Vastuullisuutta vietnamilaisilla tehtailla

Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus on tukenut hanketta, jolla parannettiin työoloja ja henkilöstön asemaa Ho Chi Minhin ympäristössä sijaitsevilla tehtailla. Suomen suurlähetystön edustaja kävi paikan päällä katsomassa, miten parannukset työoloissa vaikuttavat työntekijöiden elämään käytännössä.

Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen (SASK) yhdessä australialaisen kansalaisjärjestön kanssa tukemassa hankkeessa oli mukana 15 tehdasta. Ne vievät tavaroita pääasiassa ulkomaille, ja kohtaavat siksi ulkomaisilta ostajilta tulevan paineen vastuullisempien toimintatapojen kehittämisestä. Suurin osa tehtaista toimittaa tavaraa myös Suomeen. Kesko, Tuko ja Stockmann ovatkin olleet kumppaneina hankkeessa ja niin voineet vaikuttaa ostamiensa tuotteiden vastuulliseen tuotantoon.

Tavoitteena on, että hankkeeseen osallistuneet yritykset täyttäisivät eurooppalaisen Business Social Compliance Initiative (BSCI) -standardin mukaiset vastuullisen toiminnan kriteerit. BSCI on laajin yrityslähtöinen aloite sosiaalisen vastuun parantamiseksi jakeluketjussa. Sen avulla kehitetään Euroopan yhteistä seuranta- ja tehtaiden kehitysohjelmaa yhdistämällä eri yritysten sosiaaliseen säännöstöön liittyviä menettelyohjeita ja seurantajärjestelmiä. Aloitteessa on mukana yli 160 jäsentä; pääosin tukkukauppiaita sekä teollisuus- ja tuontiyrityksiä 11 maasta.

Quoc Tuan -vaatetehdas, Ho Chi Minh, Vietnam. Kuva: Irene Leino Quoc Tuanin vaatetehdas työllistää 250 ihmistä. Kuva: Irene Leino

Yritysten yhteiskuntavastuulle uusi merkitys

Yritysten yhteiskuntavastuu on melko uusi käsite Vietnamissa sellaisena kuin se tunnetaan meillä. Kommunistisessa Vietnamissa vielä 1980-luvulla valtio omisti kaikki yritykset, joilla oli oma tapa huolehtia työntekijöistään. Ulkomaisten yritysten saavuttua maahan ja talouden auettua myös yksityisille vietnamilaisille yrityksille vastuullisuuden käsite on saanut uuden merkityksen. Kansainvälisillä järjestöillä, kansalaisjärjestöillä ja muilla avunantajilla on ollut joitain yritysten yhteiskuntavastuuseen liittyviä projekteja Vietnamissa. Tehtävää on vielä paljon. Työntekijöiden oikeuksia ei tunneta ja työolot monissa tehtaissa ovat suorastaan vaarallisia.

SASKin vuonna 2006 aloittamaan projektiin lähti mukaan 19 yritystä (yhteensä 23 tehdasta), joista muutama jättäytyi pois matkan varrella. Mukana oleville yrityksille on tehty kaksi auditointia. Niiden välissä yrityksillä oli aikaa parantaa asioita, jotka eivät läpäisseet ensimmäistä auditointia.  Ensimmäisellä kierroksella auditoitiin 18 tehdasta ja toisella 15.

Ongelmina työnjohto ja työehdot

Yritysten lähtötasoa ja kamppailua tavoitteiden saavuttamiseksi kuvaa hyvin se, että ensimmäisen auditoinnin jälkeen ainoastaan yksi tehdas sai BSCI-standardin. Toisen auditointikierroksen jälkeen tilanne ei ollut juurikaan parantunut: hyvä taso myönnettiin ainoastaan yhdelle uudelle yritykselle. Suurimmat ongelmat tuntuivat liittyvän työnjohtoon tai työturvallisuuteen ja työntekijöiden oikeuksiin kuten työpäivän pituus, ylityö- ja muut korvaukset. Lapsityövoimaa huomattiin vain yhdessä tehtaassa ensimmäisen auditoinnin aikana ja tilanne sielläkin oli korjattu toiseen auditointiin mennessä.

