EU och Afrika avtalade om samarbete i migrations- och utvecklingsfrågor

Europeiska unionen och de afrikanska staterna avtalade om prioriteringar för samarbetet vid ministermötet om migration och utveckling i Tripoli i Libyen den 22-23 november. Konferensen ledde till en stärkning av dialogen mellan EU och Afrika i migrations- och utvecklingsfrågor.

Utrikesminister Erkki Tuomioja framförde i sitt anförande EU:s vilja att samarbeta med de afrikanska länderna i migrations- och utvecklingsfrågor i syfte att främja fördelarna av migrationen för ursprungs-, transit- och mottagarländerna och minska dess negativa effekter.

I konferensen deltog utrikesministrar och ministrar med ansvar för utvecklings- och migrationsfrågor från EU och Afrika.

EU och Afrika antog vid mötet en gemensam förklaring om migration och utveckling samt en handlingsplan mot människohandel. De kommer att utgöra grunden för det kommande samarbetet. Förklaringen tar upp följande centrala samarbetsområden mellan EU och Afrika:

Många länder står inför liknande utmaningar - staterna i EU och Afrika enades om att migrationen är en gemensam utmaning för EU och Afrika som parterna skall möta tillsammans.

Fred och säkerhet skall garanteras - staterna i EU och Afrika enades om att olösta konflikter, osäkerhet, dålig samhällsstyrning och kränkningar av de mänskliga rättigheterna hör till de grundläggande orsakerna till migrationen.

Migrationen kan gynna utvecklingen - staterna i EU och Afrika enades om att en välkontrollerad migration gynnar såväl EU som Afrika och kan bidra till att nå utvecklingsmålen i millenniedeklarationen.

Kompetensflykt kan ha allvarliga följder - staterna i EU och Afrika åtog sig att främja skräddarsydda lösningar på problemen orsakade av kompetensflykt.

Frågor som berör mänskliga rättigheter och individens välbefinnande måste prioriteras - staterna i EU och Afrika skall respektera invandrarnas mänskliga rättigheter.

Utbyte av bästa praxis är nyckeln till ett framgångsrikt partnerskap - staterna i EU och Afrika åtar sig att stödja varandras beredskap i syfte att öka kontrollen över migration och asylprocesser.

Laglig invandring erbjuder goda möjligheter för alla - staterna i EU och Afrika enades om att en välkontrollerad migration kan förbättra relationerna mellan ursprungsländer och mottagarländer, fylla framtida arbetskraftsbehov och främja utvecklingen i ursprungsländerna.

Illegal invandring riskerar människoliv och rubbar den nationella invandrarpolitiken - staterna i EU och Afrika bekräftade att kontrollen över illegal invandring måste stärkas gemensamt på ett övergripande sätt och att alla stater är skyldiga att samarbeta för att garantera att återsändningen är human och korrekt. Härmed underströks vikten av Cotonouavtalet och associeringsavtalen Europa-Medelhavet.

Skyddet av flyktingar är av största vikt - staterna i EU och Afrika underströk behovet av att garantera internationellt skydd för de behövande.