Nepalin ensimmäiseksi presidentiksi maltillinen madhesi

Nepalin perustuslakia säätävä kansalliskokous valitsi eilen maan ensimmäiseksi presidentiksi tohtori Ram Baran Yadavin. Myös varapresidentti on madhesi.

Ram Baran Yadav edustaa Nepalin kongressipuoluetta (NC). 20. heinäkuuta pidetyssä vaalissa jouduttiin uusintakierrokselle, jossa NC sai maltillisen madhesiehdokkaansa taakse viime hetkellä sekä Nepalin kommunistipuolueen - United Marxist Leninist (UML) että Madhesi People's Rights Forum -puolueen (MPRF).

Varapresidentiksi valittiin myös madhesi, MPRF:n ehdokas Paramaranda Jha. Madhesien tuomisella mukaan poliittiseen prosessiin tulee olemaan vakaannuttava vaikutus.

Maoistien johtaman hallituksen muodostaminen näyttää olevan vaakalaudalla nyt, kun vastassa on NC:n, UML:n ja MPRF:n yhteenliittymä, vaikkakin hauras.

Poliittinen kuvio muuttuu jatkuvasti

Vaalit osoittivat poliittisen kartan ja valtasuhteiden muuttuneen ja lojaliteettien vaihtuvan tarvittaessa nopeaan tahtiin. Konsensuspolitiikka ja puolueiden välinen luottamus on hajoamassa. Pääpuolueilta vaaditaan jälleen yhteistä poliittista tahtoa viedä eteenpäin´sekä rauhanprosessia että perustuslakiprosessia.

Maoistit ja UML olivat alustavasti sopineet muodostavansa hallituksen yhdessä pienempien vasemmistolaispuolueiden kanssa. UML:n suostumus oli saatu vastineeksi luvatusta presidentin paikasta. Maoistit eivät kuitenkaan voineet hyväksyä UML:n ehdokasta Madhav Kumar Nepalia, joka on UML:n entinen puheenjohtaja. Samaan aikaan NC pyrki saamaan nykyistä pääministeri Koiralaa yhteiseksi presidenttiehdokkaaksi.

Maoistit katsoivat, että seremoniaalisen presidentin tulisi olla neutraali ja vähemmistöryhmän edustaja. Kun yhteistyö UML:n kanssa katkesi heidän ehdokasvaatimukseensa, maoistit saivat taakseen kolme madhesipuoluetta ehdottamalla presidenttiehdokkaaksi vanhaa tasavaltalaista Terain edustajaa Ram Raja Prasad Singhia. UML vastasi omalla ehdokkaallaan ja NC nimeämällä oman madhesi-ehdokkaan Dr. Ram Baran Yadavin.

Seuraavana aamuna, vaalipäivänä, NC ja UML liittoutuivat ja myös MPRF loikkasi NC:n ehdokkaan taakse, mikä takasi voiton. Tässä maoistit kokivat tavallaan voiton, sillä valituiksi tulivat ns. inklusiiviset ehdokkaat.

Maoistien voitettua perustuslakia säätävän kansalliskokouksen vaalit huhtikuussa maan perinteisesti kahden suurimman puolueen (NC ja UML) jälkeen neljänneksi suurimmaksi puolueeksi nousi Etelä-Nepalin asukkaiden oikeuksia ajava MPRF. Madhesi-puolueet ovat tuoneet uuden ennalta tuntemattoman tekijäryppään kuvaan.

Hallitusta ei ole saatu muodostettua, vaikka vaaleista on kulunut jo yli kolme kuukautta. Kun uusi hallitus aikanaan saadaan koottua, sen edessä on pitkä asialista: armeijoiden integroiminen, turvallisuustilanteen parantaminen, siirtymäajan oikeuden toteuttaminen, maan sisäisten pakolaisten kotiuttaminen, takavarikoidun omaisuuden palauttaminen.

Suurena uhkana hallituksen vakaudelle tulee olemaan jo nyt vaikea polttoainepula ja ruokakriisi.

Rauni Haapamäki, Katmandu

 

Presidentin tehtävät väliaikaisen perustuslain mukaan

  • Valtion päämies.
  • Suojella ja varmistaa perustuslain toteuttamista.
  • Nepalin armeijan ylin johtaja.
  • Oikeus julistaa poikkeustila hallituksen suosituksesta.
  • Kutsua kokoon ja päättää parlamentin istunnot.
  • Presidentti on virassaan kunnes parlamentti on saattanut voimaan uuden perustuslain.
  • Presidentin voi erottaa virastaan, jos hän jättää erohakemusen, jos virkasyytealoite on langetettu häntä vastaan 2/3 enemmistöpäätöksellä tai jos hän kuolee.
  • Varapresidentti toimii presidentin sijaisena hänen poissaollessaan.

 

Lisää aiheesta:

Nepalnews.com: From a farmer's son to first president of republic Nepal(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)