muassa rahoituspalvelut, televiestintäpalvelut, sähköinen kaupankäynti, meriliikenne, lentoliikenne sekä yritystoimintaan liittyvien henkilöiden maahantulo. Palveluita ja investointeja koskevaan tarjousten vaihtoon ei vielä edetty. Tarjousten vaihtoa ennen on päätettävä muun muassa siitä, minkälaista sopimusmallia palveluita ja investointeja koskevien sitoumusten suhteen tullaan käyttämään.

Komissio käynnisti 27. maaliskuuta kolme kuukautta kestävän julkisen kuulemisen investoinneista. Kuuleminen koskee investointisuojaa sekä sijoittajan ja valtion välistä riitojenratkaisua. Näistä kysymyksistä ei tulla käymään kuulemisen aikana tekstipohjaisia neuvotteluja. Kuulemisen tarkoituksena on lisätä entisestään neuvottelujen läpinäkyvyyttä, antaa kaikille sidosryhmille mahdollisuus esittää kantansa ja vastata julkisissa keskusteluissa esille nousseisiin huolenaiheisiin.

Julkiset hankinnat

EU ja Yhdysvallat jatkoivat keskusteluja siitä, millaisista lähtökohdista sopimustekstin suhteen tullaan etenemään. Uudistettu WTO:n julkisten hankintojen sopimus (GPA) astuu voimaan huhtikuussa 2014. Neuvotteluissa keskusteltiin keskushallintotason sitoumusten elementeistä ja tunnusteltiin alue- ja paikallishallintotason tilannetta. Neuvotteluissa EU toi esille myös EU:n syrjiviksi katsomat Yhdysvaltojen kotimaisuusvaatimukset. Lisäksi osapuolten erilaisista käytänteistä ja säädöksistä kumpuavat haasteet nousivat esiin.

Sääntely: sääntelyn yhteensopivuuden lisääminen, tekniset kaupanesteet, terveys- ja kasvinsuojelutoimet ja sektorit

EU ja Yhdysvallat keskustelivat yksityiskohtaisesti yleisistä elementeistä sääntelyn yhteensopivuuden lisäämiseksi kaikilla sektoreilla sekä sääntely-yhteistyöstä tietyillä taloudellisesti merkittävillä sektoreilla. Osapuolet ovat yhtä mieltä siitä, että onnistuneen sopimuksen aikaan saaminen edellyttää edistystä molemmilla raiteilla. Sekä EU:n että Yhdysvaltojen sääntelystä vastaavat viranomaiset osallistuivat tiiviisti keskusteluihin. Tavoitteena on löytää yhteistyöalueita, joilla sääntelyn yhteensopivuutta voidaan lisätä. Tällä neuvottelukierroksella edelleen vahvistettiin, että sopimuksella ei tulla alentamaan terveyden, turvallisuuden, kuluttajien, työntekijöiden eikä ympäristön suojelun tasoa.

Teknisten kaupanesteiden (TBT) osalta jatkettiin yksityiskohtaisia neuvotteluja. Molemmat osapuolet ovat esittäneet tekstikohtaiset ehdotukset. Terveys- ja kasvinsuojelutoimien (SPS) osalta jatkettiin selventäviä keskusteluja, joiden tuloksena osapuolten on määrä jatkossa esittää artiklakohtaisia ehdotuksia.  

Sektorikohtaisia keskusteluja käytiin muun muassa lääkkeissä, kemiassa, lääkinnällisissä laitteissa, kosmetiikassa, autoissa, tekstiileissä sekä informaatio- ja kommunikaatioteknologiassa.

Teollis- ja tekijänoikeudet

Neuvottelukierroksella jatkettiin edellisten kierrosten tapaan kokonaistilanteen tarkastelua ja hahmoteltiin, millaisia yleisiä osuuksia teollis- ja tekijänoikeuksia koskevaan lukuun voisi sisältyä. Varsinaisiin tekstineuvotteluihin ei edetty, vaan eri teollis- ja tekijänoikeuksista jatkettiin kartoittavia ja tunnustelevia keskusteluja. Päätöksiä ei ole vielä tehty siitä, mitkä kysymykset otetaan jatkossa neuvoteltaviksi.

