Universitetssamarbete kring Östersjön

Tillsammans med det tyska Humboldtuniversitetet och Östersjöregionens universitetsnätverk ordnade Åbo universitet ett seminarium om att utveckla högskolesamarbetet kring Östersjön. Över 50 experter från Sverige, Ryssland, Tyskland, Lettland, Polen och Finland samlades i Åbo i slutet av oktober.

Seminariet var en del av Finlands ordförandeskap i Östersjöstaternas råd. Utbildning och kultur är en av de centrala sektorerna i rådets verksamhet. När det gäller utbildningen bedriver rådet ett nära samarbete med Östersjöregionens universitetsnätverk (Baltic Sea Region University Network, BSRUN).

Forskaren Hanna Smith från Alexandersinstitutet i Helsingfors betonade betydelsen av samförstånd. Forskaren Hanna Smith från Alexandersinstitutet i Helsingfors betonade betydelsen av samförstånd.

Universitetsnätverket grundades år 2000 och för närvarande ingår 30 universitet och forskningsinstitut från sju länder. Den senaste medlemmen är Vitryska statliga universitetet. Åbo universitet är en av nätverkets grundande medlemmar och har i över tio år verkat som aktiv samordnare av verksamheten. Nu har samordningsansvaret deltas mellan FINEC-universitetet i S:t Petersburg och Warmińsko-Mazurski-universitetet i Olsztyn i Polen.

EuroFaculty-samarbete under två decennier

Programmet EuroFaculty inleddes 1993 under ett utrikesministermöte för Östersjöstaternas råd i Finland. De första EuroFaculty-projekten genomfördes i Estland, Lettland och Litauen. Avsikten var att hjälpa de baltiska länderna att förnya undervisningen inom juridik, ekonomi och statslära. Inom ramarna för EuroFaculty utbildades lokala experter, ordnades språkkurser och gästföreläsningar.  

Det senaste EuroFaculty-programmet inleddes 2009 i Pskov i västra Ryssland nära gränsen till Estland och Lettland. Målet är att utveckla programmen för företagsekonomi och företagsledning vid Pskovs statliga universitet. Det praktiska arbetet och samordningen leds av Åbo universitet tillsammans med olika partner. På hösten 2012 inleddes projektets andra skede med mål att starta ett internationellt magisterprogram och att skapa ett regionalt utvecklingsprogram för innovationer och företagsamhet. Projektet avslutas i augusti 2015.

Nya vindar i universitetssamarbetet

EuroFaculty bedömdes vara ett lyckat projekt med klara resultat under seminariet i Åbo. Projekt vid olika universitet har påverkat hela regionens utveckling. När EuroFaculty i Pskov tar slut finns det ändå behov av att se framåt och utveckla nya alternativ.

En ny samarbetsform kunde vara att utveckla ett sommaruniversitet inom ramarna för Östersjöstaternas råd. Humboldtuniversitetet har redan skisserat preliminära planer för konceptet. Under de kommande åren kunde samarbetet bli allt mer interaktivt och utnyttja digitala nätverk, studenternas och lärarnas ökade rörlighet och överväga att rikta undervisning till exempel till företag. Professor Antti Paasio uppmanade också seminariedeltagarna att se utanför Östersjöregionen när man söker nya samarbetsformer.

En internationell panel bollade idéer kring universitetssamarbetets framtid. En internationell panel bollade idéer kring universitetssamarbetets framtid.

Åboseminariet var en lyckad inledning på en diskussion om hur universitetssamarbetet kan utvecklas kring Östersjön. Centret för innovationer och företagsamhet vid Åbo universitet (Business and Innovation Development Unit, BID) håller på med en utvärdering av EuroFaculty-programmets resultat och regionens universitetssamarbete. Utredningen finansieras av Östersjöstaternas råds mekanism för att finansiera regionala projekt  Project Support Facility.

Läs mera:

Mera om EuroFaculty på webbplatsen för sekretariatet för Östersjöstaternas råd: www.cbss.org(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)