Kenya jäser efter valet

Oroligheterna efter förra veckans val har lett till kaos i Kenya och gjort att stamklyftorna har blivit ännu djupare.

Valurnor och röstmaterial förs till vallokalen i distriktet Langata. Foto: Fredrick Onyango Valurnor och röstmaterial förs till vallokalen i distriktet Langata. Foto: Fredrick Onyango

På eftermiddagen söndagen den 30 december, efter en lång och orolig väntan, utlyste Kenyas valkommission Mwai Kibaki till valvinnare och president för en andra omgång. Mwai Kibakis röster var 4 584 721, mot oppositionens Raila Odingas 4 352 993.

Valet hölls den 27 december. Förutom president röstade kenyanerna också fram riksdagsledamöter och lokalförvaltningsledning.

Känslorna svallade heta redan på grund av att valresultatet försenades – särskilt när flera valdistrikts resultat försenades utan förklarliga orsaker.

Efter att resultaten klarnat har det förekommit våldsamma oroligheter i många delar av landet, och läget är politiskt kaotiskt och otryggt. Den humanitära situationen är inte heller bra eftersom det är svårt att få tag i livsmedel och mängden interna flyktingar är stor.

Ryktena om valfusk och rösträkningsmanipulation ledde till våldsamma demonstrationer på olika håll i landet redan på lördag eftermiddag, med flera dödsfall, skadade och mycket förstörd egendom som följd. På olika håll i Kenya och speciellt i Nairobis slum, i västra Kenya och i Rift Valleytrakten har omkring trehundra personer avlidit i oroligheterna uppger nyhetsbyråer. Våldet är stamrelaterat och landet är skarpt indelat i osämjan mellan kikuyu- och luostammarna.

Oppositionsledaren Raila Odinga, som ledde loppet ända till den sista stundens fördröjningar, kräver liksom ODM-partiets övriga ledare att president Kibaki ska erkänna sitt nederlag. ODM betonade tidigare att man kommer att godkänna resultatet, om valen verkligen är hederliga och rättvisa. Nu meddelar sig oppositionen ändå vara valets verkliga vinnare och godkänner inte valresultatet eftersom det uppnåddes på oärlig väg. Enligt oppositionens egna observatörer har Raila hela tiden haft en klar ledning, och de allra sista rösterna som stödde Kibaki ska ha tillagts illegalt.

Raila kräver att Kibaki ska ge ifrån sig makten och att man ska granska resultatet på nytt. De observationer som Europeiska unionens valövervakningsteam har gjort stödjer oppositionens påståenden om manipulerade röster. Enligt en observationsrapport är det speciellt resultatet från presidentvalet som inte är tillförlitligt medan parlamentsvalet ansågs ha gått relativt demokratiskt till. Också det brittiska medborgarsamfundets observatörer noterade olika oregelbundenheter i valprocessen och i de slutliga resultaten för presidentvalet.

Moder Teresas systrar köade till vallokalen i Langatas valdistrikt. Foto: Fredrick Onyango Moder Teresas systrar köade till vallokalen i Langatas valdistrikt. Foto: Fredrick Onyango

Själva valen förlöpte relativt lugnt och organiserat. En rekordstor mängd väljare fick vänta i kilometer långa köer till vallokalerna. Oordning och oregelbundenheter förekom. Många valdistrikt blev tvungna att skjuta upp röstandet på grund av försenat valmaterial. Från röstlängderna saknades ställvis många väljares namn.

Flera valdistrikts resultat hade inte ännu på lördag den 29 december nått valcentralen. Röstprocenterna var höga, till och med över 100 %. Europeiska unionens valövervakare anser att redan en röstprocent som överskrider 85 % är osannolikt hög för Kenyas förhållanden och därmed suspekt.

Stora förändringar i parlamentet

Väljarna ville helt klart uttrycka sitt missnöje med den nuvarande regeringen och landets ledare i allmänhet när de röstade i parlamentsvalet. Och stora förändringar kommer det att bli i parlamentet när de gamla rävarna ersätts av nya ansikten. Exempelvis förlorade 21 av ministrarna i Kibakis regering sin plats i parlamentet.

Allmänt taget är det ODM som är valens stora vinnare och partiet representeras i det nya 210-personers parlamentet av 97 representanter, medan Kibakis anhängare PNU endast fick 37 platser och ODM-Kenya 16 platser. KANU som i tiderna leddes av den före detta presidenten Moi fick 11 platser.

Lokalförvaltningsvalet måste göras om i åtminstone 15 valdistrikt på grund av olika oregelbundenheter och oordning. På många orter stod fel namn på valsedlarna eller så saknades kandidater helt.

Den allmänna åsikten är att själva valen förlöpte väl och att medborgarnas engagemang i demokratin är beundransvärt, men att slutresultaten av valen är bedrägliga och motsvarar inte folkets vilja. Våldsamheterna efter valen har splittrat folket och det politiska läget är fortsättningsvis eldfängt när bägge parter vägrar ge upp eller föra direkta förhandlingar med varandra.

Kenya är ett av Finlands åtta viktigaste partnerländer inom utvecklingssamarbetet.

Sirkku Hellstén, Nairobi

Bilderna är publicerade med Creative Commons licens.