Koronavirusuutiset Turkissa

Koronavirusuutiset Turkissa

Turkki poisti 11.6.2020 koronaviruksen takia asetetut maahantulorajoitukset. Turkkiin saapuville matkustajille tehdään koronavirukseen liittyvää terveysseulontaa lentokentillä ja muilla raja-asemilla. Julkisilla paikoilla tulee käyttää kasvosuojainta sekä noudattaa kahden metrin turvaväliä. Ravintolat ja ostoskeskukset ovat avoinna ainoastaan klo 10.00-20.00 välisenä aikana. Ravintoloista ja kahviloista on mahdollista tilata ruokaa vain mukaan otettavaksi. Uudet määräykset astuvat voimaan perjantaina 20.11.2020 klo 20.00.

Turkkiin matkustaminen

Suomalaisia matkailijoita kehotetaan välttämään tarpeetonta matkustamista.

Turkki poisti 11.6.2020 koronaviruksen takia asetetut maahantulorajoitukset. Turkkiin saapuville matkustajille tehdään koronavirukseen liittyvää terveysseulontaa lentokentillä ja muilla raja-asemilla.

Huomioi myös, että voimassaolevan ohjeistuksen mukaan hengityssuojainta tulee käyttää kaikkialla yksityistilojen ulkopuolella. Tämä lukee mukaan kadut, puistot, rannat, julkiset sisätilat, kuten ostoskeskukset ja ravintolat, sekä julkisen liikenteen. Kauppoihin ei pääse sisälle ilman asianmukaista suusuojaa.

Turkin koronavirustapaukset ovat nousussa. Ostoskeskukset, kaupat ja ravintolat saavat olla auki vain 10.00-20.00 välisenä aikana (20.11. alkaen). Elokuvateatterit, baarit ja yökerhot pysyvät suljettuna vähintään vuoden loppuun saakka. Kahvilat ja ravintolat saavat tarjoilla ainoastaan ulos toimipisteistä take-away-tyylillä. Klo 20.00 jälkeen ravintoloista on mahdollista enää tilata ruokaa kotiin. Istanbul on ilmoittanut sulkevansa museot ja turistinähtävyydet koronatoimenpiteenä. 

Turkin viranomaiset ovat määränneet ulkonaliikkumiskieltoja tuleville viikonlopuille, ja ulkonaliikkumiskiellot viikonloppuisin ovat voimassa toistaiseksi. Seuraava ulkonaliikkumiskielto koskee 21.-22.11. viikonloppua, jolloin ulkona saa liikkua ainoastaan 10.00-20.00 välisenä aikana.

Huomioi myös, että voimassaolevan ohjeistuksen mukaan hengityssuojainta tulee käyttää kaikkialla yksityistilojen ulkopuolella. Tämä lukee mukaan kadut, puistot, rannat, julkiset sisätilat, kuten ostoskeskukset ja ravintolat, sekä julkisen liikenteen. Kauppoihin ei pääse sisälle ilman asianmukaista suusuojaa.

Tupakointi yleisissä ulkotiloissa on kiellettyä 13.11. alkaen. Kävelyteillä, joukkoliikennepysäkeillä tai keskusta-alueilla ei ole sallittua tupakoida.

Turkissa asuvat yli 65-vuotiaat ja riskiryhmäläiset saavat liikkua 10.00-13.00 välisenä aikana päivittäin, alle 20-vuotiaat saavat liikkua ulkona ainoastaan 13.00-16.00 välisenä aikana.

Turkish Airlines aloitti Turkin sisäiset lennot 4.6.2020 ja kansainväliset lennot 11.6.2020 valikoiduilla reiteillä. Lennot Helsingin ja Istanbulin välillä alkoivat 17.7.2020. Finnair lentää tällä hetkellä ainoastaan Helsinki-Alanya-väliä (5.10.2020).

Lisätietoja lennoista löytyy Turkish Airlinesin ja Finnairin verkkosivuilta.

HES-koodi

Turkissa asuvien ulkomaalaisten tulee käyttää HES-koodia Turkin sisällä tapahtuvan matkustamisen yhteydessä. HES-koodi on maksuton ja se on otettu käyttöön koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi. Esimerkiksi sairaalat, julkiset kulkuneuvot ja hotellit saattavat vaatia HES-koodia. Lisää tietoa löydät terveysministeriön englanninkielisiltä sivuilta.

Turkissa pitkittynyt oleskelu koronaviruksen vuoksi

Laittomasta oleskelusta voi seurata sakko tai mahdollisesti maahantulokielto. Lisätietoa Turkin oleskeluluvista antavat Turkin maahantuloviranomaiset (DGMM) numerossa 157. Numero palvelee englannin ja turkin kielellä.

Voit myös hakea oleskelulupaa sähköisesti, mikäli aiot oleskella maassa pidempään. Pyydämme huomioimaan, että koronaviruksen vuoksi myös Turkin maahanmuuttovirasto on siirtänyt haastattelu yms. hakuaikoja.

Turkin oleskelulupia koskevat määräykset tulee selvittää ennen matkaa Turkin lähimmästä suurlähetystöstä.

Matkustusilmoitus

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi. Pidä matkustusilmoituksesi aina ajan tasalla!

Lisätietoa koronaviruksesta Turkissa

Turkin viralliset tilastot näyttävät ainoastaan oireellisten tartuntatapausten määrän, minkä vuoksi pandemian todellista tilaa maassa on vaikea arvioida. Julkinen sairaanhoito Turkissa ei vastaa Suomen tasoa. Suurista kaupungeista ja lomakohteista löytyy korkeatasoisia yksityisiä sairaanhoitopalveluita.

Turkin terveysministeriö päivittää turkinkielistä tietopakettia koronavirusepidemiaan liittyen.

Mikäli oleskelet Turkissa ja epäilet saaneesi koronavirustartunnat, voit soittaa Turkin terveysministeriön tarjoamaan palveluun numerossa 184. Palvelu toimii sekä englannin että turkin kielellä.

Suomen Ankaran-suurlähetystö koronavirusepidemian aikana

Suurlähetystön asiakaspalvelu palvelee normaalisti puhelimitse ja sähköpostilla. Asiointi suurlähetystössä vain ajanvarauksella. Yhteystiedot ja aukioloajat löytyvät edustuston verkkosivulta.

Muina aikoina ota tarvittaessa yhteys ulkoministeriön päivystykseen: +358 9 1605 5555.

Suurlähetystö ottaa vastaan passihakemuksia ajanvarauksella. Ota yhteyttä consulate.ank@formin.fi, mikäli aiot uusia passisi.

Oleskelulupahakemuksia ottaa vastaan Turkissa VFS Globalin ylläpitämä oleskelulupakeskus (Residence Permit Application Centre), joka sijaitsee Ankarassa. Asiointi oleskelulupakeskuksessa edellyttää ajanvarausta. 

Ankaran VFS Global ottaa viisumihakemuksia vastaan poikkeusryhmiltä. Viisumihakemuksen jättöä varten täytyy varata aika etukäteen. VFS Global palvelee Suomeen viisumia hakevia asiakkaita keskiviikkoisin. Lisätietoja löytyy VFS:n kotisivuilta