Koronavirusuutiset Tunisiassa

Koronavirusuutiset Tunisiassa

Tunisia ei enää 9.11.2020 lähtien luokittele maita eri kategorioihin, vaan säännöt ovat kaikille maahantulijoille samat. Kaikkien maahan saapuvien tulee edelleen esittää negatiivinen PCR-testi, joka on tehty viimeistään 72 h ennen matkustamista. Kaikkien tulee suorittaa pakollinen karanteeni joko kotona tai ennakkoon varatussa hotellissa. Karanteenin pituus on 14 vuorokautta, mutta tätä voi lyhentää seitsemään vuorokauteen (7 vrk), jos tekee uuden koronatestin kuuden vuorokauden kuluttua saapumisesta ja testin tulos on negatiivinen. Matkustaja maksaa itse testin ja mahdollisen hotellikaranteenin kulut. Lisäksi matkailijoiden tulee ennen matkaa täyttää netissä terveysilmoitus https://app.e7mi.tn. Ilmoitus lähetetään netissä ja vastauksena saatu QR koodi tulee esittää sekä lentoasemalla lähtöselvityksessä että Tunisiaan saavuttaessa. Poikkeuksena sääntöihin on aavikolle suuntaavat valmismatkalaiset, joilta ei edellytetä karanteenia.

Maakohtaiset rajoitukset

Tunisia ei enää 9.11.2020 lähtien luokittele maita eri kategorioihin, vaan säännöt ovat kaikille maahantulijoille samat. Kaikkien maahan saapuvien tulee edelleen esittää negatiivinen PCR-testi, joka on tehty viimeistään 72 h ennen matkustamista. Kaikkien tulee suorittaa pakollinen karanteeni joko kotona tai ennakkoon varatussa hotellissa. Karanteenin pituus on 14 vuorokautta, mutta tätä voi lyhentää seitsemään vuorokauteen (7 vrk), jos tekee uuden koronatestin kuuden vuorokauden kuluttua saapumisesta ja testin tulos on negatiivinen. Matkustaja maksaa itse testin ja mahdollisen hotellikaranteenin kulut.  

Lisäksi matkailijoiden tulee ennen matkaa täyttää netissä terveysilmoitus (https://app.e7mi.tn). Ilmoitus lähetetään netissä ja vastauksena saatu QR koodi tulee esittää sekä lentoasemalla lähtöselvityksessä että Tunisiaan saavuttaessa.

Poikkeuksena sääntöihin on aavikolle suuntaavat valmismatkalaiset, joilta ei edellytetä karanteenia. 

On tärkeää, että matkustaja aina tarkistaa viimeisimmät ohjeet lentoyhtiöltään ja paikallisviranomaisilta, myös transit-maiden osalta. 

Koko Tunisian alueella on voimassa yöaikainen ulkonaliikkumiskielto arkipäivisin klo 20-05 ja viikonloppuisin klo 19-05. Maakuntien (gouvernorats) välillä matkustaminen on kielletty ilman ammatillista, lääketieteellistä tai koulutukseen liittyvää poikkeuslupaa. Julkisilla paikoilla yli neljän hengen kokoontumiset on kielletty.

Terveyshuomiot

Tunisia on ilmoittanut 5.8. ottavansa käyttöön maskipakon tietyissä julkisissa tiloissa, kuten asemilla ja kauppakeskuksissa. Viranomaiset ovat julkaisseet seurantasovelluksen tautitapausten seurantaan, mutta käyttö on toistaiseksi ollut rajallista.

 Koronapotilaita hoidetaan sekä julkisissa sairaaloissa että joillakin yksityisklinikoilla. Terveydenhuollon ylikuormittuminen on mahdollista.

Jos henkilö epäilee sairastuneensa koronaan, hänen tulee soittaa paikalliseen hätänumeroon (+216) 190 (SAMU, Services d’aide médicale urgente). Terveydenhoitohenkilökunta tulee potilaan luokse tutkimaan hänet. Jos hätänumero on ruuhkautunut, kannattaa soittaa suoraan terveysasemalle tai -klinikalle. Mahdollisesti tartunnan saaneen ei tule itse saapua terveysasemalle mahdollisen tartunnan välttämiseksi. Lisätietoa koronasta saa terveysviranomaisten infonumerosta (+216) 80 10 19 19.

Edustusto kehottaa seuraamaan paikallisuutisia ja esimerkiksi Tunisian kansallisen sairausobservatorion (Observatoire National des Maladies Nouvelles et Emergentes) tiedotteita viimeisimpien tietojen saamiseksi. Lisätietoa löytyy myös viranomaisten ylläpitämältä COVID-19-Facebook-sivustolta.

Viisumin ja oleskeluluvan jatkaminen

Suomi keskeytti muiden Schengen-maiden tavoin tavanomaisen viisumihakemusten vastaanoton Suomen edustustoissa 19. maaliskuuta alkaen. Viisumihakemuksia ei toistaiseksi oteta vastaan. Edustuston asiakaspalvelu palvelee ainoastaan suomalaisia passiasiakkaita ja tunisialaisia oleskelulupahakijoita ennalta sovitusti.

Edustuston puhelinpalvelu on avoinna klo 8.30 ja 12.30 välisenä aikana.

Yhteystiedot:

P. +216 71 861 777

E-mail: sanomat.tun@formin.fi

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville. Jos matkustusilmoituksessasi ei ole päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10@formin.fi.