Ahtisaari koululaisille: Kaikki konfliktit voidaan ratkaista puhumalla

Ahtisaari-päivät järjestettiin tänä vuonna jo viidettä kertaa, ja päätapahtumapaikkana 12.11. oli Rovaniemi. Pohjoisen erityispiirteet näkyivät päivän ohjelmassa sekä Santa Summit -videossa, joka on saanut laajasti näkyvyyttä.

Sekä joulupukki että Ahtisaari ovat rauhanlähettiläitä. Kuva: Niko Vartiainen

Perinteiseen tapaan kouluvierailut olivat tärkeä osa päivän ohjelmaa. Päivän aikana CMI:n asiantuntijat kiersivät kymmenellä Rovaniemen koululla kertomassa sovinnonteon merkityksestä.

Presidentti Martti Ahtisaari aloitti ohjelman Vaaranlammen koululla, jossa oppilaat toivottivat hänet tervetulleeksi esittelemällä YK-päivään liittyvän piirustuskilpailun tuloksia. Päivän sovittelu-teemaa havainnollisti oppilaiden valmistelema esitys Verso-sovittelusta.

Presidentille esiteltiin valokuvakilpailun satoa. Kuva: Niko Vartiainen

Toinen vierailukohde oli Lyseonpuiston lukio, jossa kansainvälisyys on osa koulutyötä ja joka oli kunnostautunut keräämällä varat koulun rakentamiseksi Afrikkaan. Ahtisaari-päivien teemaa lukiolaiset esittelivät joukkueväittelyllä, jonka aiheena oli ”pitääkö Suomen rajat sulkea”.

Presidentti Ahtisaari kehui lukiolaisten taitoja ja kannusti heitä jatkamaan argumentoinnin harjoittelua, koska se on tärkeä taito konfliktien ratkaisussa.

Kummallakin koululla presidentti Ahtisaari vastaili oppilaiden kysymyksiin muun muassa urastaan rauhanvälittäjänä. Ensimmäiset kokemuksensa sovittelusta hän keräsi toimiessaan koripallojoukkueen huoltajana. Kansainväliseen sovittelu-uraan johti Ahtisaaren työ suurlähettiläänä Tansaniassa, jolloin hän perehtyi Namibian tilanteeseen ja siirtyi sieltä YK-tehtäviin.

Presidentti Ahtisaari kannusti lukiolaisia kehittämään argumentaatiotaitojaan. Kuva: Niko Vartiainen

Ahtisaari kertoi myös omasta maahanmuuttaja-taustastaan; hänen isänsä sukujuuret ovat Norjassa ja Ruotsissa. Ahtisaari itse syntyi Viipurissa, josta perhe joutui lähtemään sodan aikana evakkoon. Niinpä hän tuntee erityistä sympatiaa pakolaisia kohtaan.

Ahtisaari-päivien periaatteisiin kuuluu myös se, että kaikki voivat osallistua. Yleisötilaisuuden alkaessa iltapäivällä Lapin yliopiston Fellman-sali olikin niin täynnä, että kaikille ei riittänyt istumapaikkoja.

Yleisötilaisuus Rovaniemen yliopistolla keräsi salin täyteen. Kuva: Niko Vartiainen

Paneelikeskustelussa pohdittiin pohjoisen vähemmistöjä, ja keskustelussa käsiteltiin myös ajankohtaista maahanmuuttokysymystä. Presidentti Ahtisaari itse totesi inhimillisen suhtautumisen pakolaisiin kuuluvan pohjoismaiseen kansanluonteeseen.

Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen kertoi lukuisista kaupungissa vierailleista päämiehistä ja tunnetuista henkilöistä, mutta arvioi tämän päivän ”kuuluvan Rovaniemen diplomatian historiaan”.

Tämä on kaupungin tietojen mukaan ensimmäinen kerta, kun vierailulla on Nobelin rauhanpalkinnon vastaanottaja.

Presidentti Ahtisaari: "Ei tätä työtä enää 78-vuotiaana tekisi, jos ei uskoisi sovinnon mahdollisuuksiin". Kuva: Mari Lankinen

Tilaisuuden lopuksi Lotvonen luovutti sovinnon kyyhkyn eteenpäin Ahtisaari-päivien seuraavan järjestäjän edustajalle, Tampereen kaupungin yhteysjohtaja Tuija Telénille.

Sopivan loppukevennyksen päivälle toi Santa Summit -video(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Myös joulupukkien riidat voidaan ratkaista puhumalla.

The Summit(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Tuhma vai kiltti? Rauhanmies joulupukki kyllästyi kollegojensa riitelyyn ja kutsui huippukokouksen koolle Rovaniemelle. Syntyikö sovinto? Saako joulu tulla? #Ahtisaaripäivät #SantaSummit #TheSummit

Posted by Ahtisaari-päivät(Linkki toiselle web-sivustolle.) on Wednesday, 11 November 2015

Mari Lankinen

rauhanvälitys