Ulko- ja turvallisuus­politiikka

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan tavoitteena on Suomen itsenäisyyden ja yhteiskunnan demokraattisten perusarvojen säilyttäminen sekä kansalaisten turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistäminen.


Ulko- ja turvallisuuspolitiikan tavoitteena on Suomen itsenäisyyden ja yhteiskunnan demokraattisten perusarvojen säilyttäminen sekä kansalaisten turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistäminen.

Euroopan unionin jäsenvaltiona ja kansainvälisen yhteisön jäsenenä Suomi turvaa ulkopolitiikan keinoin kansalliset etunsa ja pyrkii edistämään maailmanrauhaa.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka perustuu hyviin kahdenvälisiin ja kansainvälisiin suhteisiin, vahvaan vaikuttamiseen EU:n yhteisessä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, monenkeskiseen yhteistyöhön ja uskottavaan maanpuolustukseen.

Kestävää ulkopolitiikkaa

Videosarja avaa Suomen ulkopolitiikan keskeisiä teemoja.

Katso videot ja lue asiantuntijahaastattelut (avautuu uuteen ikkunaan)

 

Ulkoministeri Haavisto Berliiniin ydinaseriisuntakokoukseen

Ulkoministeri Pekka Haavisto matkustaa 25. helmikuuta Berliiniin, jossa hän osallistuu Saksan ulkoministerin isännöimään ydinsulkusopimusta ja ydinaseriisuntaa käsittelevään ministerikokoukseen (Second Ministerial Meeting of the Stockholm Initiative on Nuclear Disarmament and the Nuclear Non-Proliferation Treaty). Ulkoministeri Haavistolla on Berliinissä myös erillistapaaminen Saksan ulkoministerin Heiko Maasin kanssa.

Berliinin ministerikokous on jatkoa Tukholmassa kesäkuussa 2019 pidettyyn ministerikokoukseen, jonka loppujulistuksessa ministerit sitoutuivat työskentelemään ydinaseriisunnan ja ydinsulun edistämiseksi. Ministerit ilmaisivat myös huolen kansainvälisten jännitteiden kärjistymisestä sekä sen aiheuttamasta kansainvälisen sopimusjärjestelmän rapautumisesta. Tavoitteena on turvata menestyksekäs NPT-tarkastelukonferenssi keväällä 2020 New Yorkissa.

Berliinin kokouksessa hyväksytään ministereiden julistus ydinsulkusopimuksen vahvistamiseksi ja ydinaseriisunnan edistämiseksi, sekä esitys konkreettisista askelista (Stepping Stones), joiden avulla ydinsulkusopimuksen toimeenpanossa saavutettaisiin edistystä. Aloitteessa on mukana 16 maata (Alankomaat, Argentiina, Espanja, Etelä-Korea, Etiopia, Kanada, Indonesia, Japani, Jordania, Kazakstan, Norja, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi ja Uusi-Seelanti).

Ulkoministeri Haavisto keskustelee Saksan ulkoministerin Heiko Maasin kanssa ydinaseriisuntaan liittyvien asioiden lisäksi muun muassa Suomen ja Saksan kahdenvälisistä suhteista, Lähi-idän tilanteesta ja transatlanttisista suhteista.

Lisätietoja: ulkoministerin erityisavustaja Jeri Aalto, puh. +358 50 472 0725 sekä suurlähettiläs Jarmo Viinanen, puh. +358 50 9113368

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi