Asiantuntija-apua Indonesian maanjäristysalueelle

Kriisinhallintakeskus lähettää suomalaisen asiantuntijan Sumatralle YK:n arviointi- ja koordinointiryhmän tukitehtäviin.

Sumatran saarta Indonesiassa koetellut maanjäristys on vaatinut YK:n perjantaisten tietojen mukaan ainakin 1 100 kuolonuhria.

Apuvoimia pelastustöihin ovat toimittaneet erityisesti Aasian ja Tyynenmeren maat. Australia osallistuu pelastustöihin 46 ja Japani 83 hengen voimin. Myös Etelä-Korea ja Singapore ovat lähettäneet yli 40 hengen pelastuspalveluryhmän.

Suomesta pelastustöihin osallistuu Kriisinhallintakeskuksen lähettämä tieto- ja viestintätekniikan asiantuntija Jari Wilén. Hän toimii YK:n arviointi- ja koordinointiryhmän tukitehtävissä (United Nations Disaster Assessment and Coordination, UNDAC). Tehtävän on arvioitu alustavasti kestävän kolme viikkoa. Wilen työskentelee toiminnanjohtajana Keski-Suomen Pelastusalan liitossa.

Euroopan unioni on luvannut alueelle kolme miljoonaa euroa humanitaarista apua. Saksa on ilmoittanut miljoonan euron avustuksesta. Kiina ja Etelä-Korea antavat kumpikin humanitaarista apua 500 000 euroa.