Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Olemme koonneet tähän usein kysyttyjä kysymyksiä matkustamisesta ja koronaviruksesta sekä vastaukset niihin. Lue lisääTietojaKysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta »

Matkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti

Ulkoministeriö päivittää jatkossa matkustustiedotteita jälleen maakohtaisesti. Päivityksissä huomioidaan edelleen THLn suositukset koronaviruspandemian osalta sekä maiden yleinen turvallisuustilanne. Lue lisääTietojaMatkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti »
Koronavirusuutiset Italiassa

Koronavirusuutiset Italiassa

Poikkeustilaa Italiassa on jatkettu 31.12. 2021 saakka. Matkustusrajoitukset Suomesta Italiaan saapuville jatkuvat. EU- ja Schengen – maista Italiaan saapuvilta vaaditaan covid19 rokotustodistus, viimeisen pistoksen jälkeen pitää olla kulunut 14 vuorokautta, tai lääkärintodistus jo sairastetusta koronavirustaudista tai vaihtoehtoisesti negatiivinen koronatesti 48h ennen matkustamista. Maahantulo Suomeen muuttuu 26.7 lähtien. Matkustajilla tulee olla todistus koronarokotussarjasta tai 6kk sisällä sairastetusta koronavirustaudista.

Matkustusrajoitukset Suomesta Italiaan saapuville

EU- ja Schengen – maista Italiaan saapuvilta vaaditaan covid19 rokotustodistus, jolloin viimeisen pistoksen jälkeen pitää olla kulunut 14 vuorokautta tai lääkärintodistus jo sairastetusta koronavirustaudista tai vaihtoehtoisesti negatiivinen koronatesti 48h ennen matkustamista. 

Italiaan saapuvien tulee täyttää elektroninen EU Passenger Locator Form https://app.euplf.eu/#/(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle). Testituloksen tai todistuksen puuttuessa tulee noudattaa 5 pv karanteenia, jonka jälkeen on tehtävä koronatesti.

Huomioi lisäksi lentoyhtiöiden omat säännökset.
 

Italia rajoittaa saapumista maahan EU:n ulkopuolisista maista. Maahantulon edellytykset tulee tarkistaa Italian viranomaisilta.

Italian hallitus ja aluehallinnot voivat antaa uusia tiukentavia määräyksiä äkillisestikin. Matkailijoiden tulee seurata paikallisviranomaisten ohjeita.

Maskipakko ulkosalla poistettu koko maassa 28.6.21 alkaen. Maskia on kuitenkin pidettävä aina mukana ja julkisissa sisätiloissa se on edelleen pakollinen.

Matkustusrajoitukset Italiasta Suomeen saapuville

Maahantulo Suomeen muuttuu 26.7 lähtien. Matkustajilla tulee olla todistus koronarokotussarjasta tai 6kk sisällä sairastetusta koronavirustaudista.

Esitettävän todistuksen tulee olla suomen-, ruotsin- tai englanninkielinen. Todistukseksi käy myös oikeaksi todistettu käännös. Todistus voi olla myös EU:n digitaalinen covid-todistus.

Mukana voi saapua huollettavana oleva alaikäinen lapsi. Alaikäisen lapsen terveysturvallisuustoimet määräytyvät voimassa olevan terveysturvallisuusohjeen mukaan.

Jos matkustajalla ei edellä mainittujaa todistuksia, tulee esittää negatiivinen koronatesti tai 1. rokotusannos. Tämän lisäksi henkilön on käytävä testissä 3-5 vrk kuluessa Suomeen saapumisesta.

Matkustajan maahan pääsystä päättää Rajavartiolaitos rajatarkastuksen yhteydessä.

Lisätietoja Rajavartiolaitoksen sivuilta https://raja.fi/-/maahantulo-suomeen-12.7.-alkaen-1(Linkki toiselle verkkosivustolle)

​​​​​Artikkelia muokattu 20.9.2021. Alkuperäinen artikkeli julkaistu 8.3.2020.

Ulkoministeriö on koonnut usein kysyttyjä kysymyksiä matkustamisesta ja koronaviruksesta sekä vastaukset niihin. (Linkki toiselle verkkosivustolle)

Maahantulo ja liikkumisrajoitukset Italiaan matkustaessa

EU- ja Schengen – maista Italiaan saapuvilta vaaditaan covid19 rokotustodistus, jolloin viimeisen pistoksen jälkeen pitää olla kulunut 14 vuorokautta tai lääkärintodistus jo sairastetusta koronavirustaudista tai vaihtoehtoisesti negatiivinen koronatesti 48h ennen matkustamista. 

Italiaan saapuvien tulee täyttää elektroninen EU Passenger Locator Form https://app.euplf.eu/#/(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle). Testituloksen tai todistuksen puuttuessa tulee noudattaa 5 pv karanteenia, jonka jälkeen on tehtävä koronatesti. Testiä ei vaadita alle 6 -vuotiailta lapsilta.

Lentoyhtiöiden säännökset saattavat vaihdella. Matkustajan tulee itse selvittää lisäksi lentoyhtiöiden omat säännökset.

Maahantulon yhteydessä vaaditaan elektroninen EU Passenger Locator Form(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle). Lomakkessa tulee tehdä selvitys 14 päivän aikana vierailluista maista.

Maahantulosäännöistä ja mahdollisista poikkeuksista voi lukea Italian ulkoministeriön sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Alueiden väliset erot rajoituksissa ovat mahdollisia, Puglian alueelle(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle) saapumiseen tarvitaan omailmoituslomake riskialueilta saapuville.

