Etelän maat kasvattavat kehitysyhteistyötään

New Yorkissa järjestettiin tällä viikolla YK:n talous- ja sosiaalineuvoston Ecosocin yhteydessä ensimmäinen korkean tason kehitysyhteistyöfoorumi, DCF. Foorumissa paneuduttiin erityisesti kansainvälisen kehitysyhteistyön tuloksellisuuteen ja johdonmukaisuuteen. Osallistujia puhutti myös etelän maiden välinen kehitysyhteistyö, joka kasvaa nopeasti.

Foorumi kokosi yhteen kehitysyhteistyön eri toimijat – kehitysmaat, avunantajat, kansalaisjärjestöt ja parlamenttien edustajia. Tulevaisuudessa foorumi on tarkoitus järjestää joka toinen vuosi.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen veti paneelikeskustelua, jossa  käsiteltiin etelän maiden välistä kehitysyhteistyötä sekä kolmikantayhteistyötä,  jossa on mukana lisäksi pohjoinen avunantaja. Väyrysen mukaan on tärkeää, että etelän ja pohjoisen maat keskustelevat kehitysasioista. Hän esitti myös pohdittavaksi, olisiko etelän ja pohjoisen maiden yhdenmukaistettava apuprofiilejaan. Etelän tukiohjelman keskittyvät nyt infrastruktuurin ja tuotannollisten sektorien tukemiseen. Olisi luontevaa hyödyntää kehitysmaiden omia kokemuksia sekä sosiaali-, terveys- ja kouluohjelmien erinomaisia saavutuksia myös toisissa kehitysmaissa.

Etelä-etelä- yhteistyöllä viitataan yhteistyöhön, jossa kehitysmaa avustaa toista kehitysmaata. Pohjoisilla mailla tarkoitetaan teollistuneita länsimaita. Kolmikantayhteistyöllä viitataan kehitysapua antavan kehitysmaan, apua saavan kehitysmaan ja kolmannen, pohjoisen maan väliseen yhteistyöhön.

Etelän maiden välinen kehitysyhteistyö on kasvamassa. Vuonna 2006 yhteistyön arvioitiin olevan lähes 12 miljardia dollaria eli noin 8-10 prosenttia kaikesta kehitysyhteistyörahoituksesta.

Avun määrän arvioidaan moninkertaistuvan nopeasti tulevina vuosina. Suurimpia eteläisiä avunantajia ovat Venezuela, Saudi-Arabia ja Kiina. Saudi-Arabian ja Venezuelan kehitysyhteistyörahoitus ylittää jo 0,7 prosenttia maiden bruttokansantulosta.

Hankeyhteistyötä ja pehmeäehtoisia lainoja

Kehitysyhteistyöfoorumin taustaksi valmistuneen raportin mukaan vastaanottajamaat  arvostavat yhteistyötä toisen etelän maan kanssa, sillä yhteistyöhön ei liity poliittisia ehtoja. Hyvänä pidetään myös yhteistyön kevyttä hallintoa ja tuen suuntaamista infrastruktuurin ja tuotannollisen sektorin kehittämiseen. Eteläisten avunantajien kehitysapu maksetaan  sovitussa aikataulussa, ja kehitysyhteistyöhankkeet valmistuvat ajallaan.

Valtaosa etelän maiden välisestä yhteistyöstä toteutetaan hankkeina ja asiantuntija-apuna. Asiantuntija-apu on lahjamuotoista, mutta hankeyhteistyö pääsääntöisesti lainaa.  Raportin mukaan lainaehdot ovat kuitenkin hyvin pehmeät eivätkä lisää köyhimpien maiden velkaantumista. Yhteistyötä suunnataan lähinnä poliittisten motiivien, maantieteellisen läheisyyden,  kieli- ja kulttuuriyhteyksien sekä kauppamahdollisuuksien perusteella, raportissa todetaan.

Raportin mukaan yhteistyötä on arvosteltu siitä, ettei se perustu ihmisoikeuksien kunnioittamiseen. Myanmaria lukuun ottamatta suurin osa etelän maiden kehitysyhteistyöstä suuntautuu kuitenkin samoihin yhteistyömaihin kuin OECD-maiden rahoitus. Etelän maiden välisessä yhteistyössä huolta on herättänyt myös se, ettei ympäristö- ja sosiaalivaikutuksia oteta riittävästi huomioon.

Ministeri Väyrysen mukaan pohjoisen avunantajien ehdollisuuden tavoitteena on varmistaa, että kestävän kehityksen kaikki kolme ulottuvuutta toteutuvat. Kehityksen on oltava taloudellisesti, yhteiskunnallisesti ja luonnontaloudellisesti kestävää. Mikäli esimerkiksi hyvään hallintoon ei kiinnitetä huomiota, kaikki yhteistyön tulokset voivat vaarantua.

Tarkoituksena on, että New Yorkin kehitysyhteistyöfoorumin tulokset heijastuvat Accrassa syyskuussa pidettävään avun tuloksellisuutta käsittelevään kokoukseen sekä Dohassa marraskuussa pidettävään kehitysavun rahoituskokoukseen. Suomen painotuksia kaikissa vuoden 2008 kehityspoliittisissa kokouksissa ovat luonnontaloudellisesti kestävä kehitys, ilmastonmuutos, johdonmukainen kehityspolitiikka sekä avunantajien välinen työnjako ja rahoituksen ennakoitavuus.

Outi Einola-Head