Syksyn 2013 kulttuurialan kehitysyhteistyön tuet myönnetty

Ulkoasiainministeriö on myöntänyt tukea vuoden 2013 toisella hakukierroksella 11 kulttuurialan kehitysyhteistyöhankkeelle yhteensä 199 550 euroa.

Ulkoasiainministeriö myöntää vuosittain tukea hankkeille, jotka edistävät kehitysmaiden ja Suomen kulttuurialan toimijoiden yhteistyötä ja tukevat moniarvoista kulttuurin kehittämistä. Hankkeiden toteuttajia voivat olla kulttuurivaikuttajat tai –järjestöt sekä paikalliset ja kansalliset kulttuurielimet ja oppilaitokset.

Hanketukien myöntämisessä käytetyt perusteet

Syksyn hakemuksia arvioitaessa otettiin huomioon Suomen kehityspoliittisen ohjelman periaatteet, jotka painottavat köyhyyden vähentämistä, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien edistämistä sekä kestävää kehitystä. Erityistä huomiota kiinnitettiin koulutusmahdollisuuksien parantamiseen, kehitysmaiden kulttuurin ja kulttuuri-identiteetin tukemiseen sekä pysyvien yhteistyöverkostojen luomiseen.
Hankkeita arvioitiin asetettujen tavoitteiden, kohderyhmien ja kehitysvaikutusten perusteella. Huomiota kiinnitettiin myös hankkeiden paikallisiin kumppaneihin, hankkeiden jatkomahdollisuuksiin sekä rahoitussuunnitelmaan.

Tukea saaneet hankkeet ja niiden painopisteet

The Institute for Blind of Paraná / Suomen suurlähetystö, Brasilia; José Maria Santos Theatre

Hanke: Optical Illusion – How much we miss the word!!!

Hankkeessa toteutetaan teatterityöpajoja näkeville ja näkövammaisille lapsille ja nuorille. Työpajoissa järjestetään teatterikoulutusta yhtäläisissä sensoriaalisissa olosuhteissa. Näkevät saavat myös kokemuksen siitä, mitä on olla sokea. Hankkeen tavoitteena on tunnustaa näkövammaisten oikeus olla osaavia ja pystyviä ihmisiä yhteiskunnassa, jossa pelkkä näkövamma usein tarkoittaa sitä, että henkilö sysätään yhteiskunnassa ja jopa omassa perheessään syrjään. Konkreettisena tavoitteena on lisätä audiomahdollisuuksia kulttuurilaitoksissa ja saada ne kouluttamaan henkilökunta palvelemaan näkövammaista yleisöä.

ValoAurinko ry / Logonen lapset ry; ValoAurinko tuotanto osk; Sun in eye Productions, Association des Jeunes Dray-Ngolo, Culturama

Hanke: Etelä-Tshadin käsityöperinteen jakaminen ja uudelleen juurrutus median keinoin

Hankkeen teemat ovat kulttuurisen käsityöperinteen jatkumisen tukeminen, kulttuurisen identiteetin vahvistuminen ja perinnekäsityöläisyyden vahvistuminen ammattina ja elinkeinomuotona. Hanke toimii myös pilottihankkeena elokuvatyöskentelyn soveltamisesta kehitysyhteistyöhön. Hankkeessa toteutetaan Etelä-Tshadissa yhdistettyjä perinnekäsityö- ja elokuvapajoja 10-20 –vuotiaiden lasten ja nuorten kanssa. Lapset ja nuoret työstävät perinnekäsitöiden ohella lyhytelokuvia, joiden avulla tutkitaan käsitöihin liittyviä tarinoita ja kulttuurista perimätietoa. Pitkän tähtäimen kehitystavoitteet ovat perinnekäsityötaitojen mahdollisuuksissa työllistää nuoria.

Consejo para Innovar la Tradicion Ceramica de Oaxaca (The Council to Innovate Pottery Tradition in Oaxaca, Mexico) / Architects/Designers Pekka Harni ja Yuka Takahashi, Helsinki

Hanke: Mexican-Finnish workshop on participatory design in ceramics for sustainable, reinvigorated handicraft products in Oaxaca

Meksikolainen kansalaisjärjestö kutsuu Suomessa olevat arkkitehdit, Harnin ja Takahashin pitämään kolmen viikon työpajan kohdemaan alkuperäiskansan keramiikka-artesaanien ja kaupunkilais- suunnittelijoiden kanssa Oaxacaan. Työpajaosallistujat tekevät työtä pienissä, monitieteellisissä ryhmissä, käyttäen savea ja muita erilaisia innovaation lähteitä ja ideoiden uusia tyylejä tai tuotteita vanhojen perinteiden ja asiantuntemuksen pohjalta. Kehitysvaikutuksia ovat tasa-arvon edistäminen, eriarvoisuuden vähentäminen, ilmastokestävyyden lisääminen ja osallistavan vihreän talouden ja tätä kautta työllisyyden edistäminen parantamalla toimeentulomahdollisuuksia perinteisten keramiikkatöiden sektorilla.

