Koronavirustilanne Thaimaassa

Koronavirustilanne Thaimaassa

Thaimaassa vallitsee maanlaajuinen poikkeustila. Maahan saapuminen on mahdollista vain erityisluvalla tietyille ryhmille. Keskeiset palvelut ovat auki ja sisäinen liikenne toimii. Provinssikohtaisia rajoituksia on kuitenkin otettu käyttöön koronatilanteen heikentymisen vuoksi. Palveluntarjoajat edellyttävät suojamaskien käyttöä, lämmönmittausta ja turvavälien noudattamista.

Ajankohtaista

Bangkokin länsipuolella Samut Sakhonin provinssissa ilmeni 20.12. koronavirustautitapauksia, jotka laajenivat muutamassa päivässä yli 1000 tartuntatapaukseen. Tartunnat löytyivät pääosin alueen katkaraputukkumarkkinoilla työskentelevien vierastyöläisten keskuudesta. Sitä ennen Thaimaassa ei kuukausiin ollut juuri paikallistartuntoja joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta.  Sittemmin sekä Samut Sakhonin alueelle yhdistettäviä, että muita paikallistartuntoja on levinnyt laajalti muidenkin provinssien alueelle.

Viranomaiset ovat luokitelleet Thaimaan provinssit neljään ryhmään tartuntatapausten lukumäärän perusteella. Rajoitustoimia asetetaan etupäässä näiden luokitusten mukaisesti, mutta myös kansallisen tason rajoitukset ovat mahdollisia. Rajoitustoimet voivat vaikuttaa palvelujen ohella niin Thaimaan maahantulomahdollisuuksiin kuin maan sisäiseen liikkumiseen.

Varaudu rajoituksiin liikkumisessa ja palveluissa. Muutokset ovat mahdollisia hyvin nopealla aikataululla. Seuraa tiedotusvälineitä ja viranomaisten tiedotuksia. Tee matkustusilmoitus osoitteessa www.matkustusilmoitus.fi .

 

Maahantulosäännökset

Thaimaan maahantuloa on rajoitettu tällä hetkellä 28.2.2021 saakka voimassa olevan poikkeustilan nojalla.  Maahan voi tulla erityisryhmien, kuten diplomaattien lisäksi muun muassa:

  • Ulkomaan kansalainen, joka on Thaimaan kansalaisen puoliso, lapsi tai vanhempi
  • Ulkomaan kansalainen, jolla on voimassa oleva oleskelulupa Thaimaahan
  • Ulkomaan kansalainen, jolla on voimassa oleva työlupa Thaimaahan, sekä tämän puoliso ja lapset
  • Ulkomaan kansalainen, joka opiskelee Thaimaan viranomaisten hyväksymässä oppilaitoksessa, sekä tämän huoltaja
  • Ulkomaan kansalainen, joka tulee Thaimaahan tiettyihin hyväksyttyihin lääketieteellisiin toimenpiteisiin, sekä tällaisen henkilön avustaja

Lisäksi maahantulomahdollisuuksia on avattu rajoitetusti myös mm. pitkäaikaisille matkailijoille, kuten 60 päivän turistiviisumin tai 90 päivän erityisturistiviisumin (Special Tourist Visa) haltijoille sekä eliittiviisumilla tai ns. eläkeläisviisumilla matkustaville henkilöille. Thaimaa on palauttanut 22.12.2020 käyttöön myös 30 päivän viisumivapauden turismitarkoituksiin tiettyjen maiden kansalaisille, ml. Suomen kansalaiset. Em. 30 päivän viisumivapaan oleskelun pituutta on jatkettu 45 päivään määräajaksi 22.12.2020 – 30.9.2021.