Huonekalutehdas Dafi Ho Chi Minhissä. Kuva: Irene Leino Dafin huonekaluja tuodaan myös Suomeen. Kuva: Irene Leino

Hankkeen päätösseminaarin yhteydessä vierailimme kahdessa tehtaassa. Kävimme ensin Dafi-nimisessä tanskalaisomisteisessa huonekalutehtaassa, jossa valmistetaan puutarhahuonekaluja. Tehtaassa on 800 - 1 000 työntekijää sesongin mukaan. Sen tärkeimmät markkina-alueet ovat Pohjois-Eurooppa, Saksa, Ranska ja Yhdysvallat. Tehdas myy tuotteitaan myös Suomeen, jossa asiakkaina ovat Kesko, Isku, Sotka ja Vepsäläinen. Huonekaluja myydään myös Bauhausissa, joka on suurimpia asiakkaita.

Ilmainen lounas ja sairastupa houkuttelevat pysymään työpaikassa

Tehdas on ollut mukana projektissa alusta lähtien. Työoloja on parannettu muun muassa rakentamalla työntekijöille ilmaisen lounaan tarjoava kanttiini ja sairastupa ensiapuhoitoa varten. Myös työtilojen väljyyttä on parannettu. Tehtaanjohtaja Carsten Lehnin mukaan työntekijöiden vaihtuvuus on vähentynyt ja kommunikaatio johdon ja työntekijöiden välillä on parantunut.

Quoc Tuan -vaatetehdas, Ho Chi Minh, Vietnam. Kuva: Irene Leino Vaatetehdas haluaa pitää kiinni työntekijöistään. Kuva: Irene Leino

Kävimme tutustumassa myös vuonna 1989 perustettuun Quoc Tuan -vaatetehtaaseen Ho Chi Minhin esikaupunkialueella. Tehtaassa on noin 250 työntekijää.

Se valmistaa pääasiassa talvivaatteita ja housuja mutta myös muita vaatteita, joita se vie Euroopan ja Yhdysvaltain markkinoille. Suomessa niitä ostaa Kesko, ja tehtaan valmistamia vaatteita on myynnissä esimerkiksi Citymarketeissa.

Maalta tulleet siirtotyöläiset tekevät pitkää päivää

Vietnamin tehtaissa työskentelee yleensä laittomia siirtolaisia Vietnamin maaseudulta. He ovat tulleet kaupunkiin tienaamaan rahaa, jota he lähettävät perheelleen kotipaikkakunnalle.

Tehtaan suurimpia ongelmia on se, että sillä ei ole riittävästi työvoimaa. Koska tehdas sijaitsee Ho Chi Minhin esikaupunkialueella, asuntojen vuokrat ovat kalliimpia kuin kaupungin ulkopuolella.  Työn perässä maaseudulta muuttaneet työskentelevät mielummin kaupungin ulkopuolella.

Niinpä tehtaalle on tärkeää pysyä mukana ohjelmassa ja kohentaa työtyytyväisyyttä, jotta työntekijät pysyisivät töissä. Tehtaanjohtaja Cao Thi Phucin mukaan on edullisempaa pitää kiinni vanhoista työntekijöistä kuin etsiä jatkuvasti uusia työntekijöitä.

Tuottavuus parantunut työtyytyväisyyden kasvaessa

Quoc Tuan -vaatetehdas, Ho Chi Minh, Vietnam. Kuva: Irene Leino Valaistusta on lisätty ja ilmastointia parannettu. Kuva: Irene Leino

Projektin myötä työntekijät ovat saaneet tietoa oikeuksistaan ja heidän työolojaan on parannettu esimerkiksi lisäämällä valaistusta ja parantamalla ilmastointia. Työpäivän pituutta on pyritty rajoittamaan. Se ei kuitenkaan ole ongelmatonta, sillä osa maalta muuttaneista on tullut kaupunkiin vain ansaitakseen rahaa ja haluaisi siksi tehdä töitä niin paljon kuin mahdollista.

Kumpikaan vierailemistamme tehtaista ei ollut vielä saavuttanut BSCI-standardia. Myönteistä olivat kuitenkin halu parantaa työoloja ja jo nyt tehdyt parannukset. Molempien tehtaiden johto oli havainnut hankkeesta koituneet hyödyt työtyytyväisyyden parantumisena, mikä näkyi tuottavuuden kasvuna ja työntekijöiden vaihtuvuuden selvänä pienentymisenä. 

Irene Leino

 

Työolot ja yhteiskuntavastuu -hanke

  • Suomen Ammattijärjestöjen Solidaarisuuskeskus SASK, kumppanina Vietnamin keskuskauppakamari VCCI ja Vietnamin keskusammattijärjestö VGCL
  • Kesto 2006 - 2008
  • Budjetti 2008: 40 000 euroa
  • SASK on ulkoministeriön kumppanuusjärjestö.