Energia

Tähän mennessä energiasta on käyty pikemminkin valmistelevia ja selventäviä keskusteluja kuin varsinaisia sopimusneuvotteluja. Vielä ei ole päätetty, sisällytetäänkö sopimukseen erillinen energiaa koskeva luku. EU:n tavoitteena on kattaa sopimuksessa energia laajasti, mukaan lukien sekä perinteiset että epätyypilliset energiamuodot. Soveltamisalaan kuuluisivat siten kaikki keskeiset energiatuotteet, kuten raakaöljy, maakaasu, sähköenergia ja uusiutuva energia. Neuvottelujen kautta ratkaisua haetaan myös Yhdysvaltojen ylläpitämiin öljyn ja kaasun (mm. LNG, liquified natural gas) vientirajoituksiin. Ukrainan kriisi saattaa vauhdittaa näitä keskusteluja. 

Kestävä kehitys

Keskustelut ympäristöaiheissa jatkuivat suhteellisen yleisellä tasolla, joskin keskustelut mahdollisista sitoumuksista aloitettiin. Sekä EU että Yhdysvallat esittelivät omia käytäntöjään ja olivat monessa asiassa samanmielisiä. Keskusteluiden aiheina olivat muun muassa molempien osapuolten oikeus ylläpitää tiukkaa ympäristölainsäädäntöä, kansainvälisten ympäristösopimusten kunnioittaminen sekä luonnonvarojen kestävä käyttö (esimerkiksi luonnon monimuotoisuus, uhatut lajit, metsät ja kalatalous). Yhdysvallat on tuonut esille ympäristölle haitallisten tukien järkeistämisen, varsinkin fossiilisiin polttoaineisiin sekä kalastukseen kohdistuneet tuet. Sekä EU että Yhdysvallat tavoittelevat sopimuksella ympäristötuotteiden ja palveluiden kaupan vapauttamista ja jatkoivat keskusteluita tästä aihepiiristä. 

Kauppaa ja työelämän normeja koskevat keskustelut ovat vasta alkuvaiheessa. Keskusteluissa ollaan vähitellen pääsemässä käsitteelliseltä tasolta yksityiskohtaisempiin kysymyksiin. Tekstipohjaisiin neuvotteluihin ei ole vielä siirrytty vaan keskusteluja on käyty yleisempien lähestymistapaa koskevien papereiden pohjalta. Neuvottelukierroksen aikana molemmat osapuolet viestittivät alustavaa kiinnostusta yhteiskuntavastuun (Corporate Social Responsibility, CSR) periaatteiden sisällyttämiseen sopimukseen. EU:lla on tästä kokemusta jo aiemmista kauppasopimuksista.

Pienet ja keskisuuret yritykset

Sopimukseen kaavaillaan erillistä pieniä ja keskisuuria yrityksiä koskevaa lukua, joka olisi EU:n sopimuksissa ensimmäinen laatuaan. Tätä koskevissa keskusteluissa edettiin. Käsiteltävinä aiheina olivat tiedon jakaminen ja yhteistyö pk-yritysten kanssa. Tavoitteena on auttaa pk-yrityksiä ymmärtämään sopimuksen määräyksiä sekä hyödyntämään sopimusta. Samalla vahvistettaisiin nykyistä Yhdysvaltain hallinnon ja EU:n komission välistä yhteistyötä.

Riitojenratkaisu

Neuvotteluja sopimuksen yleisen riitojenratkaisuluvun sisällöstä jatkettiin EU:n tekemän tekstiehdotuksen pohjalta. EU:n ehdotus heijastelee sitä, minkälaisia riitojenratkaisumääräyksiä sen viime aikoina tekemiin muihin vapaakauppasopimuksiin on sisällytetty. Neuvotteluissa onnistuttiin joiltakin osin vähentämään osapuolten näkemyseroja ja toisaalta lisäämään ymmärrystä riitojenratkaisun eri lähestymistapojen merkityksestä. Yleisellä tasolla lisäpohdintoja edellyttää se, minkälaisia määräyksiä olisi tarkoituksenmukaista sisällyttää sopimusluvun liitteeseen. Neuvotteluja tullaan seuraavalla kierroksella jatkamaan tekstikoosteen pohjalta, tarkoituksena syventyä erityisesti täytäntöönpanovaihetta ja välimiesmenettelyä koskeviin kysymyksiin.

Lisätietoja neuvotteluista antaa kaupallinen neuvos Mary-Anne Nojonen (etunimi.sukunimi@formin.fi).

Lue lisää: