WTO beslutade om fortsatta handelsförhandlingar och ministermöte i slutet av 2005

Pressmeddelande 158/2004
1.8.2004


WTO:s allmänna råd beslutade om fortsatta handelsförhandlingar sent på lördagskvällen. Enligt minister Lehtomäki motsvarar beslutet de målsättningar om en omfattande och balanserad handelsförhandlingsrunda som Finland uppställt för de fortsatta förhandlingarna. Beslutet främjar även anslutandet av utvecklingsländerna till en del av det multilaterala handelssystemet.

Liberaliseringen av jordbrukshandeln har fått proportionellt sett störst uppmärksamhet i hemlandet. Tack vare sina jordbruksreformer kunde EU spela en aktiv roll vid förhandlingarna. Lehtomäki betonar att det är viktigt att vi även förmår slutföra förhandlingarna inom ramen för de jordbrukspolitiska reformer som gjorts.

EU åtog sig att föra förhandlingar om detaljerade bestämmelser för att slopa exportstödet. Tidpunkten för avskaffandet fastställs särskilt och under förutsättning att alla former av exportkonkurrens behandlas lika. Förhandlingsresultatet innebär att även de länder som i motsats till EU inte reformerat sin jordbrukspolitik nu blir tvungna till detta.

Man beslutade anordna nästa ministermöte i Hongkong i december 2005.


Närmare upplysningar: biträdande avdelningschef Jorma Korhonen tfn (09) 1605 5501 eller 040-732 4567.










EU
WTO