Aalto University, School of Arts, Design and Architecture, Department of Media / Cape Peninsula University of Technology – Department of Informatics and Design

Hanke: TalkootTAXI

Hanke toteutetaan vanhan, käyttämättömän kirjastobussin avulla. Bussiin sijoitetaan kiertävä "design piste", jonka välityksellä linkitetään Kapkaupungin yli 100 hallinnollisella alueella eri yhteisöjen tekemät toimet. Näin ollen bussi toimii linkkinä WDC Cape Town 2014:een. Bussia ja sen sisältämää konseptia käytetään hyväksi sekä muodollisten että epämuodollisten keskustelujen aloittamiseen yhteisöissä, aiheena paikallisen kulttuurin ja eri kulttuurit ylittävien toimien luomat mahdollisuudet. Projektin päätavoite on kansalaisyhteiskunnan kehittäminen ja julkisten palveluiden saatavuuden parantaminen designia ja design-ajattelua hyödyntäen. Tavoitteena on edistää yhteiskuntaan integroitumista sekä vähentää syrjäytymistä.

REVIVE ry / Moravian kulttuurikeskus (Centro de Desarrolo Cultural de Moravia)

Hanke: Kolumbialaisten nuorten aktivointi- ja voimaannuttamisprojekti

Tavoitteena on järjestää kaksi ilmaista kulttuuritapahtumaa Moraviassa ja sitä kautta tarjota alueella asuville nuorille elämäntaitoja, tietoa ihmisoikeuksiin ja terveyteen liittyvistä kysymyksistä sekä koulutus-, työllistämis- ja harrastusmahdollisuuksista. Hankkeella pyritään vähentämään Moraviassa esiintyvää taloudellista ja sosiaalista eriarvoisuutta ja nuorten syrjäytymistä jakamalla tietoa koulutus- ja työllistämismahdollisuuksista sekä parantamalla asukkaiden osallistumismahdollisuuksia alueella järjestettävään toimintaan. Kulttuuritapahtumat: Elävä kirjasto ja ihmisoikeudet, joka toimii kuten tavallinenkin kirjasto, paitsi että kirjojen sijaan lainataan oikeita ihmisiä keskustelua varten. Elämäntaidot tapahtumasta kerätään myös kuvamateriaalia, jota levitetään sosiaalisen median avulla laajalle yleisölle.

Lapin yliopisto/Taiteiden tiedekunta / Ombetja Yehinga Organisation, Namibia; College of the Arts, Namibia; South African San Institute, South Africa; Cape Peninsula University of Technology, Faculty of Informatics and Design, South Africa; Mui-Pi ry

Hanke: Unelmien maailma 2: Palvelun koemallin rakentaminen; jatkohanke v. 2012 tukea saaneelle hankkeelle

Hankkeessa toteutetaan namibialaisten ja etelä-afrikkalaisten nuorten kanssa kaksi palvelumuotoilun työpajaa. Niissä kehitetään menetelmiä, jotka auttavat nuoria osallistamaan muita nuoria ja sidosryhmiä oman yhteisön palveluiden kehittämiseen luovia ja taiteen keinoja hyödyntäen. Projekti on saanut virallisen hyväksynnän ja ilmoituksen, että se on virallinen osa WDC Cape Town 2014 –ohjelmaa. Projektin tärkeimpänä tavoitteena on vähentää nuorten työttömyyttä ja syrjäytymistä. Tavoitteena on tuottaa arkeen sopivia lähidemokratiaa ja osallisuutta lisääviä sekä palvelujen kehittämiseen sopivia työkaluja.

Osuuskunta Icebreaker Productions (IBP) / Neemaland Queens and Kings Children’s Centre; Toku child Care Centre; Skiza Afrika Talent Centre

Hanke: Rainbird Tales Kenya – Environment through the Eyes of Slum Children

Hankkeen tarkoitus on avata Kabiria-slummissa asuvien lasten mieli ja aistit ympäristölle ja oman maan luonnon kauneudelle luovien toimintojen ja osallistumisen avulla sekä opettaa lapsia kunnioittamaan elämää ja suojelemaan luontoa. Osallistumisen kautta lapset saavat lisää itseluottamusta ja oppivat luovaa ajattelukykyä sekä uskoa parempaan huomiseen. Tyttöjen osallistumiseen ja sukupuolten väliseen tasa-arvoon kiinnitetään erityistä huomiota. Pitkällä tähtäimellä lapset muokkaavat slummin asukkaiden asenteita vaikuttamalla ystävien ja aikuisten suhtautumiseen ympäristökysymyksiin ja auttamalla heitä ymmärtämään puhtaan ympäristön merkityksen omaan henkiseen, fyysiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin.

