Boken Nyckel till EU-begrepp publicerad

Europainformationen publicerade måndagen den 20 september boken Nyckel till EU-begrepp på finska och svenska. Begreppssamlingen har sammanställts av pol. mag. Tero Erkkilä och docent Teija Tiilikainen och producerats i samarbete med Europeiska kommissionens representation i Finland.

Boken samlar terminologi som anknyter till Europeiska unionens verksamhet och begrepp som upplevs som krångliga. Projektet fick sin början i att kunderna vid Europainformationens kontor efterlyste en kompakt guide som skulle redogöra för EU:s grundläggande terminologi.

Teija Tiilikainen granskade vid bokreleasen inledningsvis det faktum att allmänheten anser att EU-begreppen är så oklara från två utgångspunkter. För det första är unionen något unikt, det är inte fråga om en stat och inte heller någon organisation i traditionell mening. Å andra sidan återspeglas systemets starka juridiska karaktär även i den terminologi som används.

Bokens andra författare Tero Erkkilä berättade i sitt inlägg att man i boken, som omfattar 111 huvudbegrepp, betonar aktualitet framför det att den skall vara allomfattande. De centrala temaområden som återspeglas i boken är Europeiska unionens utvidgning samt det konstitutionella fördraget. Som begreppssamlingens målgrupper nämnde Erkkilä medborgarinformation samt personer som i sitt arbete behöver EU-termer.

Specialforskare Aino Piehl från Forskningscentralen för de inhemska språken konstaterade i sin kommentar att EU-begreppen på finska inte uppstår utan översätts. Hon framförde även sin oro för finska språkets ställning i EU. Redaktör Risto Makkonen från YLE konstaterade för sin del att de termer som används i allmänhet är värdeladdade.

Förutom författarna från Helsingfors universitets centrum för Europaforskning har även representanter från statsrådets kansli, Forskningscentralen för de inhemska språken och Europeiska kommissionens representation i Finland deltagit i planeringen av boken och som experter. Boken finns att tillgå på Europainformationens webbsidor www.eurooppa-tiedotus.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) under Publikationer (publikationer enligt ämnesområde, basfakta). Bokens elektroniska version kan endast läsas med Adobes Acrobat Reader 6.0-version. Boken fås även kostnadsfritt från Europainformationens kundservicekontor.









EU