Arviointi: Suomen kehitysyhteistyö Etiopiassa johdonmukaista ja hyvin kohdennettua

Suomen kehitysyhteistyö Etiopiassa 2000-luvulla on ollut tehokasta ja vaikuttaa. Se on kyennyt vastaamaan Etiopian köyhyysstrategiaan. Tämä käy ilmi konsulttiyhtiö Econ Pöyryn tekemästä evaluoinnista, jonka tulokset esiteltiin 26. toukokuuta 2010.

Uuden vesipumpun asennus Amharassa, Etiopia. Kuva: Hanna Isoranta Vesialan yhteistyö on tuottanut merkittäviä tuloksia Etiopiassa. Kuva: Hanna Isoranta

Etiopia on Suomen yksi pitkäaikaisista kehitysyhteistyömaista. Yhteistyötä on tehty vuodesta 1967 lähtien. Evaluointi koskee kaikkea Suomen tukemaa kehitysyhteistyötä: kahdenvälistä, monenkeskistä, kansalaisjärjestötyötä, etiopialaisia kansalaisyhteiskunnan toimijoita, humanitääristä apua ja muita instrumentteja.

Evaluointiraportin esitelleen Axel Borchgrevinkin mukaan mukaan Suomen kehitysyhteistyö Etiopiassa vuosina 2000-2008 on ollut hyvin kohdennettua, johdonmukaista ja erittäin merkityksellistä. Se on kyennyt vastaamaan Etiopian köyhyydenvähentämisstrategiaan ja on rakentunut suomalaiselle erityisosaamiselle. Työ on ollut tehokasta ja vaikuttavaa. Erityisesti vesisektorilla on saatu aikaan merkittäviä tuloksia.

Vesisektorin hanke on edennyt laajaksi, kokonaisvaltaiseksi ohjelmaksi, jossa yhdistyvät vesivarojen käyttö ja maanhallinta. Ohjelma on kehittänyt innovatiivisen, yhteisöpohjaisen rahoitusmallin (Community Development Fund, CDF) vesipisteiden rakentamiseen. CDF on tuonut erinomaisia tuloksia niin nopeuden, kustannustehokkuuden kuin kestävyyden näkökulmasta. Muun muassa Unicef on ottanut mallin käyttöön ja sitä hyödytään laajemminkin vesisektorin kehitysyhteistyössä. Vuosina 1994–2008 noin 1,25 miljoonaa etiopialaista on saanut puhdasta vettä Suomen tuella.

Opetussektori on toinen Suomen pääpainopisteistä Etiopiassa. Siinä Suomi on toiminut lähinnä kahdella alueella: rahoittamalla monenvälistä opetuksen laadun kehittämistä ja kahdenvälistä erityisopetuksen ohjelmaa. Ensiksi mainitun avulla opettajankoulutusta ja opetusmenetelmiä on saatu parannettua. Näiden kahden ohjelman välille tarvitaan kuitenkin enemmän synergiaa.

Finland's Development Cooperation with Ethiopia 2000-2008, Draft Final Report (avautuu uuteen ikkunaan)