Neljä askelta mutkattomaan matkailuun

Hymyilevä nainen sukellusmaski päässä

Suomalaiset matkustavat taas aktiivisesti maailmalle. Koronavuosien jälkeen tutut kohteet, Espanjan aurinkorannat ja Thaimaa ovat nousseet takaisin suomalaisten suosikkikohteiksi, mutta myös lähimaamme Ruotsi ja Viro kutsuvat matkalaisia. Ja kun maat tuntuvat tutuilta, ei matkailija aina hoksaa varmistaa, mitä kaikkea voi tapahtua.

Mutta myös itselleen tutuista maista on hyvä ottaa selvää, sillä tilanteet maailmalla voivat muuttua hyvinkin nopeasti ja ne voivat vaikuttaa jopa matkavakuutuskorvauksiin, sanoo konsuliavustusyksikön päällikkö Outi Saarikoski. Tuoreimmat tiedot matkakohteesta löytyy matkustustiedotteista ulkoministeriön sivuilta.

  • "Yleisimmin matkailija voi joutua ryöstöyrityksen kohteeksi tai vaaratilanteeseen liikenteessä. Myös luonnonkatastrofeja tapahtuu, tai matkailija voi joutua keskelle väkivaltaista mielenosoitusta tai muuta joukkoa", sanoo Saarikoski.

Kesälomamatkalla eteen voi tulla yllättäviä vaaratilanteita tai kohdemaa saattaa olla maanjäristysalueella, tai alueella, jossa on metsäpalo- tai hirmumyrskyvaara. Näihin tapauksiin, kannattaa valmistautua tekemällä matkustusilmoitus(Linkki toiselle web-sivustolle.). Tällöin ulkoministeriö voi tiedottaa matkalaisia.

Jokaisella matkalaisella on loppu viimein vastuu itsestään ja ilman kattavaa matkavakuutusta reissuun ei kannata lähteä. Kuka tahansa voi kompastua, saada ruokamyrkytyksen tai astua rantalomalla meduusan tai merisiilin päälle. Sairaalaan joutuminen voi olla todella kallis paukku. Vakuutuksella matkailija saa yleensä laadukkaampaa sairaanhoitoa ja lomakassa säästyy parempiin tarkoituksiin.

  • "Tutustu vakuutusehtoihin hyvin, erityisesti jos matkustat riskialueille, harrastat jotakin vaarallista lajia tai sinulla on pitkäaikaissairaus, ja selvitä vakuutusyhtiöltä, tarvitseeko sinun täydentää vakuutusta hankkimalla lisäturvaa", ohjeistaa Outi Saarikoski.

Mies istuu lasi kädessä

Vapaa matkustaminen ja löyhempi rajakontrolli Euroopassa on tuonut myös lähimatkailuun oman mausteensa. Matkustusasiakirjat tulisi olla mukana aina kun matkalle lähtee.

  • "Ylipäätään henkilötodistus tulisi olla aina mukana Suomessakin, mutta erityisesti ulkomailla on syytä olla mukana matkustusasiakirjaksi kelpaava dokumentti, passi tai EU:n henkilökortti", sanoo Saarikoski.
     
  • "Lentoyhtiö voi pahimmillaan evätä pääsyn koneeseen, mikäli henkilöllisyystodistusta ei pysty näyttämään. Tämä voi pilata matkan jo sen alkumetreillä."

Huomioimalla nämä neljä turvallisuusseikkaa, matkustustiedotteet, matkustusilmoituksen, matkavakuutuksen sekä matkustusasiakirjat, voi reissuun lähtijä tehdä lomastaan hieman mutkattomamman – vaikka toki matkailuun pieni seikkailuelementti aina kuuluukin.