Rasismiraportissa suosituksia Suomelle

Suomea koskeva rasismiraportti julkaistiin 24. toukokuuta. Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen komissio ECRI julkisti Suomea käsittelevän rasismiraporttinsa torstaina 24. toukokuuta ulkoministeriön tiedotustilaisuudessa. Raportin sävystä voidaan päätellä asioiden menneen Suomessa parempaan suuntaan, arvioi Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden vastaisen komission ECRI:n suomalaisjäsen, professori Lauri Hannikainen.

Uusimmassa, ja samalla kolmannessa Suomea koskevassa raportissa tarkastellaan erityisesti sitä, onko ECRI:n kahden edellisen Suomi-raportin keskeisiä suosituksia noudatettu ja toteutettu ja missä määrin toimenpiteet ovat onnistuneet ja olleet tehokkaita, kertoi raporttia esitellyt yksikönpäällikkö Arto Kosonen ulkoministeriöstä. Kosonen korosti hallituksen suhtautuvan raporttiin vakavasti. ECRI on riippumaton asiantuntijaelin, mutta toimii Euroopan neuvoston puitteissa. Suomen raportin laadintaan liittyy komission viime syksynä tekemä maavierailu Suomeen, hän lisäsi.

Raportin laadinta vuoropuhelun kautta

Lauri Hannikainen, Arto Kosonen ja Mikko Puumalainen ulkoministeriössä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Professori Hannikainen kertoi, että komissiossa on yksi jäsen jokaisesta Euroopan neuvoston jäsenvaltiosta. Komissio päättää kuitenkin itsenäisesti raporttiensa ja suositustensa sisällöstä. Raportissa annetut suositukset ovat käytännönläheisiä, ja niissä on kyse pikemminkin vuoropuhelusta hallitusten kanssa kuin valtioiden sopimusrikkomuksista huomauttamisesta.

Vähemmistövaltuutettu Mikko Puumalainen kommentoi tiedotustilaisuudessa raporttia asiakaskunnan näkökulmasta. Hän kehui raporttia asiantuntevaksi ja käytännönläheiseksi ja totesi sen olevan arvokas työkalu rasismin vastaisessa työssä. Puumalainen katsoi, että raportin antamisen jälkeen on hallituksen vuoro arvioida ne toimenpiteet, joihin raportin johdosta ryhdytään.

ECRI:ltä lukuisia suosituksia

ECRI kiinnittää suosituksissaan huomiota muun muassa romanien asemaan, rasistiseen koulukiusaamiseen sekä tiedotusvälineiden uutisointiin. Romanit kohtaavat syrjintää muun muassa koulutuksen, asumisen sekä työllisyyden osalta. Raportissa on myös suosituksia turvapaikanhakijoiden tilanteesta ja venäjänkielisen vähemmistön asemasta Suomessa.

ECRI:n edellinen raportti julkaistiin vuonna 2002. Nyt julkaistun raportin mukaan tämän jälkeen Suomessa on tapahtunut myös positiivista kehitystä. Suomi on muun muassa ratifioinut syrjinnän kieltoa koskevan Euroopan ihmisoikeussopimuksen 12. lisäpöytäkirjan ja vahvistanut rasismin ja rotusyrjinnän vastaista oikeudellista ja institutionaalista toimintakehystä.

Myös vähemmistövaltuutetun työtä ja syrjintälautakunnan perustamista kiitettiin, mutta samalla kehotettiin viranomaisia ryhtymään lisätoimiin voimavarojen lisäämiseksi, jotta nämä pystyvät toimimaan tehokkaasti. Molempien itsenäisyyden turvaamiseksi tarvittavien takuiden riittävyyttä kehotettiin myös arvioimaan.

Haasteita Suomessakin edelleen

Kehityksestä huolimatta tiettyjä rasismiin ja suvaitsemattomuuteen liittyviä ongelmia esiintyy ECRI:n mukaan edelleen. Tästä syystä tarvitaan johdonmukaisempaa julkista sitoutumista rasismin ja rotusyrjinnän vastaiseen toimintaan. Viranomaisten tulisi tehostaa pyrkimyksiään voimassaolevien rasismin ja rotusyrjinnän vastaisten rikoslain säännösten täytäntöönpanon kehittämiseksi.

Lisäksi ECRI suosittaa erityisesti, että yhdenvertaisuuslain soveltamiseen täysimittaisesti työsyrjintää koskevissa tapauksissa kiinnitetään huomiota.

Riippumaton asiantuntijaelin

ECRI on Euroopan neuvoston asettama riippumaton ihmisoikeustilannetta seuraava toimielin, joka on erikoistunut rasismiin ja suvaitsemattomuuteen liittyviin kysymyksiin. Komission jäsenet ovat riippumattomia ja puolueettomia henkilöitä, jotka on nimitetty tehtävään moraalisen vaikutusvaltansa perusteella. He ovat tunnustettuja asiantuntijoita rasismin, muukalaisvastaisuuden, antisemitismin ja suvaitsemattomuuden alalla.

Yksi ECRI:n työohjelman keskeisistä osa-alueista on sen maakohtainen lähestymistapa, jonka avulla se analysoi rasismiin ja suvaitsemattomuuteen liittyvää tilannetta kussakin Euroopan neuvoston jäsenvaltiossa ja tekee ehdotuksia ja esityksiä havaittujen ongelmien ratkaisemiseksi.

ECRI:n verkkosivut(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

 

 

ihmisoikeudet