Inga fler barnsoldater

"Finland arbetar föredömligt på internationella forum för att stoppa användningen av barnsoldater”, berömmer Victoria Forbes Adams från den brittiska organisationen The Coalition to Stop the Use of Child Soldiers. Foto: Tiina Kirkas. "Finland arbetar föredömligt på internationella forum för att stoppa användningen av barnsoldater”, berömmer Victoria Forbes Adams från den brittiska organisationen The Coalition to Stop the Use of Child Soldiers. Foto: Tiina Kirkas.

Världssamfundet måste allt kraftigare kräva ett slut på utnyttjandet av barnsoldater, konstaterar Victoria Forbes Adams från den brittiska organisationen The Coalition to Stop the Use of Child Soldiers.

Hon talade i går vid en diskussion i Helsingfors arrangerad av utrikesministeriets enhet för politiska frågor om mänskliga rättigheter.

Ingen känner till antalet minderåriga barn som krigar i världens konflikter. Det beror på att arméerna sällan meddelar sina under 18-åriga soldater till utomstående. Ännu svårare är det att utreda antalet barnsoldater i paramilitära och regeringsfientliga gerillarörelser.

En del av barnsoldaterna värvas också i hemlighet genom kidnappning och tvång. Inte ens då kriget är över vill alla barn erkänna att de deltagit i våldsamheterna.

”Så mycket vet vi att merparten av barnsoldaterna är tonåringar i åldern 14-18 år. Omkring fyrtio procent av barnsoldaterna är flickor. De är ofta de militära befälhavarnas fruar, det vill säga sexslavar”, berättar Victoria Forbes Adams från den brittiska organisationen The Coalition to Stop the Use of Child Soldiers.

Forbes Adams påpekar att alla barnsoldater inte kämpar i främsta ledet med en kalasjnikov under armen. Många är också bärare, kurirer, kockar eller spioner.

”De är alla i lika stor livsfara.”

Barnsoldaternas olika roller måste också beaktas när de efter kriget avväpnas och anpassas till fredstida förhållanden. Endast en liten del av barnsoldaterna har i dag möjlighet att utnyttja officiella DDR-program (disarmament, demobilisation, reintegration), berättar Forbes Adams.

”Alla barn har inte ett vapen de kan byta ut mot ett biståndspaket, och särskilt flickorna blir utan officiellt stöd.”

Avtal ska följas

Enligt FN:s konvention om barnets rättigheter är det förbjudet att tvinga barn under 18 år att delta i väpnade styrkor och strider. Tilläggsprotokollet som preciserar förbudet har hittills ratificerats av 131 stater. Värvning av minderåriga till krig har definierats som en krigsförbrytelse.

Även FN:s säkerhetsråd har fördömt användningen av barnsoldater.

Victoria Forbes Adams tror att internationella påtryckningar har minskat bruket av barnsoldater i regeringars egna styrkor. Ändå krigar minderåriga fortfarande åtminstone i de officiella arméerna i Tchad, Myanmar, Somalia och Demokratiska republiken Kongo.

”Till exempel Demokratiska republiken Kongo har åtagit sig att följa FN:s barnkonvention, och även i övrigt ser landets barnskyddslag föredömlig ut. Det räcker ändå inte om lagen inte följs.”

Forbes Adams anser att den internationella påtryckningen måste öka ytterligare tills regeringarna totalt upphör att rekrytera barn till sina militära styrkor. Samtidigt måste vi alltmer bestämt kräva straff för rekryterarna.

”I dag går de ansvariga snabbt fria, om de över huvud taget döms.”

Svårast är det att ingripa i paramilitära och regeringsfientliga gerillarörelsers verksamhet. Till exempel i Afghanistan, Pakistan och Irak används barn som självmordsbombare, och i Colombia strider de i den krigsliknande narkotikahandeln.

”Efter en konflikt ska regeringarna ha en klar plan för att förbättra uttryckligen barnens situation för att förhindra en fortsatt vålds- och krigsspiral. Barnen ska också ha andra alternativ”, betonar Forbes Adams.
 

ihmisoikeudet