Koronavirusuutiset Kiinassa

Koronavirusuutiset Kiinassa

Maahantulo on useimmilta ulkomaalaisilta kielletty. Kiina on kuitenkin mahdollistanut ulkomailla oleskelevien Kiinan voimassaolevan oleskeluluvan haltijoille viisumihakuprosessin; pelkällä voimassa olevalla oleskeluluvalla maahan ei pääse. Kaikille Kiinaan saapuville tehdään koronavirustesti ja heidät ohjataan karanteenikeskuksiin kahdeksi viikoksi. Liikkuminen maan sisällä on pääosin normalisoitunut. Seuraamme tilannetta ja tiedotamme siitä myös edustustojen Facebook-sivuilla.

Maahantulosäännökset ja liikkuminen maan sisällä

Kiina on mahdollistanut ulkomailla oleskelevien Kiinan voimassaolevan oleskeluluvan haltijoiden viisuminhakuprosessin. Muutos koskee noin 30:n maan kansalaisia, mukaan lukien kaikki Pohjoismaat. Aiemmin viisumia oli mahdollista hakea vain erityisistä syistä, eikä voimassaolevilla oleskeluluvilla voinut saapua maahan 28.3.2020 alkaen. Muutoksen jälkeen esimerkiksi työperustainen oleskelulupa riittää perusteeksi viisumihakemukselle. Pelkällä voimassaolevalla oleskeluluvalla ei voi edelleenkään saapua Kiinaan ilman 28.3.2020 jälkeen myönnettyä viisumia. 

Kiina vaatii, että kaikkien maahan matkustavien on esitettävä lähtömaassaan enintään kolme päivää ennen lentoa tehdyn koronavirustestin negatiivinen testitulos. Lisäksi Suomesta Kiinaan matkustavien tulee lähettää negatiivinen koronatestitulos vielä ennen matkaa Kiinan Suomen-suurlähetystöön Helsinkiin ja pyytää heiltä vahvistuksen matkustamiseen. Lisätietoja saa Kiinan Suomen-suurlähetystöstä www.chinaembassy-fi.org/eng/lsfw/t1809485.htm

Kiinassa kaikille ulkomailta saapuville tehdään pakollinen koronavirustesti ja heidät ohjataan keskitettyihin karanteenikeskuksiin 14 päiväksi omakustanteisesti.

Maan sisäinen matkustaminen on sallittu eikä karanteenimääräyksiä Manner-Kiinan sisällä ole mahdollisia väliaikaisia poikkeustapauksia lukuun ottamatta. Nopeisiin muutoksiin tilanteessa suositellaan kuitenkin varautumaan. 

Tiettyihin julkisiin tiloihin (kuten kauppoihin ja ravintoloihin) ei pääse sisään, ellei ole ladannut puhelimeensa Alipay- tai WeChat -seurantasovellusta, ja se näyttää vihreää koodia. Kaupunkikohtaisen vihreän koodin pitäisi saada automaattisesti, mikäli ei ole ollut 14 vuorokauden sisällä ulkomailla tai tietyillä alueilla, jotka on määritelty korkean riskin alueiksi. Käytännössä kuitenkin koodien kanssa on ollut ongelmia maan sisäisen matkustamisen yhteydessä, etenkin ulkomaalaisten kohdalla. Terveyssovellus on vaatinut uutta 14 vuorokauden karanteenia, vaikka se on vastoin voimassa olevia määräyksiä.

Lisätietoja (englanniksi):

Kiinan ulkoministeriön kotisivut

Kiinan siviili-ilmailuviranomaisen CAAC:n kotisivut
 

Terveys

Kiinassa uusien tilastoitujen tartuntatapausten määrät ovat laskeneet kokonaisuutena toukokuun alusta lähtien. Pienempiä paikallisia epidemioita ja tartuntaketjuja on lähinnä Pohjois-Kiinassa.

Suuressa osassa maata on lievennetty hengityssuojainten käyttövaatimuksia. Ulkotiloissa maskin käyttö ei ole pakollista, mikäli välimatkan pitäminen muihin ihmisiin on mahdollista. Valtaosa ihmisistä kuitenkin käyttää yhä suu-nenäsuojaa myös ulkoillessa.

Julkisilla paikoilla ja liikennevälineissä kuumetta saatetaan mitata edelleen, ja hengityssuojainten käyttö on pakollista.

Lisätietoja (englanniksi):

Kiinan kansallisen terveysviranomaisen NHC:n kotisivut
 

Edustustojen asiakaspalvelu

Suomen suurlähetystö Pekingissä ja pääkonsulaatti Shanghaissa ovat keskeyttäneet suurimman osan viisumeiden käsittelystä ja Suomen viisumikeskukset (VAC) ovat suljettu toistaiseksi.

Oleskelulupa- ja passihakemusten vastaanotto sekä notaari- ja laillistamispalvelut toimivat edustustoissa normaalisti.

Jos haluat asioida passi-, notaari- tai laillistusasioissa, ota ensin yhteys sähköpostitse: consular.pek@formin.fi (Peking) tai sng.viisumi@formin.fi (Shanghai).

Ota hätätapauksissa virka-ajan ulkopuolella yhteys ulkoministeriön päivystykseen.
 

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.

Lisätietoja:

Edustustot Facebookissa:
Peking
Shanghai

Kiinalaisia englanninkielisiä uutissivustoja:
Xinhua
China Daily
china.org.cn

Shine