Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Olemme koonneet tähän usein kysyttyjä kysymyksiä matkustamisesta ja koronaviruksesta sekä vastaukset niihin. Lue lisääTietojaKysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta »

Matkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti

Ulkoministeriö päivittää jatkossa matkustustiedotteita jälleen maakohtaisesti. Päivityksissä huomioidaan edelleen THLn suositukset koronaviruspandemian osalta sekä maiden yleinen turvallisuustilanne. Lue lisääTietojaMatkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti »
Koronavirustilanne Thaimaassa

Koronavirustilanne Thaimaassa

Thaimaassa vallitsee maanlaajuinen poikkeustila. Maahan saapuminen on mahdollista vain erityisluvalla. Pakollisen karanteenin kestoa on höllennetty 1.10.2021 lukien. Palvelut ovat auki ja maan sisäinen liikenne toimii. Kansallisia ja provinssikohtaisia rajoituksia on kuitenkin edelleen käytössä. Kasvosuojaimen käyttöä edellytetään sakon uhalla, ja lämmönmittaus on yleistä. Noudata turvavälejä. Maassa asuvat ulkomaalaiset voivat rekisteröityä koronarokotuksiin.

Viranomaiset ovat luokitelleet Thaimaan provinssit viiteen ryhmään (tummanpunainen, punainen, oranssi, keltainen, vihreä) tartuntatapausten lukumäärän ja rajoitustoimien perusteella. Rajoitustoimia asetetaan etupäässä näiden luokitusten mukaisesti, mutta myös kansallisen tason rajoitukset ovat mahdollisia. 

Korkeimmassa rajoitusryhmässä (tummanpunainen) ovat seuraavat provinssit 16.10.2021 lukien: 

  • Keski-Thaimaa: Bangkok, Ayutthaya, Kanchanaburi, Nakhon Nayok, Nakhon Pathom, Nonthaburi, Pathum Thani,  Ratchaburi, Samut Prakan, Samut Sakhon, Samut Songkhram, Saraburi
  • Itä-Thaimaa: Chachoengsao, Chanthaburi, Chon Buri (Pattaya), Prachin Buri ja Rayong
  • Pohjois-Thaimaa: Tak
  • Etelä-Thaimaa: Nakhon Si Thammarat, Narathiwat, Pattani, Songkhla, Yala

Varaudu rajoituksiin liikkumisessa ja palveluissa. Muutokset ovat mahdollisia hyvin nopealla aikataululla. Seuraa tiedotusvälineitä ja viranomaisten tiedotuksia. Tee matkustusilmoitus osoitteessa www.matkustusilmoitus.fi(Linkki toiselle verkkosivustolle) .

Thaimaan koronavirustilanteesta löytyy tietoa muun muassa terveysministeriön verkkosivuilta, maan hallituksen tiedotteista sekä päivittäisistä COVID-19 –katsauksista.

Lisätietoa:

Maahantulosäännökset

Thaimaan maahantuloa on rajoitettu tällä hetkellä 30.11.2021 saakka voimassa olevan poikkeustilan nojalla.  Maahan voi tulla erityisryhmien, kuten diplomaattien lisäksi muun muassa:

  • Ulkomaan kansalainen, joka on Thaimaan kansalaisen puoliso, lapsi tai vanhempi
  • Ulkomaan kansalainen, jolla on voimassa oleva pysyvä oleskelulupa Thaimaahan
  • Ulkomaan kansalainen, jolla on voimassa oleva työlupa Thaimaahan, sekä tämän puoliso ja lapset
  • Ulkomaan kansalainen, joka opiskelee Thaimaan viranomaisten hyväksymässä oppilaitoksessa, sekä tämän huoltaja
  • Ulkomaan kansalainen, joka tulee Thaimaahan tiettyihin hyväksyttyihin lääketieteellisiin toimenpiteisiin, sekä tällaisen henkilön avustaja

Lisäksi maahantulomahdollisuuksia on avattu myös mm. pitkäaikaisille matkailijoille, kuten 60 päivän turistiviisumin tai 90 päivän erityisturistiviisumin (Special Tourist Visa) haltijoille sekä eliittiviisumilla tai ns. eläkeläisviisumilla matkustaville henkilöille. Erityisturistiviisumijärjestelyn (Special Tourist Visa)  voimassaoloaikaa on jatkettu 30.9.2022 saakka. Thaimaa on palauttanut 22.12.2020 käyttöön myös 30 päivän viisumivapauden turismitarkoituksiin tiettyjen maiden kansalaisille, ml. Suomen kansalaiset. 

Kaikki ulkomaalaiset tarvitsevat viisumista tai viisumivapaudesta riippumatta erillisen maahantuloluvan (Certificate of Entry, COE) Thaimaan suurlähetystöstä. Lisäksi edellytetään todistus lähtömaassa enintään 72 tuntia ennen lentoa tehdystä negatiivisesta COVID-19 –testistä (RT-PCR), COVID-19 -kuluja kattava vakuutus sekä karanteenihotellivaraus. 

Thaimaan karanteenisäännöksiä on höllennetty 1.10.2021 lukien. Maahantulijat joutuvat edelleen pakolliseen omakustanteiseen karanteeniin viranomaisten hyväksymissä karanteenihotelleissa (Alternative Quarantine). Karanteenien kestot ovat:

Täysin rokotetut   7 päivää
Rokottamattomat, osittain rokotetut tai ilman rokotustodistusta lentoteitse saapuvat 10 päivää
Rokottamattomat, osittain rokotetut tai ilman rokotustodistusta maateitse saapuvat 14 päivää

 
Lyhennetty karanteeniaika koskee myös heinäkuussa 2021 käyttöön otettuja nk. Sandbox -erityisjärjestelyjä. Sen piirissä ovat Phuket, Surat Thani (Ko Samui, Ko Pha-ngan ja Ko Tao), Phang-Nga (Khao Lak ja Ko Yao), sekä Krabi (Ko Phi Phi, Ko Ngai ja Railay Beach). Järjestelyä on laajennettu 1.10.2021 lukien kattamaan täyden rokotussarjan saaneet matkustajat kaikista maista.

Thaimaassa hyväksytyt koronarokotteet löytyvät lisätietoja-kohdasta.

Ole yhteydessä Thaimaan suurlähetystöön lähtömaassasi selvittääksesi, mitä asiakirjoja tarvitset matkustusta varten. Nämä vaihtelevat erityisryhmästä riippuen.

Maarajojen yli liikkuu toistaiseksi lähinnä tavaraliikenne ja ne, jotka ovat saaneet maahantuloon erityisluvan Thaimaan suurlähetystöstä.

Lisätietoja:

Liikkuminen

Thaimaan sisällä matkailu on mahdollista. Liikkumista sekä pääsyä voidaan kuitenkin rajoittaa alueille/alueilta, joissa tartuntariski on suuri. Tarkista etukäteen matkakohteesi rajoitukset.

Thaimaan sisäinen matkailu on mahdollista myös korkeimman rajoitusluokan provinssien ja muun Thaimaan välillä terveysturvallisuussäännökset huomioiden.

Korkeimman rajoitusluokan alueilla (tummanpunainen) ml. Bangkok ja Chon Buri (Pattaya) on ulkonaliikkumiskielto 16.10. lähtien klo 23.00 – 03.00, pl. viranomaisten erityisluvalla liikkuvat.  

Maan sisäisiä matkustusrajoituksia Phuketiin (oranssi rajoitusluokka) on höllennetty lokakuussa.

Varaudu terveysseulontoihin, ilmoittautumiseen viranomaisille sekä matkan tarkoituksen selvittämiseen maakuntien rajoilla mahdollisesti olevilla tarkastuspisteillä. Rajoituksia, ja muutoksia niihin voidaan asettaa hyvin nopealla aikataululla.

Kaukoliikenteen bussit ja junat operoivat supistetuin reitein.  Julkista liikennettä rajoitetaan matkustajamäärien osalta 75 prosenttiin.

Käytä liikennevälineissä ja ulkona muutenkin liikkuessasi kasvosuojainta ja noudata fyysistä etäisyyttä. Jos matkustat lentokoneella, tutustu lentoyhtiön COVID-ohjeisiin matkustajille.

Matkanjärjestäjät voivat asettaa rajoituksia kuljetettavien määrään tarvittaessa.

Lisätietoja:

Terveys

Thaimaan terveydenhoidon kapasiteetti on vahva. Jos sairastut tai epäilet sairastuneesi koronavirukseen, soita Thaimaan koronavirus-palvelunumeroon 1422, ulkomailta soitettaessa +66 2 2590 30 00. Palvelua on tarjolla myös englanninkielellä. Palvelusta saat tietoa muun muassa COVID-19 –testejä ja –hoitoa antavista sairaaloista. Tietoa löytyy myös Thaimaan terveysministeriön verkkosivuilta. Hoito on ulkomaalaisille pääsääntöisesti maksullista.

Kasvosuojaimen käyttöä edellytetään. Sen käyttämättä jättämisestä voi seurata sakkorangaistus (max. THB 20000). Viranomaiset pyytävät huomioimaan riittävät turvavälit kaikilla julkisilla paikoilla. Lämmönmittaus on yleistä. Normaalia korkeampi ruumiinlämpö (useimmiten >37.5) voi estää sisäänpääsyn asiointipaikkaan.

Maahantuloluvan saaneilla henkilöillä tulee olla matkapuhelin, johon saatetaan edellyttää Thaimaan viranomaisten Thai Chana, Mor Chana– ja/tai Thailand Plus -sovelluksen lataamista henkilön jäljittämiseksi tarvittaessa mahdollisessa COVID-tartuntatilanteessa. Myös liikkeet voivat edellyttää asiakkaiden skannaavan liikekohtaisen QR-koodin tai jättävän yhteystietonsa mahdollisten tartuntatapausten jäljittämiseksi.

Rokotuksista

Thaimaa ilmoitti 6.5.2021 koronarokotteen saatavuudesta myös ulkomaalaisille maassa asuville.

