”Tuff men saklig” diskussion om virkestullar

Minister Väyrynen hade också telefonkontakt med Helsingfors under sin presskonferens. Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen träffade onsdagen den 9 juli sin kollega, den ryska ministern för ekonomisk utveckling, Elvira Nabiullina i Moskva. Ministrarna förde en två timmar lång diskussion om exporttullarna på virke och gränstrafiken.

Beträffande virkestullarna är Rysslands ståndpunkt fortsättningsvis den att frågan inte kommer att behandlas åtskild från WTO-förhandlingarna, vilket Finland har föreslagit som kompromiss.

Nu försöker man istället finna en mellanform där parterna kan uppnå samförstånd gällande innehållet i exporttullfrågans lösning. Den slutgiltiga lösningen skulle dock skjutas upp, och behandlas först i samband med att alla frågor kring Rysslands WTO-medlemskap avgörs.

”Under så här oklara omständigheter blir vi tvungna att fortsätta utreda möjligheterna av att betala ut statligt stöd till virkesindustrin” kommenterade Väyrynen.

Det förefaller möjligt att ta avgifter av de lastbilar som kör genom Finland på väg till Ryssland, för att finansiera stödet, bara man utvecklar en modell som följer internationella fördrag och EU-bestämmelser. Det handlar inte om en vägavgift, vägtull eller vägskatt, utan om utan en mera allmän ersättning för de direkta kostnader och olägenheter för miljön, trafiken och hela samhället som genomfartstrafiken ger upphov till. Ärendet togs inte upp under ministrarnas möte.

Däremot diskuterade ministrarna konkreta angelägenheter med anknytning till gränstrafiken, så som biltransporterna via Finland till Ryssland, att de ryska gränsmyndigheterna har reducerats samt möjligheterna av att påskynda gränsformaliteterna med tanke på en snabb järnvägsförbindelse.

Minister Väyrynens presskonferens väckte också internationellt intresse. Vid presskonferensen i Moskva befann sig förutom finländska medier också representanter från Reuters.

Minister Väyrynen beskrev stämningen under förhandlingarna som ”tuff men saklig”. Diskussionerna om virkestullarna kommer att fortsätta i slutet av juli i Finland.