FN:s internationella vapenhandelsavtal träder i kraft vid årets slut

Pressmeddelande 206/2014
25.9.2014

Idag i New York blev det klart att vapenhandelsavtalet träder i kraft. Avtalets ratificeringsprocess har gått ovanligt fort och visar att staterna engagerar sig starkt för att reglera ansvarslös vapenhandel, åstadkomma transparens i internationell vapenhandel samt för utökat ansvarsmedvetande.

Viktiga målsättningar med avtalet är att förbättra civilbefolkningens ställning och minska på det könsrelaterade våldet i väpnade konflikter.  Avtalet innehåller bestämmelser gällande reglering av legal vapenhandling, men strävar också efter att minska på den illegala vapenhandeln.

Det har tagit många år att få till stånd vapenhandelsavtalet. Finland har under hela processen deltagit i beredningen som en av de ursprungliga förordande länderna, och kommer att fortsätta sitt aktiva arbete för att avtalet effektivt ska verkställas och bli universellt. Förutom olika stater och FN:s sekretariat har internationella organisationer och frivilligorganisationer deltagit i avtalets beredningsarbete, och deras insats kommer att vara betydande också när avtalet verkställs.

”Jag är verkligen nöjd över att de femtio ratificeringarna som krävdes uppnåddes så här snabbt”, meddelade utrikesminister Erkki Tuomioja från New York. ”Avtalet medför stabilare verksamhetsförutsättningar för FN:s och andra organisationers humanitära bistånd, fredsbevarande, fredsuppbyggande efter konflikter samt för att de gemensamt överenskomna utvecklingsmålen ska kunna uppnås”, konstaterade utrikesministern.

Till avtalets centrala innehåll hör bestämmelser om mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt, som Finland tillämpat temporärt redan innan avtalet träder ikraft internationellt.

Hur avtalet ska bli världsomfattande kommer att bli den viktiga frågan när avtalet har trätt i kraft. Avtalet medför önskat mervärde endast om så många stater som möjligt, både små och stora, samt vapentillverkare och vapenimportörer i olika världsdelar blir parter i avtalet. Verksamheten för att göra avtalet universellt kommer att stödjas ekonomiskt från olika håll.

Finland understöder den fond som har grundats för avtalet med en miljon euro per år i fyra års tid. Dessutom stödjer Finland arrangemang av seminarier i Tanzania och Nepal samt ett regionalt projekt i Centralamerika, som är ett av utvecklingssamarbetsprojekten kring småvapen.

Utrikesminister Erkki Tuomioja stod den 23 september värd för ett frukostmöte dit representanter för de ursprungliga avtalsförordande länderna hade bjudits (förutom Finland är de Argentina, Australien, Costa Rica, Japan, Kenya och Förenade Kungariket). Man diskuterade de förordande ländernas roll för att avtalet effektivt ska verkställas och hur man kan främja att avtalet blir världsomfattande.

I samband med FN:s generalförsamlings öppningsvecka arrangerades den 25 september 2014 ett gemensamt depositionstillfälle av ratifikationsinstrumenten, varvid det femtionde ratifikationsinstrumentet – med andra ord det sista som behövdes för att avtalet skulle träda i kraft – deponerades hos FN:s generalsekreterare i New York. Därmed träder avtalet i kraft den 25 december 2014. Finland ratificerade avtalet 16.12.2013 och deponerade sitt ratifikationsinstrument 2.4.2014.

För mera information: ambassadråd Pia Hillo, enheten för vapenkontroll, tfn 0295 351 526 och utrikessekreterare Jukka Pajarinen, enheten för vapenkontroll, tfn 0295 351 840.


YK