Utrikesministeriet bjuder in 20 unga utländska journalister till Finland för en månad

Pressmeddelande 159/2004
2.8.2004


Utrikesministeriet har inbjudit tjugo unga utländska journalister till Finland i augusti för att delta i ministeriets besöks- och utbildningsprogram The Foreign Correspondents' Programme. Journalisterna anländer från olika länder och deras medelålder är 23 år.

Målet med The Foreign Correspondents' Programme är att öka journalisternas intresse för Finland, att skapa en positiv och förståelsefull inställning till Finland samt att stärka Finlands profil. På lång sikt är programmet en investering i framtida pressrelationer.

Journalisterna ges mångsidig information om Finlands samhälleliga frågor och en inblick i finländsk politik, historia, ekonomi och kultur av Finlands främsta sakkunniga på området. I programmet ingår besök på Åland och i Lappland samt ett veckoslut hemma hos finländska värdfamiljer. Republikens president tar emot journalistgruppen i Gullranda.

Deltagarna i The Foreign Correspondents' Programme (nr 14) kommer från följande länder: Belgien, Bulgarien, Frankrike, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Nederländerna, Polen, Ryssland, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ukraina, Ungern och USA.

Det första programmet för unga journalister arrangerades år 1990. Sedan dess har över tvåhundra utländska journalister deltagit i utrikesministeriets fyraveckors besöks- och utbildningsprogram.

Närmare information: pressekreterare René Söderman, tfn 040 835 9736, e-post: rene.soderman@formin.fi