Thaimaan viranomaiset avasivat kesäkuussa thailandintervac.com – ilmoittautumiskanavan ulkomaalaisten koronarokotuksia varten. Käytännössä rokotusaikojen saaminen osoittautui haasteelliseksi. Viranomaiset ilmoittivat avaavansa myöhemmin uusia rekisteröitymiskanavia.

Thaimaa avasi 19.7. rokotusmahdollisuuden Bangkokissa 75-vuotta täyttäneille Thaimaassa asuville ulkomaalaisille ensimmäiseen rokoteannokseen. Rekisteröinti koronarokotuksiin Bangkokissa avattiin 20.7. myös 60 vuotta täyttäneille ulkomaalaisille seuraavista provinsseista: Bangkok, Nakhon Pathom, Nonthaburi, Pathum Thani, Samut Prakan ja Samut Sakhon. 

Uusi rekisteröitymiskanava expatvac.consular.go.th(Linkki toiselle verkkosivustolle) avattiin 1.8. Se on käytössä koko Thaimaan alueella ulkomaalaisten koronarokotuksia varten. Rekisteröitymisongelmissa ota yhteyttä: foreignvac.gmail.comSeuraa muita rokotusmahdollisuuksia myös thailandintervac.com(Linkki toiselle verkkosivustolle) –sivulta.
Voit tiedustella rokotesaatavuutta lisäksi mahdollisesta  terveystietosi omaavasta sairaalasta tai asuinmaakuntasi terveysviranomaisilta.

Suomessa koronarokotusten järjestäminen ja antaminen on annettu kuntien vastuulle ja tehtäväksi.

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut suosituksen kunnille kotikunnattomien rokotusmahdollisuudesta.

Rokotusmahdollisuudesta on poissuljettu matkailijat ja lyhytaikaisesti maassa olevat. Näitä määritelmiä ei ole täsmennetty. Rokotuskunta arvioi kotikunnattoman edellytykset saada koronarokote Suomessa ja tekee lopullisen päätöksen rokotusoikeudesta.

Ennen mahdollista matkaa Suomeen, on hyvä olla yhteydessä oleskelukuntaan Suomessa, tiedustella rokotusmahdollisuutta sekä eri ikäryhmien rokotusjärjestystä.

Suomen suurlähetystöillä ei ole koronarokotteita saatavilla. Thaimaassa ja Suomessa rokotukset järjestetään niin oman maan kansalaisille kuin ulkomaalaisille kansallisten rokotussuunnitelmien ja –järjestysten mukaisesti.

Lisätietoja:

Palvelut

Palvelut ovat pääosin auki. Provinssikohtaisia rajoituksia on kuitenkin asetettu erityisesti ravintola-, viihde- ja vapaa-ajan palveluihin.

Jotkut hotellit ovat vielä kiinni, ja tarjonta avoinna olevien kesken vaihtelee maakunnittain. Myös joitain nähtävyyksiä on suljettu määräajaksi tai toistaiseksi. Tarkista etukäteen matkakohteesi aukioloajat.

Erityisiä palvelurajoituksia on asetettu korkeimman rajoitusluokan (tummanpunainen) alueille ml. Bangkok ja Chon Buri (Pattaya). Tarkempia tietoja löytyy alla lisätietoja-kohdasta.

Viranomaiset vaativat kaikkia palveluntarjoajia noudattamaan asettamiaan COVID-sääntöjä ja -ohjeistuksia. Palveluntarjoajat, kuten kaupat, pankit ja liikenneoperaattorit, edellyttävät asiakkailtaan kasvosuojaimen käyttöä. Lämmönmittaus on yleistä. Lisäksi yritykset voivat vaatia asiakkaita skannaamaan matkapuhelimellaan liikkeen ovelta löytyvän QR-koodin sisään tultaessa sekä sieltä poistuttaessa. Tällä viranomaisten luomalla järjestelmällä pyritään valvomaan tilojen väentiheyttä ja jäljitetään mahdollisia tartuntatapauksia. Käsihuuhteita on yleisesti saatavilla kaupoissa, ostoskeskuksissa ja ravintoissa.

Lisätietoja:

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Rajoitusten kuten kokoontumiskiellon rikkomisesta voi seurata pidätys, sakko ja/tai vankeusrangaistus. Kasvosuojaimen käyttämättä jättämisestä voi seurata max. THB 20000 sakkorangaistus.

Poikkeustilan aikana on noudatettava viranomaisten antamia ohjeita.

Muuta huomioitavaa

Pandemian aikana on ilmennyt tilanteita, joissa ulkomaalaisen pääsy esimerkiksi joihinkin pitkänmatkan busseihin tai yksittäisiin nähtävyyksiin tai palveluihin on saatettu evätä COVID-tilanteeseen vedoten. Mediassa on reagoitu kriittisesti tällaisiin tapauksiin.

Edustuston asiakaspalvelu

Edustuston asiakaspalvelu on avoinna ajanvarauksella. Asiakkaiden määrää edustuston vastaanottotilassa rajoitetaan toistaiseksi.

Lisätietoja:

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.