Koronavirusuutiset Turkissa

Koronavirusuutiset Turkissa

Turkissa on koronapandemian johdosta osittainen ulkonaliikkumiskielto arkipäivisin (ma-to klo 21.00-05.00) ja täydellinen ulkonaliikkumiskielto viikonloppuisin (perjantai klo 21.00-maanantai klo 05.00). Turkkiin lentäen matkustavilta yli 6-vuotiailta vaaditaan lähtöselvityksessä negatiivinen PCR-testitulos. Testin tulee olla otettu korkeintaan 72 tuntia ennen suunniteltua lentoa lähtömaasta. Tarkempia lisätietoja lentoyhtiöiden verkkosivuilta. Mikäli maitse Turkki tuleva ei esitä rajalla negatiivista testitulosta, hänen täytyy ilmoittaa osoite (kotiosoite, hotelli tms.), jossa hän aikoo olla 7 vuorokauden ajan karanteenissa. Mikäli henkilöllä ei ole tällaista paikkaa, terveysviranomaiset osoittavat hänelle paikan, jossa karanteeni tulee suorittaa. Jos karanteenin jälkeen otettava testitulos on negatiivinen, karanteeni päättyy. Mikäli testitulos on positiivinen, toimitaan terveysministeriön ohjeiden mukaan. Julkisilla paikoilla tulee käyttää kasvosuojainta sekä noudattaa kahden metrin turvaväliä.

Turkkiin matkustaminen

Suomalaisia matkailijoita kehotetaan välttämään tarpeetonta matkustamista.

Voimassaolevan ohjeistuksen mukaan hengityssuojainta tulee käyttää kaikkialla yksityistilojen ulkopuolella. Tämä lukee mukaan kadut, puistot, rannat, julkiset sisätilat, kuten ostoskeskukset ja ravintolat, sekä julkisen liikenteen. Kauppoihin ei pääse sisälle ilman asianmukaista suusuojaa.

Turkissa on ulkonaliikkumiskielto, joka on voimassa arkipäivisin klo 21.00-05.00 välillä ja viikonloppuisin ulkonaliikkumiskielto on voimassa perjantai-illasta klo 21 alkaen maanantaiaamuun klo 05.00 saakka. Ruokaa on mahdollista tilata ulkonaliikkumiskiellon aikana. Ulkonaliikkumiskielto ei koske turisteja, mutta sen aikana paikalliset palvelut eivät ole avoinna.

Ostoskeskukset, kaupat ja ravintolat saavat olla auki vain klo 10.00-20.00 välisenä aikana (20.11. alkaen). Ostoskeskuksiin pääsemiseksi tulee esittää henkilökohtainen HES-koodi, jonka avulla Turkki pyrkii seuraamaan ja hillitsemään koronan leviämistä.

Turkkilaiset saunat, huvipuistot ja uimahallit, elokuvateatterit, baarit ja yökerhot ovat toistaiseksi suljettuina.  Kahvilat ja ravintolat saavat tarjoilla ainoastaan ulos toimipisteistä take-away-tyylillä tai tilauspalvelun kautta.  Museoiden ja turistinähtävyyksien aukiolosta saa lisätietoa niiden verkkosivuilta. Kaupunkien paikallisviranomaiset rajoittavat ihmisten määrää nähtävyyksillä ja ruuhkaisilla katuosuuksilla.

Huomioi myös, että voimassaolevan ohjeistuksen mukaan hengityssuojainta tulee käyttää kaikkialla yksityistilojen ulkopuolella. Tämä lukee mukaan kadut, puistot, rannat, julkiset sisätilat, kuten ostoskeskukset ja ravintolat, sekä julkisen liikenteen. Kauppoihin ei pääse sisälle ilman asianmukaista suusuojaa.

Tupakointi yleisissä ulkotiloissa on kielletty. Kävelyteillä, joukkoliikennepysäkeillä tai keskusta-alueilla ei ole sallittua tupakoida.

