Brasilia suosii kotimaisia toimittajia valtion hankinnoissa

Kuva: Phillie Casablanca, ccby2.0 Brasilialaiset tuotteet saavat tulevaisuudessa uudenlaisen suojeluksen. Kuva: Phillie Casablanca(Linkki toiselle web-sivustolle.), ccby2.0(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Uusi asetus valtion hankinnoista antaa mahdollisuuden suosia kotimaisia toimittajia, vaikka hinta olisi peräti 25 prosenttia korkeampi kuin ulkomaisten yritysten tarjous. Niiden tuotteiden ja palveluiden osalta, joihin liittyy Brasiliassa kehitettyjä innovaatioita tai teknologiaa, voi erotus olla vieläkin suurempi. Lisäksi hallitus saattaa määritellä ICT-sektorin tuotteet ja palvelut ”strategisiksi” ja vaatia niiden olevan täysin kotimaassa kehitettyjä. Brasilian mediakatsauksessa lisäksi asiaa harmaasta taloudesta, sosiaaliavustuksista sekä epätasa-arvosta.

Uusi asetus valtion hankinnoista antaa mahdollisuuden suosia kotimaisia toimittajia, vaikka hinta olisi peräti 25 prosenttia korkeampi kuin ulkomaisten yritysten tarjous. Niiden tuotteiden ja palveluiden osalta, joihin liittyy Brasiliassa kehitettyjä innovaatioita tai teknologiaa, voi erotus olla vieläkin suurempi. Lisäksi hallitus saattaa määritellä ICT-sektorin tuotteet ja palvelut ”strategisiksi” ja vaatia niiden olevan täysin kotimaassa kehitettyjä. Asetuksen katsotaan olevan vastaus erityisesti kiinalaisten kas-vaneeseen kilpailukykyyn valtion hankinnoissa. Erityisesti kiinalaisten kasvanut rooli terveys- ja puolustusministeriön hankinnoissa on aiheuttanut huolta hallituksen riveissä. Hallitus aikoo tavata eri teollisuusalojen edustajia määritelläkseen ”kotimaisuusedun” eri tuotteiden osalta.

Teollisuuden edustajat ovat odotetusti olleet varsin mielissään brasilialaisten toimittajien suosimisesta, mutta ulko- ja kauppapolitiikan asiantuntijat katsovat päätöksen johtavan kauppakiistoihin heti, kun presidentti Lula on allekirjoittanut päätöksen. Toisaalta asetuksen nähdään olevan vahva valttikortti vapaakauppaneuvotteluissa, sillä hallituksen näkemyksen mukaan niin Mercosur-maiden yritykset kuin Brasilian kanssa kahdenväliset kauppasopimukset solmineiden maiden yrityksetkin saisivat saman hintaedun brasilialaisten yritysten kanssa. Tämän uskotaan olevan suuri houkutin myös esimerkiksi EU:lle saattaa vapaakauppaneuvottelut Mercosurin kanssa päätökseen mahdollisimman pian.

Harmaan talouden arvioidaan vastaavan 18,4 prosenttia bruttokansantuotteesta

Tuoreen tutkimuksen mukaan Brasilian harmaan talouden arvioidaan viime vuonna olleen 578,4 miljardia realia, eli noin 255 miljardia euroa. Vaikka harmaa talous on kasvanut viime vuosina, on sen osuus bruttokansantuotteesta kuitenkin pudonnut. Kun vielä vuonna 2003 harmaan talouden osuus bruttokansantuotteesta oli 21 prosenttia (357,4 miljardia realia), tippui sen osuus viime vuonna 18,4 prosenttiin. Samalla rekisteröimättömien työntekijöiden osuus on tippunut 25,8 prosentista 22,8 prosenttiin.

Tutkijoiden mukaan talouskasvun lisäksi erityisesti luottotarjonnan kasvu on ollut yksi tärkeimmistä tekijöistä harmaan talouden osuuden pienentymiseen. Yritykset ja työntekijät ovat olleet valmiita ottamaan harteilleen rekisteröitymisestä aiheutuvat lisäkustannukset, koska ovat sen avulla päässeet käsiksi luottoihin ja muihin rahoitusmekanismeihin. Tutkijoiden mielestä verorasituksen ja byrokratian vähentäminen auttaisi entisestään harmaan talouden kitkemisessä, mikä toisaalta kasvattaisi valtion verokertymää.

Sosiaaliavustusten osuus 20 prosenttia brasilialaisten tuloista

Tulonsiirto-ohjelmat, kuten sosiaaliavustukset, eläkkeet sekä Bolsa Família-ohjelma, vastasivat viidennestä brasilialaisten perheiden kokonaisansioista vuonna 2008. Kaksikymmentä vuotta aiemmin vastaava osuus oli vain 8,1 prosenttia. Ipea-tutkimuslaitoksen mukaan tulonsiirto-ohjelmat ovat erittäin tehokkaita, sillä kun vuonna 2008 18,7 miljoonaa henkeä eli alle neljänneksellä minimipalkasta, ilman tulonsiirto-ohjelmia vastaava luku olisi reilut 40 miljoonaa. Kun vuonna 1978 vain 8,3 prosenttia Brasilian köyhistä kuului sosiaaliavustusten piiriin, oli luku noussut 58 prosenttiin vuonna 2008.

Brasilia on maailman seitsemänneksi epätasa-arvoisin maa

Torstaina julkaistun UNDP:n tutkimuksen mukaan Brasilia on maailman seitsemänneksi epätasa-arvoisin maa yhdessä Ecuadorin kanssa. Tulonjakaumaa mittaava Gini-kerroin oli Brasilian kohdalla 0,56. Vain Bolivia, Kamerun ja Madagaskar, joiden kerroin oli 0,60 sekä Haiti, Etelä-Afrikka ja Thaimaa kertoimella 0,59 jäivät Brasilian ja Ecuadorin taakse. Tutkimuksen mukaan kymmenen maailman 15 epätasa-arvoisimmasta maasta sijaitsee Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueella.

Kuva: Phillie Casablanca(Linkki toiselle web-sivustolle.), ccby2.0(Linkki toiselle web-sivustolle.)