Afghanistans nye ambassadör i Finland framförde kondoleanser

Afghanistans nye ambassadör i Finland Jawed Ludin framförde vid en presskonferens på utrikesministeriet sitt lands kondoleanser till Finland med anledning av Petri Tapio Immonens död i ISAF-operationen i maj. Sju personer dömdes i fallet, och fem av dem frigavs. Enligt ambassadören berodde frigivningen enbart på att personerna dömts på felaktiga grunder.

Afghanistans ambassadör Jawed Ludin Ambassadör Ludin försäkrade att frigivningen inte handlade om politisk påtryckning, utan enbart om att korrigera brister i rättsprocessen. Beslutet att frige de dömda fattades av Afghanistans president Hamid Karzai.

Enligt Ludin fattade president Karzai frigivningsbeslutet efter att det gjorts en utredning av hur bombattentatet där Petri Immonen omkom och tre norska soldater skadades behandlades i rätten. I utredningen deltog bland annat chefsåklagaren och rättsväsendets president. Utredningen påvisade tydliga brister i rättsprocessen. Rättvisa hade inte skipats i domstolen, vilket borde ha skett, konstaterade Ludin om resultaten av utredningen.

Brister i rättsprocessen korrigerades

Ludin berättade att bland annat chefsåklagaren och rättsväsendets president deltog i utredningen. Genom att frige de fem dömda mot borgen korrigerade president Karzai grova brister i rättegångsförhandlingen. Bland bristerna nämnde Ludin det faktum att de dömda inte hade tillgång till försvarsadvokater. Av de dömda hade sex dömts till 20 års fängelse.

Orsaken till att informationen om frigivningen inte nådde Finland eller Norge förrän flera månader senare var enligt Ludin bristfällig kommunikation. Den interna informationen i Afghanistan hade fungerat normalt. Om ny information dyker upp kan de frigivna dock häktas på nytt. Nya bevis kan dessutom presenteras via ISAF.

Afghanistans ambassadör Jawed Ludin Ambassadören påpekade att Afghanistan först nu håller på att bygga upp sitt rättsväsen. Misstag och skandaler händer säkert överallt, men i ett land som Afghanistan är också sådant här möjligt, funderade han. Vi måste nu lära oss av våra misstag för att kunna utveckla vårt land. Ludin tillade att parlamentet redan fungerar i landet, vilket är ett viktigt steg i utvecklingen. Rättsfallet påvisade dock att Afghanistan fortfarande har en lång väg att vandra, fortsatte han.

"Vi behöver er"

Ludin påpekade slutligen att utomstående bistånd är nödvändigt för Afghanistans utveckling. "Vi klarar oss inte utan er", betonade han. Vi värdesätter Finlands insats i Afghanistan och jag vill därför tacka Finland och finländarna som hjälper vårt land, tillade ambassadören. Vi behöver tid, det tar tid att utveckla vårt land, fortsatte han.

Den Oslobaserade ambassadören berättade att han tidigare samma dag överlämnat sina kreditivbrev till republikens president Tarja Halonen. Ludin berättade att han också gett republikens president en utredning av frigivningen. President Karzai beklagade även personligen djupt Petri Immonens död, sade ambassadören avslutningsvis.

kriisinhallinta