Art in Tanzania ry / Art in Tanzania; Sanaa Sana –yhtye; Dar Creators –yhtye

Hanke: Mamojen laulut

Hankkeen aikana kerätään tansanialaisia lastenlauluja, jotka sitten nuotinnetaan ja äänitetään. Laulujen keräyksen suorittaa suomalainen musiikkipedagogi yhteistyössä tansanialaisen muusikon kanssa. Kerätyt laulut ovat niitä, joita mamat laulavat lapsilleen, tai joita lapset laulavat keskenään leikkiessään. Tarkoituksena on säilyttää tansanialaista kulttuuriperimää ja osallistuttaa erityisesti tansanialaiset naiset sen säilyttämiseen. Tansanialaista lastenmusiikkia ei juurikaan ole saatavilla äänitteinä, jolloin se jää muunkielisen lastenmusiikin varjoon. Hankkeen tavoite on nostaa lastenmusiikin arvostusta Tansaniassa ja tansanialaisten naisten omanarvontuntoa musiikin osaajina, välittäjinä ja kehittäjinä.

Nomadi ry /Alpo Aaltokoski Company; Arja Raatikainen & Co; M.A.D. Tanssimaisterit ry

Hanke: Suomi-Nicaragua, taiteellis-pedagoginen yhteistyö

Alpo Aaltokoski Company (5 hlöä) matkustaa Nicaraguaan marraskuussa esiintymään Keski-Amerikan kv. tanssifestivaaleilla sekä Managuan suurlähetystön järjestämässä jäähyväistapahtumassa (sl:n lakkauttaminen 12/2013). Companyn taiteilijat pitävät Nicaraguassa työpajoja ammattilaisille ja opettavat lapsia Escuela de Danza –koulussa. Yhteistyöllä pyritään edesauttamaan nicaragualaisen tanssipedagogikoulutuksen perustamista. Tanssitaide kehittyy vain pitkäjänteisellä ja suunnitelmallisella työllä ja tämä puolestaan edellyttää, että Nicaragua pystyisi itse kouluttamaan pedagogeja. Koreografisten työpajojen lisäksi järjestetään työpajoja valo- ja pukusuunnittelusta. 

Club of Helsinki (COH) / useita

Hanke: Cape Town Mobile City Lab – Citizens for Recycling

Projektin tarkoitus on lanseerata ja testata mobiilipalvelun betaversio. Mobiilipalvelu kutsuu kansalaisia ”jakamaan” kierrätettävän materiaalin tiettyihin paikkoihin, joissa kansalaiset pakkaavat tyhjät tölkit ja muovipullot jätesäkkeihin. Sijainnin paikantamiseksi he käyttävät mobiilipalvelua (geotag), minkä jälkeen eri ihmiset keräävät säkit ja myyvät materiaalin kierrätyskeskuksiin. Hankkeen toteuttamisessa sitoutetaan useita paikallisia kumppaneita. Yhteistyössä Kapkaupungin kanssa kutsutaan projektiin mukaan kansalaisjärjestöjä, kouluja ja yhteisöjä palvelun esittelemiseksi ja palautteen saamiseksi. Projektin olisi tarkoitus olla valmis v. 2014 WDC Cape Town’in aikana.

Shiffa ry / SOCSA Somaliland Culture and Sports Association

Hanke: Animaatiotyöpaja tytöille ja naisille Hargeisassa

Tarkoituksena on järjestää kuukauden kestävä animaatioelokuvatyöpaja 6-8 tytölle ja nuorelle naiselle. Suomalaiset kouluttajat opastavat animaation tekemistä käsikirjoittamisesta lähtien kaikkine vaiheineen. Tuloksena on taitojen oppimisen lisäksi ryhmätyönä tehdyt harjoituselokuvat. Aiheita elokuviin haetaan tyttöjen omista kokemuksista ja ympäristöstä. Arkojakin aiheita voidaan käsitellä luovasti erilaisten hahmojen kautta. Elokuvat julkaistaan sosiaalisessa mediassa ja muilla internetsivustoilla. Animaatioelokuvien levittämisen kautta pyritään saamaan aikaan julkista keskustelua, vaikuttamaan asenteisiin ja käyttäytymiseen niin, että naisiin kohdistuva väkivalta, ahdistelu ja syrjintä vähenevät ja ongelmiin puututaan vahvemmin myös päättäjätasolla.
 

kulttuuri