Turkissa asuvat yli 65-vuotiaat ja riskiryhmäläiset saavat liikkua 10.00-13.00 välisenä aikana päivittäin, alle 20-vuotiaat saavat liikkua ulkona ainoastaan 13.00-16.00 välisenä aikana. Alle 20-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat eivät saa käyttää julkista liikennettä.

Turkish Airlines jatkaa lentojaan Helsingistä Istanbuliin, ja Finnair lentää tällä hetkellä ainoastaan Helsingistä Alanyaan. Lisätietoja lennoista ja koronapandemiaan liittyvistä rajoituksista löytyy Turkish Airlinesin ja Finnairin verkkosivuilta.

HES-koodi

Turkissa asuvien ulkomaalaisten tulee käyttää HES-koodia Turkin sisällä tapahtuvan matkustamisen yhteydessä. HES-koodi on maksuton ja se on otettu käyttöön koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi suomalaisen koronavilkun tapaan. Esimerkiksi sairaalat, julkiset kulkuneuvot, ostoskeskukset ja hotellit vaativat HES-koodia. Lisää tietoa löydät terveysministeriön englanninkielisiltä sivuilta.

Turkissa pitkittynyt oleskelu koronaviruksen vuoksi

Laittomasta oleskelusta voi seurata sakko tai mahdollisesti maahantulokielto. Lisätietoa Turkin oleskeluluvista antavat Turkin maahantuloviranomaiset (DGMM) numerossa 157. Numero palvelee englannin ja turkin kielellä.

Voit myös hakea oleskelulupaa sähköisesti, mikäli aiot oleskella maassa pidempään. Pyydämme huomioimaan, että koronaviruksen vuoksi myös Turkin maahanmuuttovirasto on siirtänyt haastattelu yms. hakuaikoja.

Turkin oleskelulupia koskevat määräykset tulee selvittää ennen matkaa Turkin lähimmästä suurlähetystöstä.

Matkustusilmoitus

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi. Pidä matkustusilmoituksesi aina ajan tasalla!

Lisätietoa koronaviruksesta Turkissa

Koronavirus COVID-19:n aiheuttama tautitilanne Turkissa on edelleen vaikea, vaikka päivittäisten tapausten määrä on laskenut. Julkinen sairaanhoito Turkissa ei vastaa Suomen tasoa. Suurista kaupungeista ja lomakohteista löytyy korkeatasoisia yksityisiä sairaanhoitopalveluita. Turkin julkinen terveydenhuolto on kantokykynsä rajoilla ja esimerkiksi maan tehohoitopaikat ovat mahdollisesti ylikuormitettuja.

Turkin terveysministeriö päivittää turkinkielistä tietopakettia koronavirusepidemiaan liittyen.

Mikäli oleskelet Turkissa ja epäilet saaneesi koronavirustartunnat, voit soittaa Turkin terveysministeriön tarjoamaan palveluun numerossa 184. Palvelu toimii sekä englannin että turkin kielellä.

Suomen Ankaran-suurlähetystö koronavirusepidemian aikana

Suurlähetystön asiakaspalvelu palvelee normaalisti puhelimitse ja sähköpostilla. Asiointi suurlähetystössä vain ajanvarauksella. Yhteystiedot ja aukioloajat löytyvät edustuston verkkosivulta.

Muina aikoina ota tarvittaessa yhteys ulkoministeriön päivystykseen: +358 9 1605 5555.

Suurlähetystö ottaa vastaan passihakemuksia ajanvarauksella. Ota yhteyttä consulate.ank@formin.fi, mikäli aiot uusia passisi.

Oleskelulupahakemuksia ottaa vastaan Turkissa VFS Globalin ylläpitämä oleskelulupakeskus (Residence Permit Application Centre), joka sijaitsee Ankarassa. Asiointi oleskelulupakeskuksessa edellyttää ajanvarausta. 

Ankaran VFS Global ottaa viisumihakemuksia vastaan poikkeusryhmiltä. Viisumihakemuksen jättöä varten täytyy varata aika etukäteen. VFS Global palvelee Suomeen viisumia hakevia asiakkaita keskiviikkoisin. Lisätietoja löytyy VFS:n kotisivuilta