Kaikki ulkomaalaiset tarvitsevat viisumista tai viisumivapaudesta riippumatta erillisen maahantuloluvan (Certificate of Entry, COE) Thaimaan suurlähetystöstä. Lisäksi edellytetään lähtömaassa enintään 72 tuntia ennen lentoa tehty negatiivinen COVID-19 –testi ja fit-to-fly –todistus. Maahan voi lentää ainoastaan ns. puolikaupallisilla lennoilla tai virallisilla kotiutuslennoilla. Maahan saapuvat joutuvat 14 päivän pakolliseen omakustanteiseen karanteeniin viranomaisten hyväksymissä karanteenihotelleissa (ASQ=Alternative State Quarantine), joita on tällä hetkellä yli 120, lähinnä Bangkokissa. Koronatesti tehdään maahan tultaessa ja kahdesti tai kolmesti karanteenin aikana.

Ole yhteydessä Thaimaan suurlähetystöön lähtömaassasi selvittääksesi, mitä asiakirjoja tarvitset matkustusta varten. Nämä vaihtelevat erityisryhmästä riippuen.

Koska maahantulo on sallittu vain tietyille ryhmille, lentävät monet lentoyhtiöt rahtilentoja Thaimaahan ja matkustajalentoja Thaimaasta poispäin.

Toistaiseksi Thaimaa ei ole avannut kauttakulkulentoliikennettä matkailijoille. Maarajojen yli liikkuu toistaiseksi lähinnä tavaraliikenne ja ne, jotka ovat saaneet maahantuloon erityisluvan Thaimaan suurlähetystöstä.

Lisätietoja:

Liikkuminen

Thaimaan sisällä matkailu on mahdollista. Maan viranomaiset kehottavat kuitenkin välttämään tarpeetonta matkustamista. Poikkeustilasta johtuen viranomaiset voivat rajoittaa liikkumista sekä pääsyä alueille/alueilta, joissa tartuntariski on suuri. Korkeimman tartuntariskin maakunnissa (Samut Sakhon, Chonburi, Rayong, Chanthaburi, and Trat) on käytössä erityinen matkustuslupamenettely.  Paikalliset viranomaiset ovat asettaneet myös maakuntakohtaisia 14 päivän karanteenisäännöksiä tietyiltä riskialueilta matkustaville. 

Varaudu terveysseulontoihin, ilmoittautumiseen viranomaisille sekä matkan tarkoituksen selvittämiseen maakuntien rajoilla mahdollisesti olevilla tarkastuspisteillä. Rajoituksia, ja muutoksia niihin voidaan asettaa hyvin nopealla aikataululla.

Lentoasemat ovat avoinna matkustajille maan sisäisessä lentoliikenteessä. Niiden aukioloajoissa saattaa olla poikkeuksia. Lentovuoroja on supistettu.

Kaukoliikenteen bussit ja junat operoivat, mutta liikennöintivuoroja on paikoin vähennetty.  Bangkokin julkinen liikenne toimii tavanomaiseen tapaan.

Käytä liikennevälineissä ja ulkona muutenkin liikkuessasi kasvosuojainta ja noudata fyysistä etäisyyttä. Jos matkustat lentokoneella, tutustu lentoyhtiön COVID-ohjeisiin matkustajille.

Matkanjärjestäjät voivat asettaa rajoituksia kuljetettavien määrään tarvittaessa.

Lisätietoja:

Terveys

Thaimaan terveydenhoidon kapasiteetti on vahva. Jos sairastut tai epäilet sairastuneesi koronavirukseen, soita Thaimaan koronavirus-palvelunumeroon 1422, ulkomailta soitettaessa +66 2 2590 30 00. Palvelua on tarjolla myös englanninkielellä. Palvelusta saat tietoa muun muassa COVID-19 –testejä ja –hoitoa antavista sairaaloista. Tietoa löytyy myös Thaimaan terveysministeriön verkkosivuilta. Hoito on ulkomaalaisille pääsääntöisesti maksullista.

