EU-frågor i fokus under utrikesminister Stubbs besök i Tjeckien

Alexander Stubb och Tjeckiens utrikesminister Karel Schwarzenberg diskuterade EU. Beskedet om att EU och Ryssland ska inleda partnerskapsförhandlingar nådde utrikesminister Alexander Stubb och hans tjeckiska värdar i Prag mitt under samtalen den 13 maj. "It takes two to tango", konstaterade Stubb. Ministern ansåg att genombrottet är ett ytterst viktigt steg i utvecklingen av EU:s förbindelser med Ryssland.

På agendan för samtalen med utrikesminister Karel Schwarzenberg och Europaminister Alexandr Vondra stod förutom EU:s förbindelser med Ryssland bland annat förberedelser inför det tjeckiska EU-ordförandeskapet, genomförandet av reformfördraget, Östersjöstrategin och grannskapspolitiken.

Förberedelserna inför Tjeckiens EU-ordförandeskap har framskridit väl. "Små länders ordförandeskap har ofta varit de bästa", sade Stubb uppmuntrande till tjeckerna. Vid en presskonferens sade Stubb att det tjeckiska ordförandeskapsprogrammet ser bra ut och bland prioriteringarna lyfte han fram temat "ett öppet Europa" och vikten av att allt effektivare genomföra de fyra grundläggande friheterna.

Stubb beskrev samtalen med Schwarzenberg som utmärkta. Finlands relationer med Tjeckien är goda.

Den finländska utrikesministern tillbringade en effektiv dag i Böhmen. Efter de officiella diskussionerna besökte han slottsområdet i Prag och på kvällen reste han vidare till Paris tillsammans med tjeckiske utrikesministern Schwarzenberg.

På agendan för middagen hos Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner stod Frankrikes kommande EU-ordförandeskap.