Minister Hautala: Utsläppshandeln kan få utvecklingsanslagen att växa igen

Utvecklingsminister Heidi Hautala är nöjd över att de ekonomiskt osäkra tiderna inte märkbart påverkat finländarnas vilja att bära sitt samhällsansvar. Enligt en opinionsundersökning som publicerades på tisdagen, utförd av marknadsundersökningsföretaget Taloustutkimus, vill en majoritet av finländarna att utvecklingsanslagen hålls på nuvarande nivå eller höjs.

Vi måste bättre än tidigare redogöra för hur utvecklingsanslagen används och vad vi uppnår för resultat genom dem, betonade minister Hautala. Foto: Eero Kuosmanen Vi måste bättre än tidigare redogöra för hur utvecklingsanslagen används och vad vi uppnår för resultat genom dem, betonade minister Hautala. Foto: Eero Kuosmanen

”Regeringen har dessutom politiskt förbundit sig att rikta intäkterna från handeln med utsläppsrätter till utvecklingssamarbete”, betonade utvecklingsminister Heidi Hautala under presskonferensen när opinionsundersökningen publicerades.

På grund av regeringens budgetbeslut förra hösten och denna vår har utvecklingsanslagens andel av bruttonationalprodukten avvikit från den tidigare jämnt stigande kurvan. När utvecklingsanslagens andel av bruttonationalinkomsten förra året var 0,56 procent stannar de budgeterade medlen för i år enligt förhandsuppgifter på 0,52 procent.

Utvecklingen är oroväckande med tanke på att Finland som medlem i EU förbundit sig till att utvecklingsanslagen ska vara 0,7 procent av BNP 2015. Utvecklingsminister Hautala hävdar att utsläppshandeln erbjuder en viktig metod för att lyckas fylla gapet.
”Jag förväntar mig att Finland ingår konkreta förbindelser så snart som möjligt för att åtgärda detta. Utsläppshandelsperioden börjar i början av nästa år.”

Procedurerna måste ännu slipas. Man kan inte veta på förhand hur stor vinst utsläppshandeln inbringar, vilket är problematiskt med tanke på planeringen av utvecklingssamarbetet.

Den internationella utvecklingen oroar

Internationellt var 2010 toppåret inom offentlig utvecklingsfinansiering, men förra året sjönk anslagen med tre procent, på grund av att EU-länder i ekonomisk kris, som till exempel Spanien, skar ner i sin utvecklingsfinansiering.

Enligt Hautala har utvecklingsfinansieringens riktning kommit upp också i internationella diskussioner, senast under ett möte med Östtimors statsledning.
”Det påpekas att EU nog har råd att stödja europeiska stater som misskött sin ekonomi med hundratals miljarder, men löftet om 0,7 procent till de fattiga länderna lyckas man inte hålla.”

Hautala hoppas att Finland skulle aktivera sig i den grupp EU-länder som söker nya innovativa finansieringsmekanismer. Frankrike har intagit en ledande roll i gruppen, bland annat när det gäller en finansiell transaktionsskatt. Hautala bedömer att skatten kommer att genomföras av en mindre grupp EU-stater. Hittills understödjer ett tiotal stater skatten.