Ulkonaliikkumiskielto on poistettu koko maasta 21.6.21 alkaen.

EU:n koronatodistus (EU digital COVID certificate/Digital green certificate) vaaditaan 6.8 alkaen ravintoloissa ruokailuun pöydässä sisätiloissa. Se vaaditaan myös yleisötapahtumiin, ym. tilaisuuksiin, museoihin, näyttelyihin, kulttuurikohteisiin sekä kongressitiloihin ja messuille sekä lisäksi uimahalleihin ja kylpylöihin. Huomaa, että todistus vaaditaan myös Italian lentokentillä turvatarkastuksen jälkeisellä alueella. Sääntö koskee myös yli 12  vuotiaita lapsia.  6-12 vuotiaat lapset voivat osoittaa negatiivisen koronatestin tai lääkärintodistuksen sairastetusta taudista.

Maskin käyttö on pakollista sisätiloissa ja silloin kun turvaväliä ei ole mahdollista pitää. Maskipakko ei koske alle 6-vuotiaita lapsia eikä heitä, jotka fyysisen vamman vuoksi eivät voi käyttää maskia. Maskinkäyttö joillakin alueilla saattaa olla pakollista myös ulkotiloissa.  Alueelliset rajoitukset tulee tarkistaa paikallisviranomaisilta.

Italia on 6.11. alkaen jaettu eri tartuntariskin alueeseen värein valkoinen-keltainen-oranssi-punainen, joista kukin sisältää erinäisiä lisärajoitustoimia kansallisten rajoitustoimien lisäksi. Mainitut lisärajoitukset on listattu Italian hallituksen sivuilla(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle). Kunkin alueen luokittelu ja rajoitustilanne muuttuvat tartuntatilanteen mukaisesti.

Kulloinkin voimassa olevat alueelliset rajoitustoimenpiteet tulee tarkistaa paikallisviranomaisilta.

Positiivinen koronatestitulos tai oireita Italiassa ollessasi

Mikäli epäilet sairastuneesi koronavirukseen, soita lähimmälle yleislääkärille tai päivystävälle lääkärille ja kerro oireet. He ohjaavat sinua tilanteessa. Italian terveysministeriön sivuilta löytyvät kaikkien päivystävät koronapuhelimet  Numero verdi regionali(Linkki toiselle verkkosivustolle) (Linkki toiselle verkkosivustolle).

Ota myös yhteys matkavakuutusyhtiöösi, sekä lentoyhtiöösi paluulennon siirtämiseksi.

Linkki artikkeliin "Jos matkustat, varaudu koronasta aiheutuviin yllätyksiin matkalla" https://um.fi/ajankohtaista/-/asset_publisher/gc654PySnjTX/content/jos-matkustat-varaudu-koronasta-aiheutuviin-yllatyksiin (linkki toiselle verkkosivustolle).

Italian viranomaisten ohjeita ja tiedotteita

Italian ulkoministeriön sivuilta tietoa maahantulosta Lisätietoa englanniksi Italian ulkoministeriön sivuilla(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja matkustustiedote Viaggiare Sicuri kysely(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Tietoa koronaviruksesta saa Italian terveysministeriöstä numerosta 1500 ja paikallisilta terveysviranomaisille  Numero verdi regionali (Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle) .

Yleinen hätänumero on 112.

Maahantulon rajoitukset Suomeen matkustettaessa

Maahantulo Suomeen muuttuu 26.7 lähtien. Matkustajilla tulee olla todistus koronarokotussarjasta tai 6kk sisällä sairastetusta koronavirustaudista.

Jos matkustajalla ei edellä mainittujaa todistuksia, tulee esittää negatiivinen koronatesti tai 1. rokotusannos. Tämän lisäksi henkilön on käytävä testissä 3-5 vrk kuluessa Suomeen saapumisesta. Testivaatimukset koskevat yli 16 vuotiaita matkustajia.

Matkustajan maahan pääsystä päättää Rajavartiolaitos rajatarkastuksen yhteydessä.

Lisätietoja Rajavartiolaitoksen sivuilta https://raja.fi/-/maahantulo-suomeen-12.7.-alkaen-1(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Huomaathan, että eri lentoyhtiöillä saattaa olla omia lisärajoituksia, jotka tulee aina itse tarkistaa lentoyhtiöltä ennen matkaa. Lisätietoja: Finnair(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Lisätietoja rajoituksista, ohjeistuksia:

THL on julkaissut ajankohtaista tietoa koronaviruksesta yleensä(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Raja: tiedotteet rajaliikenteestä(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Italian matkustustiedote(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Rooman-suurlähetystö Facebookissa. (Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. Hallitus suosittelee välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista ulkomaille. 

Suurlähetystön asiakaspalvelu 

Rooman suurlähetystön (+39 06 852231) ja Milanon toimipisteen puhelinpalvelu (+39 02 250 61474) on avoinna maanantaista perjantaihin klo 9-12. Muina aikoina voitte lähettää sähköpostia osoitteeseen consulate.roo@formin.fi (konsuliasiat) tai sanomat.roo@formin.fi (muut asiat).

Konsulaatin asiakaspalvelu toimii rajoitetulla aukiololla. Ajanvaraukset Rooma ja Milano:

Sähköinen ajanvarausjärjestelmä(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Virka-ajan ulkopuolella ja vain hätätapauksissa voit olla yhteydessä Ulkoministeriön päivystyskeskukseen: paivystys.um@formin.fi tai puhelimitse numeroon +358 9 160 55555.

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen (Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville. Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi

Hyvä matkavakuutus(Linkki toiselle verkkosivustolle) on turva matkalla.