Kasvosuojaimen käyttöä edellytetään monin paikoin. Sen käyttämättä jättämisestä voi viranomaisten harkinnan pohjalta seurata sakkorangaistus. Viranomaiset pyytävät huomioimaan riittävät turvavälit kaikilla julkisilla paikoilla. Lämmönmittaus on yleistä. Normaalia korkeampi ruumiinlämpö (useimmiten >37.5) voi estää sisäänpääsyn asiointipaikkaan.

Maahantuloluvan saaneilla henkilöillä tulee olla matkapuhelin, johon saatetaan edellyttää Thaimaan viranomaisten Thai Chana ja/tai Mor Chana–sovelluksen lataamista henkilön jäljittämiseksi tarvittaessa mahdollisessa COVID-tartuntatilanteessa. Myös liikkeet voivat edellyttää asiakkaiden skannaavan liikekohtaisen QR-koodin tai jättävän yhteystietonsa mahdollisten tartuntatapausten jäljittämiseksi.

Lisätietoja:

Palvelut

Palvelut ovat pääosin auki. Provinssikohtaisia rajoituksia on asetettu kuitenkin vuodenvaihteessa erityisesti viihde- ja vapaa-ajan palveluihin.

Vaikka Thaimaan sisäinen matkailu on mahdollista, ovat jotkut hotellit vielä kiinni, ja tarjonta avoinna olevien kesken vaihtelee maakunnittain. Myös joitain nähtävyyksiä on suljettu määräajaksi tai toistaiseksi. Tarkista etukäteen matkakohteesi aukioloajat.

Viranomaiset vaativat kaikkia palveluntarjoajia noudattamaan asettamiaan COVID-sääntöjä ja -ohjeistuksia. Useat palveluntarjoajat, kuten kaupat, pankit ja liikenneoperaattorit, edellyttävät asiakkailtaan kasvosuojaimen käyttöä. Lämmönmittaus on yleistä. Lisäksi yritykset vaativat usein asiakkaita skannaamaan matkapuhelimellaan liikkeen ovelta löytyvän QR-koodin sisään tultaessa sekä sieltä poistuttaessa. Tällä viranomaisten luomalla järjestelmällä pyritään valvomaan tilojen väentiheyttä ja jäljitetään mahdollisia tartuntatapauksia. Käsihuuhteita on yleisesti saatavilla kaupoissa, ostoskeskuksissa ja ravintoissa.

Lisätietoja:

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Rajoitusten kuten kokoontumiskiellon rikkomisesta voi seurata pidätys, sakko ja/tai vankeusrangaistus. Poikkeustilan aikana on noudatettava viranomaisten antamia ohjeita.

Muuta huomioitavaa

Pandemian aikana on ilmennyt tilanteita, joissa ulkomaalaisen pääsy esimerkiksi joihinkin pitkänmatkan busseihin tai yksittäisiin nähtävyyksiin tai palveluihin on saatettu evätä COVID-tilanteeseen vedoten. Mediassa on reagoitu kriittisesti tällaisiin tapauksiin.

Edustuston asiakaspalvelu

Edustuston asiakaspalvelu on avoinna ajanvarauksella. Asiakkaiden määrää edustuston vastaanottotilassa rajoitetaan toistaiseksi.

Tarvitset asiointiajan yleisissä konsulipalveluissa, passi- ja henkilökorttiasioissa sekä laillistus- ja notaaritoimituksissa. Voit varata ajan puhelimitse ma–to klo 8.30–11.30 numerosta +66 2 207 8700, tai sähköpostitse osoitteesta ban.konsuli@formin.fi. Asiakaspalveluaikamme säilyvät ennallaan ma–to klo 8.30–11.30.

Edustusto ottaa 29.6.2020 lukien vastaan työntekoon ja perhesiteisiin sekä rajoitetusti opiskeluun liittyviä oleskelulupahakemuksia sekä erityisryhmien Schengen-viisumihakemuksia ajanvarauksella.

Lisätietoja:

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.