"Uraa uurtamassa" - ulkoministeriö kauppatieteilijöiden ARENA-messuilla

ARENA_messut Ulkoministeriön ständillä riitti kuhinaa aamusta iltaan.

 

 

Ulkoministeriö osallistui kauppatieteilijöiden ARENA-rekrytointimessuille marraskuun puolivälissä. Tavoitteena oli tehdä ministeriötä tunnetuksi kauppatieteilijöiden keskuudessa sekä lisätä kauppatieteilijöiden kiinnostusta ulkoministeriön uramahdollisuuksia kohtaan.

Kyseessä oli uraa uurtava tapahtuma monessa mielessä; ulkoministeriö oli mukana ensimmäistä kertaa tämän tyyppisillä rekrytointimessuilla ja tänä vuonna ainoa valtiotyönantajan edustaja, joka markkinoi kauppatieteilijöille uramahdollisuuksiaan.

"Ulkoministeriön henkilöstöhallinto on pyrkinyt viime aikoina panostamaan entistä järjestelmällisemmin uramahdollisuuksiensa aktiiviseen markkinointiin. Tarvitsemme uusia virkamiehiä pääasiassa yleisuralle hallinto- ja diplomaattivirkamiestehtäviin. Diplomaattiuralle etsimme monipuolisesti kansainvälisistä kysymyksistä kiinnostuneita, joustavia yleisosaajia ja uskomme heitä löytyvän monenlaisilta opiskelualoilta. Ulkoministeriöllä on myös vahva rooli vienninedistämisessä ja Team Finland – toiminnassa niin Suomessa kuin ulkomaan edustustoissa", kertoo ulkoministeriön henkilöstösuunnitteluyksikön päällikkö Kirsi Vanamo-Santacruz.

"Tällä hetkellä tarvitsemme lisää joustavia yleisosaajia erityisesti kauppatieteilijöiden parista. Siksi halusimme ehdottomasti osallistua tämänvuotisille ARENA-messuille", hän jatkaa.

ARENA-messut Opiskelijat olivat kiinnostuneita erityisesti hausta diplomaattiuralle (KAVAKU). Myös harjoittelu- ja kesätyömahdollisuuksista kysyttiin paljon.

Yleisuran diplomaattihauissa kauppatieteilijöiden määrä on viime vuosina ollut noin 20 prosentin luokkaa. Määrä voisi olla suurempikin, sillä diplomaattiuran (Kansainvälisten asioiden valmennuskurssi KAVAKU) tehtäviin haetaan monen eri alan osaajia. ARENA-messujen tavoitteena olikin tehdä ulkoministeriötä työnantajana tunnetummaksi kauppatieteilijöiden keskuudessa.

"Ulkoministeriö nähdään mielenkiintoisena organisaationa, mutta ajatus ministeriössä työskentelystä saattaa tuntua kauppatieteilijöistä etäiseltä ajatukselta. Kauppakorkeakoulun kansainvälisetkään opinnot eivät suoraan valmenna kansainvälisen politiikan parissa työskentelemiseen", toteaa vuoden 2013 KAVAKUlta ministeriöön tullut, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta valmistunut Tiina Parviainen.

Jalkautumalla kauppatieteiden opiskelijoiden keskuuteen ulkoministeriö halusikin antaa viestin siitä, että ministeriö voi tarjota mielenkiintoisia uramahdollisuuksia myös kauppatieteilijöille niin yleisuran diplomaattivirkamiestehtävissä kuin erityisvirkamiestehtävissä.

Ulkoministeriön ständi suosittu

Opiskelijoiden jatkuva virta ulkoministeriön ständillä oli selkeä merkki opiskelijoiden vahvasta kiinnostuksesta ministeriötä kohtaan. Kysymykset koskivat niin diplomaattiuraa ja sille hakeutumista kuin harjoittelumahdollisuuksia ulkoministeriössä ja edustustoissa ulkomailla.

"Kauppatieteellisistä opinnoista käsin saattaa olla vaikea hahmottaa, miten omaa koulutustaustaa pystyy hyödyntämään ulkoministeriön leivissä; toisaalta opinnoista jää helposti puuttumaan yhteiskunnallinen aspekti, joka diplomaattiuralle pyrittäessä on tarpeellinen", Tiina Parviainen jatkaa.

UM ARENA-messuilla Henkilöstösuunnitteluyksikön päällikkö Kirsi Vanamo-Santacruz kertoi opiskelijoille, että ministeriöön tarvitaan osaajia myös kauppatieteilijöiden keskuudesta.

Messut antoivat mahdollisuuden vastata opiskelijoiden kysymyksiin kasvokkain. Samalla ne tarjosivat mahdollisuuden kertoa urasta ulkoministeriössä kauppatieteilijän näkökulmasta.

"Ura ulkoministeriössä voi olla hyvinkin monipuolinen kauppatieteilijälle, sillä kiinnostavia tehtäviä riittää monella osastolla", Helsingin kauppakorkeakoulusta johtaminen pääaineenaan valmistunut Virpi Kukkasniemi-Leino toteaa.

Vuoden 2010 KAVAKUlta oleva Kukkasniemi-Leino työskentelee tällä hetkellä Itä-Euroopan ja Keski-Aasian yksikössä toimien Armenia, Azerbaidzhan ja Georgia maavastuuvirkamiehenä. "Myös näissä tehtävissä kauppapolitiikalla on roolinsa", hän muistuttaa.

ARENA-messut ovat vuosittain pidettävä työnantajien ja Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun sekä Hankenin opiskelijoiden kohtaamispaikka, jossa vierailee keskimäärin 3000 opiskelijaa vuosittain. Tänä vuonna messut järjestettiin 22. kerran. Mukana oli 51 työnantajaa, joista suurin osa oli yksityissektorin edustajia. Ulkoministeriö oli ainoa valtiotyönantajan edustaja tämänvuotisilla messuilla. Ministeriön ständillä kuultiinkiin paljon kiitosta siitä, että myös valtiotyönantajan edustaja oli "uraa uurtamassa" ja näkyvästi paikalla uramahdollisuuksiaan markkinoimassa.