Östersjövimmel i Vilnius

President Grybauskaitė betonade strategins betydelse för att länka samman regionen. President Grybauskaitė betonade strategins betydelse för att länka samman regionen.

I två dagar var Vilnius mötesplats för över 600 Östersjöaktörer när Litauen stod värd för det årligen återkommande forumet om EU:s strategi för Östersjöregionen. Deltagarna samlades för att diskutera tillväxt och miljö kring Östersjön. Östersjöstrategin är EU:s första så kallade makroregionala strategi. De tre huvudmålen i strategin är att bevara havsmiljön, förena regionen och öka välståndet.

Forumet öppnades av Litauens president Dalia Grybauskaitė och EU:s kommissionär med ansvar för EU:s regionalpolitik Johannes Hahn.

Det internationella sekretariatet för Östersjöstaternas råd och ordförandelandet Finland presenterade sig i utställarbyn under Östersjöforumet. Det internationella sekretariatet för Östersjöstaternas råd och ordförandelandet Finland presenterade sig i utställarbyn under Östersjöforumet.

Östersjöstaternas råd var en av huvudarrangörerna för forumet i Vilnius.
Rådets sekretariat och Finlands ordförandeskap 2013–2014 presenterade sig i utställarbyn i samband med forumet. Broschyrer bytte ägare, samarbetsplaner smiddes och traditionella litauiska rätter avnjöts.

Under det avslutande seminariet framförde Finlands utrikesministerium och Åbo stad inbjudan till följande Östersjöforum som ordnas i Åbo 2014 i samarbete med Baltic Development Forum.

Finlands Östersjöambassadör Erja Tikka önskade deltagarna i forumet i Vilnius välkomna till Åbo 2014. Finlands Östersjöambassadör Erja Tikka önskade deltagarna i forumet i Vilnius välkomna till Åbo 2014.

 



Samtidigt hålls toppmötet för Östersjöstaternas råd och ett organisationsforum. Det kommer att bli ett av de största Östersjöevenemangen på flera år. See you in Turku!

För mera information:

Ambassadör Satu Mattila, tfn +358 295 350547

Östersjöambassadör Erja Tikka, tfn. +358 295 351824